Ne fura nenorocitii pensiile, mama!

Scris de Andrei Vacaru
621 vizualizari

Ieri am vorbit din nou cu mama. Stie optiunile mele politice astfel incat ocolim subiectul pentru ca degeaba incerc sa ii explic si altceva, pentru ca vede in continuare in PSD pe cei mai buni politicieni ai tarii. Are o varsta inaintata si 3 operatii pe inima, asa incat incerc sa evit subiectul si vorbim despre ale noastre.

Ieri insa, dupa cateva cuvinte, o aud ca imi spune ca e tare suparata. O intreb: de ce, care e cauza? Imi spune ca tocmai ce a plecat o vecina care i-a spus ei ca sigur, „nenorocitii astia ai plavanului de Iohannis vor sa ne ia pensia”. Ca a vazut vecina la televizor si a venit sa-i spuna si ei.

Am ramas uimit. N-am stiut ca in presa se pot perinda si astfel de minciuni ordinare, dar nu ma mira: de cand statul roman a devenit o gluma proasta si nu se mai aplica legea, pretinsii ziaristi fac si spun ce vor. Si nu numai ei.

Am incercat sa ii explic mamei ca este o minciuna, ca articolul 47 din Constitutie, la art. 2) spune clar ca „CETATENII AU DREPTUL LA PENSIE” si ca nicio lege nu poate incalca constitutia, dar degeaba: nenorocitii sunt nenorociti si gata.

Am incheiat dicutia cu mama si m-am gandit ca nemernicia asta de manipulare ar trebui demontata. Ca sa sperii oamenii ca li se va lua un drept care este reglementat prin constitutie, sa folosesti teama pentru a inocula ura fata de guvern, fata de politic, fata de institutiile statului si a intretine o stare de tensiune artificiala, probabil ca folosete cuiva.

Cui? Cred ca banuiti si voi, daca va uitati cum s-au trezit sindicatele din amorteala, dupa ce PSD a pierdut puterea. Si la anumite persoane care sunt rostogolite pe ecran zi de zi, pentru ca limbajul lor suburban, mincinos, manipulator si tipator face, din pacate deliciul unor persoane. Circ.

Din aceasta cauza am zis sa raspund la cateva intrebari:

  1. Poate „plavanul de Iohannis” sa taie pensiile?

Am aratat deja ca dreptul la pensie, o data castigat, nu mai poate fi retras, fiind garantat de constitutie. Mai mult, la recalcularile de pensii, conform unei decizii a Curtii Constitutionale, in cazul in care pensia rezultata este mai mica decat cea aflata in plata, se pastreaza pensia mai mare. Deci ESTE O MINCIUNA. Niciun guvern nu poate, chiar daca ar vrea, sa taie drepturi de pensii deja castigate.

  1. A taiat „plavanul de Iohannis” pensii pana astazi?

Raspuns, NU. Parlamentul a adoptat zilele trecute, iar presedintele Iohannis a promulgat, o lege privind eliminarea INDEMNIZATIILOR PENTRU LIMITA DE VARSTA, un supliment la pensia parlamentarilor. Adica nu a taiat pensii, ci o indemnizatie pe care si-o acordasera parlamentarii in 2010. Chiar daca presa a denumit aceasta indemnizatie PENSIE SPECIALA, asadar ea nu este o pensie (detalii aici).

  1. Este PSD interesat de cresterea reala a pensiilor si eliminarea inechitatilor sociale?

Ca sa raspundem la aceasta intrebare, haideti sa luam un exemplu chiar de la Stalpeni. Un calcul despre care am mai vorbit anul trecut pe facebook, cu documente si probe incontestabile, unde vom raspunde la aceasta intrebare.

Familia Ion si Mariana – Nicoleta Machedon este binecunoscuta in comuna. Domnul este pensionar, iar doamna ocupa o functie publica, cea de viceprimar, de cativa ani buni. Am luat aceasta familie drept exemplu pentru ca avem cele doua categorii analizate si asa vom vedea daca pensionarii, ori nomenclatura PSD, au de castigat.

Intr-o declaratie de avere din 2012, adica de acum 9 ani, inventarul de bunuri si venituri a familiei arata astfel:

  • Venituri dna. Machedon Mariana-Nicoleta: 17.800 lei/an (1.490 lei/luna)
  • Venituri dl. Machedon Ion: 9180 lei/an pensie (765 lei/luna).

8 ani mai tarziu, declaratia de avere din 2020 a familiei Machedon arata astfel:

  • Venituri dna. Machedon Mariana-Nicoleta: 68.636 lei/an (5.720 lei/luna)
  • Venituri dl. Machedon Ion: 15.296 lei/an pensie (1.275 lei/luna).

Si acum sa comparam:

  • cu cat a crescut pensia domnului in 8 ani? De la 765 lei/luna, la 1.275 lei/luna, adica cu 510 lei;
  • cu cat au crescut veniturile doamnei in 8 ani? De la 1.490 lei/luna, la 5.720 lei/luna, adica cu 4.230 lei. Adica de 8 ori mai mult, in 8 ani.

Tradus, toate acestea, suna cam asa: „noi ne prefacem ca luptam pentru pensiile voastre, in timp ce ne imbogatiti, punandu-ne in capul mesei cu bucate. Ce ziceti, nu-i asa ca ne votati?” Sau si mai elocvent, „paziti-va cotetul de gaini sa nu vi le fure plavanul de Iohannis, in timp ce noi iti luam din casa cerceii de aur, televizorul si banii pusi de-o parte pentru zile negre”.

Si, cum frica indusa este mare, saracii oameni pazesc, ce sa faca. Dar o fi bine?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate