Cat de profitabil este sa fii primar?

Scris de Andrei Vacaru
691 vizualizari

Primarul este persoana care, intr-o comuna, reprezinta cea mai inalta functie pe care un cetatean se poate situa in raport cu localitatea unde locuieste si pe care o deserveste. Fiind functie publica, de demnitate, presupunem ca ar trebui sa existe si un efort din partea comunitatii pentru a-i plati serviciile pe care le face pentru ca tuturor sa ne fie mai bine, nu?

In mod natural, exista un schimb: primarul ofera ceva comunitatii, respectiv timpul, energia, cunostintele tale, uneori chiar si sanatatea, iar comunitatea il rasplateste mai intai prin votul de incredere, dar si prin sumele pe care acesta le incaseaza la finalul lunii. Si care, conform incompatibilitatilor si conflictelor de interese, ar trebui sa fie si singura sursa de venit, cu exceptia cadrelor didactice universitare care pot sustine si ore studentilor. Asa este legea, dar nu este si cazul primarului din Stalpeni, evident.

Pentru a vedea cat ofera primarul comunitatii este suficient sa ne deplasam prin comuna si sa vorbim cu oamenii. Daca gradul de nemultumire este mare, inseamna ca nu prea a facut nimic, iar daca oamenii sunt incantati de traiul pe care il duc, cu ajutorul facilitatilor puse la dispozitie de primarie, atunci este un primar bun.

Votul nu este un instrument de referinta pentru ca este exercitat intr-un singur tur de scrutin, ca asa au vrut PNL, PSD si UDMR. Pentru ca daca erau doua tururi, nu se stie daca in Stalpeni, spre exemplu, acum era acelasi primar. Si cata vreme intrebarea aceasta legitima persista, ne oprim la cele doua aspecte in a evalua un primar: cum arata comuna si ce spun cetatenii despre primar.

In cazul nostru, comuna arata asta cum arata, deloc bine, cu ulite desfundate, cu sisteme de canalizare ineficiente la prima ploaie mai mare, cu santuri nedalate peste tot, fara utilitati (gaz, apa curenta si canalizare) in toate catunele, cu apa potabila la retea, cand e, cand nu e, … dar nu va spun eu toate asta, le stiti mai bine decat mine.

Si ce spun oamenii? Unora le este teama sa vorbeasa. Semn si asta despre relatia primar – cetatean. Ca daca este bazat pe teama, atunci administratia nu poate fi de buna credinta. Dimpotriva. Insa de cand s-a initiat grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra!”, vocile critice s-au inmultit. Si nu sunt numai cei care nu locuiesc in comuna. Si poate ca ar spune si pe pagina primariei, ce ii doare pe oameni daca ar fi lasati si nu ar fi imediat blocati.

Dar sa revenim la primar.

In consecinta vedem ce ofera el comunei. Nu insist. Dar cat a luat el de la comuna? Cat i s-a oferit, ori cat si-a luat el, fara sa intrebe pe nimeni, ca sa fie primar si sa gospodareasca comuna? Cel mai usor este sa vedem declaratiile de avere si de interese din ultimii ani. Si iata ce am aflat:

Respectiv ca in 2011 venitul acestuia era de 468 de lei lunar, in timp ce in 2020 era de 7.166 de lei lunar, adica de 15,3 ori mai mare. Cu o singura exceptie, respectiv 2014 cand probabil a primit dividendele de la societatea pe care o detinea cu sotia, in rest veniturile sunt mici pana la data la care a devenit primar, interimar sau ales, ca apoi sa creasca precum Fat Frumos din Lacrima.

Si ca sa nu spuna cineva ca am eu ceva personal cu primarul, iata trei lucruri care sunt publice:

  1. dupa 2015 si pana in prezent vorbim de BANI PUBLICI, adica de banii din taxele si impozitele cetatenilor.
  2. desi legea cere ca primarul sa depuna un raport anual privind activitatea sa, nu a facut-o niciodata. De ce?
  3. adaugati si Dusterul cu care se plimba, cumparat de cetateni, ca si acesta intra tot la beneficii. Nu ca ar fi singurul.

Ramane sa raspundem fiecare la o singura intrebare: merita oare primarul Gabi Serbanoiu aceste venituri comparativ cu ce face, ce stie si la ce va face in continuare pentru toata comuna Stalpeni?

Foto: Ziare Exclusiv


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate