[ANALIZĂ] Dacă ai votat AUR la Stâlpeni, atunci ai votat PSD! Are grijă de asta consilierul Modreanu.

Scris de Liviu Andrei Văcaru
548 vizualizări

Evoluția rezultatelor alegerilor din 2024 și deciziile politice recente din comuna Stâlpeni ridică semne de întrebare asupra coerenței și integrității unor lideri locali. Alianța subterană dintre AUR și PSD, va atinge apogeul prin alegerea viceprimarului Machedon Nicoleta Mariana din partea PSD și se va consfinți luni, 16.12.2024, când este convocată o ședință de urgență de către primarul Șerbănoiu.

Se demonstrează, pentru a treia oară de la începutul mandatului 2024-2028, că AUR, prin consilierul Modreanu, se îndepărtează de promisiunile electorale și se aliniază intereselor PSD și ale primarului din Stâlpeni, dar și ale celor personale. Această alegere ridică suspiciuni întrucât, conform surselor locale, ar exista un troc politic bazat pe bani și avantaje personale.

Analiza dinamicii votului din 2024 pentru PSD și AUR. Unul coboară, altul urcă politic.

Din 9 iunie până la 1 decembrie, PSD a pierdut aproape jumătate din voturile obținute la alegerile locale. Dacă în vară pentru primar s-au obținut 1.271 voturi și pentru consilieri doar 1.080 de voturi, cinci luni mai târziu la turul I pentru președinte, Marcel Ciolacu a obținut doar 773 de voturi, iar la parlamentare cu mult mai puțin (doar 682 la Senat pentru PSD și 737 pentru Camera Deputaților). Această scădere de încredere indică existența unor nemulțumiri în rândul alegătorilor din Stâlpeni și o uzură rapidă a încărcăturii electorale a primarului Șerbănoiu Gabi, dar și a partidului, pe care primarul din Stâlpeni încearcă să le compenseze prin alianțe și trădări.

Pentru AUR în schimb s-a observat o creștere a intenției de vot. Chiar dacă acest partid este considerat extremist și aliniat cu mesajele Moscovei, este totuși una dintre vocile politice antisistem, critice cu PSD. Creșterea spectaculoasă a confirmat că AUR devine o a doua forță politică ca importanță, dar nu și la Stâlpeni, votul mergând în număr mare către partid, nu însă și către președintele filialei din comună, Modreanu Liviu. De la 131 de voturi pentru consilieri în iunie, la 485 pentru George Simion în noiembrie este o creștere spectaculoasă, dar nu datorată acestuia.

Irelevanța sa ca lider politic poate sta și în evidența că Modreanu susține în mod repetat proiectele controversate ale PSD, ceea ce contrazice valorile promovate de partid și trădează așteptările electoratului său. Aceste compromisuri politice riscă să erodeze rapid încrederea câștigată de AUR la Stâlpeni și să demobilizeze votanții care au văzut în partid o forță autentică de opoziție politică. Ori la Stâlpeni, datorită deciziilor lui Modreanu, care a intrat în consiliul local nu prin voturile obținute, ci prin voturile redistribuite de la PNL și candidatul Anghel, este clar că cine a votat AUR, a votat în realitate PSD.

Politica în „stilul Modreanu”. Rotativa, digitalizarea și atacul la persoană.

Distanța mare dintre aflarea rezultatului alegerilor locale din 9 iunie și intrarea în mandat a noilor consilieri locali în octombrie a fost umplută cu tot felul de informații, cele mai multe controversate, dar care vom vedea că îl au ca sursă pe consilierul AUR, Modreanu. S-a vorbit acid, dar superficial despre o „rotativă”, invenție personală a președintelui AUR de la Stâlpeni, prin care Modreanu se dorea cel puțin un an viceprimar. O bătaie de joc la adresa consilierilor care nu aparțin PSD pe facebook și care au trebuit să iasă public cu dezmințiri. Unii să spună că nu vor să fie viceprimari, alții că nu susțin așa ceva, lăsându-l pe liderul local AUR în ofsaid și penibilul de a se cocoța în copacul puterii de la Stâlpeni, având în spate doar 131 de voturi.

A urmat prima ședință de consiliu din noul mandat, cu un proiect de hotărâre prin care s-a dorit mărirea domeniilor pentru care comisiile de specialitate se pronunțau prin avize, dar și creșterea lor de la 3 la 5. Consilierii non-PSD s-au întâlnit, au bătut palma pe proiectul de HCL, însă la vot, cine s-a răzgândit și a votat cum a vrut primarul, nu cum semnase pe proiectul de HCL? Modreanu evident, consilierul de la AUR. Cel care a și dat „pe surse” către PSD și ceea ce s-a discutat la acea întâlnire, de s-au inflamat unii și alții, uitând că la rândul lor au uitat să livreze ceea ce au cerut de la alții, transparență.

Următoarea dovadă a alianței AUR cu PSD-ul lui Șerbănoiu a fost săptămâna trecută când primarul a reintrodus un proiect de digitalizare pe care consilierii nu i-l votaseră inițial, fiind scump și neaplicabil la numărul de angajați din primărie. Când au aflat că se dau laptopuri și la consilieri dacă votează proiectul, Modreanu, dar și consilierul independent Anghel Eduard, au fost pentru. Iar proiectul respins inițial pentru că era scump, a trecut la vot.

De remarcat aici că soția consilierului independent, Anghel Raluca, conform procesului verbal a fost membru în birou electoral al secției de votare 472 de la Livezeni, din partea … AUR, activitate remunerată. Ceea ce poate indica o explicație a votului comun al celor doi la proiectul digitalizării, dar și o apropiere între cei doi consilieri. În plus, pare incredibil ca Anghel Eduard să nu știe că 2%, cât reprezintă cofinanțarea din cele peste patru milioane de lei, efort de la bugetul local, sunt mai puțini bani dacă valoarea proiectului ar fi, spre exemplu, de 1 milion de lei, nu de patru.

De remarcat totuși faptul că, la atenționarea făcută ieri publică pe facebook pe grupul „Stâlpeni, comuna noastră!” de către un cetățean al comunei Stâlpeni, prin care se trăgea un semnal de alarmă asupra acestei posibile „trădări” a liderului AUR, Anghel Eduard a comentat astfel: „Eu cred și sper că domnul Modreanu respectă voturile alegătorilor mei datorită cărora a ieșit consilier prin redistribuire.” Semn că, fie nu știa, fie nu este de acord cu ceea ce va face Modreanu.

Răspunsul dat de liderul AUR confirmă însă votul pentru Machedon. Chiar dacă îl atacă pe cetățeanul care îl acuză public, Modreanu concluzionează că, citez: „In viata trebuie sa ști sa pierzi și sa câștigi, dacă este nevoie faci un pas în spate și alegi din cel mai rău,pe cel mai puțin rău…Pentru binele comunei Stilpeni trebuie sa te supui majorități, și sa,ți cauți locul potrivit.” Deci va vota pentru Machedon.

Cine este „majoritatea” căreia i se supune Modreanu? Cine pierde și cine are de câștigat?

Evident, majoritatea la Stâlpeni o reprezintă PSD. Partidul are primarul, ales prin vot, are administratorul public, ales de primar și are cei mai mulți consilieri locali, 6 din 13. Dacă prin alinierea lui Modreanu la majoritatea PSD luni se votează pentru Machedon Mariana, atunci PSD va avea și viceprimarul, semn că Modreanu nu doar se supune majorității, ci chiar o dezvoltă. În plus, acesta pune umărul ca lucrurile să revină la „normalitatea” de dinainte de votul din 9 iunie, chiar dacă votanții AUR au decis pentru schimbare. Are grijă Modreanu să nu existe niciuna!

Cine pierde? Evident comuna Stâlpeni, deoarece cei 8 ani cu tandemul Șerbănoiu – Machedon au dus Stâlpeniul în subdezvoltare, cu proiecte scumpe și prost executate, cu servicii externalizate, deși se pot face intern, ori cu indolență față de cheltuirea banilor publici. Seria de articole ale Gazetei cu cele 20 de minuni de la Stâlpeni, dar și altele, stau mărturie cu dovezi că realitatea contrazice laudele și promisiunile făcute de partid, uneori prin articole plătite din bani publici.

Și cine are de câștigat prin trecerea în barca PSD a liderului AUR? Cel mai probabil doar consilierul local Modreanu. Dincolo de laptopul promis de Șerbănoiu pentru a-i vota proiectul cu digitalizarea, dincolo de banii, despre care se spune, că s-a încercat să îi fie dați pentru votul pentru Machedon, așa cum chiar el a recunoscut, par a exista și alte posibile avantaje.

Una dintre piesele centrale ale comunei este Piața Livezeni, gestionată de administratorul public Mesteacăn Eugen, prin decizia primarului Șerbănoiu impusă după controlul Curții de Conturi. Mesteacăn este șeful PSD sat Stâlpeni, un apropiat al primarului Șerbănoiu Gabi, dar și nașul consilierului AUR Modreanu Liviu. Aceleași surse din comună care au atras atenția asupra votului pentru Machedon, fapt confirmat de liderul AUR pe facebook, sugerează că Modreanu ar beneficia de condiții favorabile pentru vânzarea produselor alimentare în această piață. Și că acesta ar fi rezultatul negocierilor pentru sprijinirea viceprimarului PSD.

Oare nu este paradoxal că deși AUR a crescut spectaculos în preferințele alegătorilor din comuna Stâlpeni, alegătorii se confruntă acum cu deturnarea acesteia, rezultată din faptul că reprezentanții partidului lor se aliniază cu PSD, partid pe care mulți dintre ei îl percep ca simbol al stagnării și al compromisurilor politice locale și care este în cădere liberă la Stâlpeni?

Implicații pentru comunitatea din Stâlpeni.

Dacă pe vremuri politicienii care au făcut Marea Unire de la 1918 spuneau că au intrat în politică pentru binele comunității, cheltuindu-și averile, astăzi impresia generală este că se intră în politică pentru a face avere sau pentru avantaje personale. Nimic pentru binele comunităților sau al țării, totul pentru sine.

De ce ar fi o excepție la Stâlpeni? Punând în prim plan avantajele personale prin trecerea consilierului AUR în barca PSD, acesta nu face altceva decât să întărească această opinie, că politica reprezintă obținerea de surse necuvenite de venit. Că este o cale de a beneficia de avantajele puterii, chiar dacă votul a reflectat cu totul altceva. Cu ce consecințe, însă?

În primul rând, lipsa opoziției reale. Alianța dintre PSD și AUR reduce semnificativ posibilitatea unei dezbateri constructive despre viitorul comunei Stâlpeni, a proiectelor scumpe doar pentru că, așa cum spune Șerbănoiu, el și cei din jurul său nu se pricep și apelează la „specialiști” care nu sunt deloc preocupați de bugetul comunei. De asemenea, cedarea puterii către PSD și Șerbănoiu, blochează orice inițiativă care ar putea veni din partea altor consilierilor altor partide sau a societății civile. Cum ar fi împotrivirea punerii pe ordinea de zi a unor proiecte de HCL venite din partea celorlalți consilieri, de către secretarul comunei Stâlpeni, Dinculescu Marius.

În al doilea rând, compromiterea importanței votului și mărirea absenteismului la urne. Alegătorii AUR care au votat împotriva PSD se văd acum că fac jocul PSD, trădați de propriul reprezentant. Acest lucru poate duce la demobilizare la vot și la pierderea unui segment semnificativ de electorat, pentru că vor concluziona că votul lor nu contează, dacă indivizi de genul Modreanu le deturnează intenția votului.

Și nu în ultimul rând, dezgustul pentru politică prin punerea avantajelor personale în fața interesului public. Dacă trocul politic în jurul avantajelor de care Modreanu se va bucura în Piața Livezeni sau sume de bani primite este adevărat, acesta exemplifică prioritizarea intereselor personale în detrimentul nevoilor comunității.

Dar dă și un semnal prost mediului politic, precum și al celui antreprenorial printr-o competiție neloială. De ce unii să investească în aparatură frigorifică și alții nu? De ce unii să beneficieze de condiții mai puțin stricte de igienă, în timp ce concurența este controlată „la sânge” pe acest aspect și ar plăti amenzi usturătoare dacă nu respectă legea în timp ce alții nu, doar pentru că nu îl au naș pe „șeful pieței”?

Alegătorii trădați trebuie să ia atitudine, cel puțin cu urgența cu care Șerbănoiu convoacă ședințele de consiliu la Stâlpeni.

Dacă alianța pentru alegerea viceprimarului PSD se concretizează luni, AUR și liderul local Modreanu ar putea pierde definitiv susținerea membrilor și votanților AUR din Stâlpeni. Aceștia trebuie să conștientizeze că trocul PSD – AUR din consiliul local poate dura 4 ani și că votul lor a fost deturnat în interesul unor înțelegeri subterane care nu le aduce beneficii reale.

Da, votul unui consilier local nu este imperativ și nu acesta este rolul acestui articol. Dar un partid care promite schimbare, dar care la Stâlpeni susține vechea gardă, nu poate reprezenta o alternativă autentică. Modreanu este dator să arate transparență față de alegătorii săi și punerea interesului public deasupra celui personal. Iar alegătorii să sancționeze politic aceste alianțe oportuniste, cel puțin cu urgența cu care Șerbănoiu a convocat majoritatea ședințelor de consiliu la Stâlpeni.

Pentru a păstra speranța că schimbarea încă este posibilă, este nevoie ca acest gen de personaje care vor doar să beneficieze de avantaje personale și nu să servească comunitatea, trebuie să plece. Cum spuneam, urgent.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandări

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate