[ISTORIE] Lupta pentru UNIREA PRINCIPATELOR

Scris de Ioana Olteanu
748 vizualizari

În urma tratatului de pace de la Paris din 1856, sultanul Turciei era obligat să convoace Divanurile Ad-hoc. În acest sens, în anul 1857 a emis firmanul pentru convocarea lor. Scopul urmărit prin aceste Divanuri era să se afle care sunt dorinţele românilor în legătură cu Unirea.

O vie activitate a început să se desfăşoare la sate şi oraşe. Listele electorale se pregăteau în oraşele de reşedinţă ale judeţelor. Se propunea alegerea reprezentanţilor tuturor claselor sociale: marii proprietari, micii proprietari, ai orăşenilor, ai clăcaşilor, ai clerului.

Clăcaşii participă pentru prima dată la un act politic, rolul lor fiind, totuşi, restrâns. Toţi clăcaşii dintr-un judeţ aveau dreptul să aleagă un singur reprezentant.

În judeţul Muscel, la 3 iunie 1857 se întocmeşte lista cu proprietarii care s-au înscris pentru alegerea Divanului Ad-hoc, printre care găsim şi pe Ştefan Stâlpeanu, Costache Balotă şi Gheorghe Budişteanu, toţi cu locuinţa şi proprietatea în comuna Stâlpeni.

La Câmpulung au fost alegeri între 14-16 septembrie 1857 şi au fost aleşi deputaţi ai judeţului Muscel următorii: Nicolae Golescu, din partea proprietarilor mari, cu 19 voturi, Nicolae Rucăreanu, cu 23 de voturi, Alexandru N. Golescu, din partea micilor proprietari, iar din partea ţăranilor a fost ales clăcaşul din Micloşani, Tică Ion, ales cu unanimitate de glasuri de alegătorii obştimilor plugăreşti, ca deputat al ţăranilor din districtul Muscel”.

La 7 octombrie 1857, reprezentanţii aleşi s-au întrunit în Bucureşti, în dealul Mitropoliei, unde au votat pentru unirea principatelor şi regim constituţional reprezentativ.

Deşi Unirea a fost aprobată, totuşi, hotărârea definitivă urma s-o ia tot marile puteri europene. Această hotărâre a fost tergiversată până la Convenţia de la Paris din 1858.

Poporul român însă a înfăptuit-o la 24 ianuarie 1859, lucru ce a provocat un val de bucurie nemaiîntâlnită în rândul maselor.

Manifestaţiile au ţinut săptămâni la rând, se trăgeau clopotele bisericilor, se aprindeau torţe, se juca HORA UNIRII.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate