[ OPINIE ] Inventiile trasnite ale primarului Serbanoiu

Scris de Andrei Vacaru
621 vizualizari

Cei mai multi va aduceti aminte probabil de emisiunea „Copiii spun lucruri trasnite” difuzata cu ceva ani in urma la televizor și in care realizatorul Virgil Iantu aducea 2-3 copii in fata unui public, in care se regaseau si parintii acelor copii si le punea intrebari despre lucruri importante. Cum ar fi „Credeti ca este casatoria buna sau nu este buna?”. Iar copii dadeau un raspuns cum credeau ai, ca e buna … sau nu este buna. Apoi Virgil Iantu continua cu urmatoarea intrebare „De ce credeti ca este (nu este) buna?” Si aici incepea deliciul emisiunii pentru ca, evident, copii incepeau sa imagineze cu seriozitate, un motiv sau altul, inventand lucruri trasnite.

Ei bine, emisiunea aceea mi-a venit in minte cand am vazut ultima trasnaie a domnului primar Serbanoiu, pe care nu l-a adus nimeni in fata unui public pentru a spune lucruri trasnite, insa faptele sale, atat cat se vede, sunt incredibil de infantile. Iar imaginatia sa de om incarcat cu responsabilitatea functiei, pare mai productiva decat cea a unui copil de gradinita, inventand de-a lungul timpului tot felul de lucruri, care mai de care mai trasnite. Cum ar fi,

Trasnai referitoare la utilitati

Daca ati citit pana astazi gazeta (deja avem un an de functionare, asa ca ma indoiesc ca nu ati citit pana acum), in Stalpeni, utilitatile reprezentand apa si canalizarea sunt asigurate de o societate comerciala care apartine Consiliului Local Stalpeni. Ei, bine, trasnaile inventate de domnul primar Serbanoiu, cel putin in ultimii trei ani, in legatura cu aceasta societate par a nu putea vreodata epuiza imaginatia acestuia.

Spre exemplu Comisia de apa, invocata des in sedintele de consiliu local, rugata sau obligata sa faca una sau alta, ei bine … aceasta comisie nu exista. Exista in schimb o alta inventie trasnita a domnului primar, aceea de „reprezentant” (fara puteri) al CL pe langa societatea de apa. Care „reprezentant” nu inseamna nimic, fiind doar o vorba goala, fara putere de decizie si control si fara temei legal, inventata pentru … a nu se infiinta ceea ce Codul Administrativ numeste Comisie de Specialitate. De ce? Asta domnul primar trebuie sa explice.

Apoi, o alta trasnaie o reprezinta satul cu retea de apa, dar fara contoare. Este o inventie mostenita, ce-i drept, de cand Ogrezea, ca despre aceasta localitate este vorba, a aderat cu reteaua sa de apa la societatea locala de utilitati. Numai ca lipsa contoarelor la apa a permis un consum excesiv si adesea neplatit, ducand la anomalii, spre exemplu la golirea, inainte de Craciun, a bazinului comun, pentru ca daca nu exista contoare, unii isi permit sa lase peste noapte apa sa curga linistit, chipurile ca sa nu inghete pe conducte.

Bine, veti spune, dar asa a fost proiectul, iar acum se contorizeaza. A fost, nu zic nu, dar in 3 ani de ce nu s-a realizat contorizarea? Cei mai multi spun ca ar fi din cauza ca bazinul electoral al domnului primar vine de acolo, ceea ce ar putea fi si asta o alta trasnaie.

Tot la utilitati, a mai fost incasarea ilegala de TVA, desi firma nu era inregistrata in acest scop. Despre asta am mai vorbit, fapt intarit si de controlul de la ANAF. Dar  trasnaie este si domnul Cretu, cel care a fost scos din jobenul domnului primar si pus sef la ape (un lichid pe care unii spun ca nu il prea agreaza). Pentru ca stiti ca dl. Cretu si-a luat dupa cateva luni nasul la purtare si … a fost autodemis.

Iar o alta trasnaie a fost majorarea de capital a societatii în 2019 cu injectie masiva de fonduri de la bugetul local si, sa vedeti alta trasnaie, nici astazi societatea nu apare ca avand capitalul majorat.

Trasnaile din administratie publica

Aici amintesc doar cateva, din ce s-a vazut public, desi Gogu se jura ca suntem copii mici in ceea ce priveste puterea de a produce trasnai a domnului primar. Bine, Gogu le zice altfel, adica „smecherii”, dar eu sunt om serios si raman la termenul folosit anterior.

Asadar, prima trasnaie a fost aducerea domnului Mesteacan pe functia de Administrator public. Pai ce administrator este cel care administreaza dar bunurile publice sunt … administrate fie de doamna Mihai Mihaela, fie de doamna Cirstei Alice. Cum ar veni, unii cu munca si altii doar cu banii? Ce mai trasnaie!

Si pentru ca am amintit de bani, Gogu zice ca dl administrator de comuna ar fi acceptat totusi sa preia arhiva pentru ca PSD ar fi dat o lege prin 2017, cu 7% spor de activitati de arhiva. Si ce alta trasnaie credeti i-a venit in imaginatie domnului primar? Sa transfere arhiva intr-o sala si arhiva sa o transforme in biroul personal al primarului.

De ce este o trasnaie? Pentru ca arhivele au regim special de functionare si conditionari impuse de lege. Insa ce este legea pentru dl. Serbanoiu, daca nu ceva optional si care ii declanseaza garantat tot felul de trasnai in minte?

Apoi site-ul primariei, care nu este de fapt al primariei Stalpeni, ci o partitie pe care Consiliul Judetean Arges a facut-o ca sa semene cu un site de primarie. Aici veti gasi alte trasnai, cum ar fi sa incercati sa gasiti unde sunt publicate contractele semnate de domnul primar. Ori declaratiile de avere si de interese, declaratiile evident cele afisate, nu cele pierdute, asa cum spunea dl. Serbanoiu ca s-a intamplat acum ceva timp cu ale dumnealui, cand un functionar, al carui nume este secret si care nu a fost pedepsit niciodata, ar fi pierdut documentele.

Urmeaza trasnaia cu cele doua contracte de deszapezire din 2020 si 2021, desi primaria a luat un buldoexcavator cu fonduri europene motivand ca este urgenta nevoie de acesta pentru… realizarea in regie proprie a deszapezirii pe drumurile si ulitele comunale, in timpul iernii. Pai ce trasnaie mai este si asta, sa primesti moca un buldoexcavator ca sa faci deszapezire, dar inchei contracte de deszapezire ca serviciu externalizat?

Si ca am ajuns la buldoexcavator, poate nu stiati ca la Primaria Stalpeni omul incadrat pe functie schimba functia. „Stai, cum naiba vine asta?”, veti spune. Pai nu este nimic altceva decat o alta trasnaie a domnului primar. Unde, daca titularul pe o functie denumita „muncitor necalificat” se califica, functia devine automat „muncitor calificat”, ca doar omul e … calificat, nu? Adica nu urca pe o alta functie in compartiment, ci functia urca o data cu el. Nu-i asa ca si asta e o alta trasnaie?

Mai amintesc si de sporurile de 5% si 15% pe care primarul si altii si le-au acordat pentru „implementarea” unor proiecte care fie se implementasera demult, fie au termenul de implementare depasit cu multi ani. Cum ar fi caminul care se tot renoveaza, un fel de gaura neagra la bugetul local.

Dar sporurile acordate ilegal nu sunt singura traznaie a domnului primar. Pentru ca a venit Curtea de Conturi si a descoperit ca isi umflasera ilegal veniturile. De fapt nu umflasera direct, ci indirect, umfland numarul de locuitori ai localitatii. Adica legea zice ca daca esti primar de localitate cu peste 5.000 de locuitori primesti un coeficient de primar (la care se aliniaza toate celelalte salarii din primarie si indemnizatiile de consilier), dar daca ai sub 5.000 de locuitori în comuna primesti mai putin. Si ce trasnaie credeti ca i-a venit domnului primar? Sa umfle numarul de locuitori, ca si cum Stalpeni are peste 5000. Fapta observata usor de cei veniti in control, dar iertata pentru ca toti, in frunte cu domnul primar, au promis solemn si în scris ca dau inapoi banii primiti ilegal si necuveniti.

Trasnaile cu transparenta decizionala

Ei bine, transparenta decizionala pare a fi cel mai mare cosmar al domnului Serbanoiu. Pentru ca „sa nu se afle” este ordinul de zi pe unitate ce trebuie respectat cu sfintenie, de la cel mai mare din primarie, adica dumnealui si pana la cel mai mic. Numai ca s-au trezit unii sa se declare a fi Gogu, iar legea zice ca trebuie transparenta.

Asa ca domnul Serbanoiu a inceput sa inventeze. Spre exemplu HCL-ul (anulat de prefectura) prin care doar marile trusturi de presa aveau voie sa participe la evenimentele de presa si inexistente din localitate. Adica CNN, Fox News, Russia Today si, cu ingaduinta domnului primar, probabil ProTV si Antena 3.

Apoi, pentru ca legea obliga transmiterea si inregistrarea sedintelor de consiliu local, domnul Serbanoiu a inventat alta trasnaie, respectiv sa nu se vada bine sedinta si nici sa se auda prea bine. Asa ca a apelat la „profesionismul” in materie audio-video a unei firme de paza, care sa puna o camera din aia, cum e pe stalpii din comuna, in sala de consiliu si sa se transmita cu aceasta.

Si nu oriunde trebuia pusa, ci fix deasupra intrarii in sala de sedinte, unde daca iese cineva pe hol sa vorbeasca la telefon se aude mai intai usa, apoi acesta acoperind sonor ceea ce se discuta in sala de consiliu. „Ce trasnaie!” veti spune, insa relatia dintre domnul primar si gardianul care se ocupa de transmisii video si audio cu o camera de supravegher, in conditii precare, este cimentata cu ceva contracte, ultimul de 26.635 de lei.

Dar sa nu credeti ca toate sedintele se transmit si se inregistreaza. Pentru ca unde credeti ca a tinut dl. primar ultimele sedinte de indata ale consiliului local? Ei bine, desi nu o sa va vina sa credeti, pe whattsapp. „Ce trasnaie!”, veti spune iarasi, pentru ca pe whattsapp nu ai cum sa transmiti si sa inregistrezi sedinte.

Dar stati, ca asta nu este totul, consilierii locali facand caz și haz atunci cand pe grup, un participant a postat o imagine cu o doamna putin cam dezbracata si care nu prea avea ce sa caute in arhiva celui in cauza.

Ultima trasnaie inventata zilele trecute de dl. Serbanoiu, ce credeti? a fost reinterpretarea termenului de „dezbatere publica”. Ce s-a gandit dl. primar sa faca? A decis cu de la sine putere ca „public” inseamna doar el, doamna vice, consilierii si delegatii satesti, plus cate 2 invitati de acestia la sedinta.

Dezbatere care, pe site-ul primariei (de fapt pe contul de youtube al primariei) apare ca fiind Sedinta de consiliu local Primaria Stalpeni, 20 ianuarie 2022. Cum nu exista niciun convocator, inseamna ca nu a existat nicio sedinta, evident. Dar ce ii pasa domnului de la firma de paza atat timp cat contractele vin pe banda rulanta?

Cat despre sedinta, aceasta a fost un surogat de dezbatere, contrara legii, dar despre asta voi detalia intr-un articol special.

Trasnaia a fost cel mai probabil inventata pentru ca mai mult că sigur aparea in buget acel autoturism Dacia Duster, moftul domnului Serbanoiu si pe care anul trecut a vrut sa-l ia in rate. Si care achizitie a iscat un scandal imens la dezbaterea de buget de la inceputul anului 2021.

Si ca am ajuns la Duster, ei bine, el este o alta trasnaie a domnului primar Serbanoiu. Desi legea spune ca e voie un singur autoturism pentru o primarie de comuna, in evidente mai aparea o Dacie, casata, a spus doamna de la contabilitate in sedinta. Da, casata, dar cineva i-a alocat niste carburant ca si cum ar fi un autoturism functional. Sau era nefunctionala, dar carburantul alocat se ducea in rezervorul altui Duster? Aici tot domnul primar va trebui sa explice cum sta treaba.

Dar sa revenim la trasnaia cu redefinirea termenului „public” care, in imaginatia domnului primar, inseamna doar cei enumerati anterior: el, doamna vice, consilierii si delegatii locali si cate 2 persoane de fiecare. Dupa mintea domnului Serbanoiu, pe drumul din fata primariei, care este public, nu ar avea voie sa se plimbe decat primarul, viceprimarul, alesii locali si cei 2 invitati de fiecare ales. Va dati seama ce trasnaie?

Pai cum vine asta, domnule primar? Reinventati termenii consacrati si pe care ii gasiti in DEX si in lege? Si ceilalti din primarie, care nu intra la definitia dvs a termenului public, cum ajung la munca? Cu parasuta?

Si ar mai fi trasnai de enumerat, cum ar fi ca primaria are angajat un bibliotecar, desi in comuna nu exista bibioteca, ori inventarea opozitiei prin dl. Cutic, cel pe care l-a dat afara din partid si pe care se enerveaza la fiecare sedinta, inventarea injuraturii online, la adresa mea si a altora, uitand ca este filmat sau blatul cu „opozitia” de la PNL.

Revenind la emisiunea cu Virgil Iantu, domnul Serbanoiu pare a fi depasit cu mult trasnaile unui copil de gradinita. Si stiti de ce? Probabil pentru ca nu intelege ca administrarea cu buna credinta a localitatii este un act de maturitate sau ca e mult mai usor sa nu trebuiasca sa inventezi minciuni, promisiuni sau scurtaturi si sa tii minte ce ai inventat si promis, ori sa motivezi absurd niste scurtaturi, atunci cand esti omul dedicat comunei Stalpeni, nu partidului sau unui grup restrans de „emanati” de conjunctura.

Foto: Libertatea


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate