[EDITORIAL] O probă de maraton, nu o cursă de 300 de metri cu obstacole

Scris de Andrei Vacaru
182 vizualizari

În primăvara anului 2020, am aderat la grupul de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră!” după ce am primit o invitație din partea unuia dintre foștii mei colegi din școala generală, pentru a participa la discuțiile referitoare la ceea ce se întâmpla în localitate. Cu toate acestea, am părăsit grupul la câteva luni după aceea, în perioada alegerilor pentru funcția de primar și consiliul local. Am făcut acest pas după ce am demonstrat, prin cifre și date statistice, că Șerbănoiu, candidat pentru al doilea mandat consecutiv la primărie, va câștiga alegerile, iar PSD va obține majoritatea în consiliu, în absența unei coaliții care să se opună.

Nu numai că această coaliție nu s-a materializat, dar am fost și criticat „proletar” de către filiala locală a PNL, fiind acuzat că afectez șansele candidatului adus de la ALDE, deoarece liderul Panainte nu candidează niciodată, așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2020. Și se va întâmpla, foarte probabil, și în anul următor. Acest comunicat se datora faptului că interesele PNL nu vizau și nu vizează nici astăzi o opoziție reală, așa cum am subliniat în mai multe rânduri referitor la filiala locală, care pretinde a fi „liberală”.

Pentru a încheia această succesiune de informații din trecut, mai adaug că am fost întrebat acum câteva luni dacă Gazeta se va implica în jocurile politice, susținând unul sau mai mulți candidați. Evident contra cost, așa cum s-a sugerat, deoarece „nimeni nu face ceva gratis în ziua de astăzi”, citând „propunătorul” cu ambiții de funcții publice ale acestui târg. Răspunsul a fost și este că nu vom intra în jocurile politice.

La fel cum am decis să mă retrag din grupul de Facebook înainte de alegerile din 2020, Gazeta va menține neutralitatea pe toată durata campaniei electorale. Desigur, vom furniza informații despre candidați, despre modul în care se organizează alegerile la Stâlpeni și despre câștigători, dar nu vom influența votul într-o direcție sau alta, bazându-ne fie pe simpatii sau pe oferte financiare.

De fapt, cred că acesta este rolul presei, un rol pe care unii „jurnaliști” l-au abandonat din păcate, vânzându-și integritatea pentru banii oferiți de partide, de candidații la alegerile de la anul sau de cei din umbra acestora, care beneficiază de contracte profitabile, scumpe și prost executate și care depind de cei care le lansează în licitații publice sau le atribuie direct, datorită legilor permisive.

Consider că presa trebuie să fie echidistantă, în măsura în care candidații arată un comportament civilizat și respectă buna credință. În caz contrar, ea trebuie să ia atitudine și să informeze cu privire la posibilele încălcări și derapaje de la lege sau de la bunul simț. Pentru că actul jurnalistic nu poate fi neutru atunci când democrația și statul de drept sunt noțiuni uitate prin faptele lor, de către unii dintre jucătorii politici.

Nu știm cine vor fi candidații la următoarele alegeri pentru primar și consilierii locali. Având în vedere situația politică locală, filialele PSD și PNL par că sunt în căutarea unor candidați viabili pentru anul viitor, în timp ce Pro România pare că se va dizolva în PSD, conform informațiilor apărute în urma ultimului congres al partidului, de acum câteva săptămâni. Probabil că și AUR, USR, Forța Dreptei și alții vor prezenta proprii candidați, astfel încât nu va exista o lipsă de opțiuni de vot. Însă câți dintre aceștia sunt și vor fi dedicați mai mult comunei Stâlpeni, decât partidului căruia datorează candidatura?

Ce știu sigur este că și anul următor, oamenii competenți și onești vor ezita să se implice, temându-se să nu-și compromită imaginea personală, construită cu efort până azi. Acest lucru se datorează mai ales existenței în politică a unor tactici de compromitere aplicate de contracandidații fără scrupule, care nu vor ezita să își bată joc de ceilalți pentru a-și câștiga popularitatea printre alegătorii pentru care circul este la mare preț.

Am încercat să construim un alt mod de a fi „locuitor al comunei”, unul care să pună preț pe educație, pe responsabilitate, pe bună credință și, echipat cu toate acestea, fiecare dintre noi să se comporte ca un cetățean european, cu drepturi, dar și cu obligații asumate. Nu știu în ce măsură am reușit, deoarece trebuie să mărturisesc că nu am măsura impactului articolelor noastre, deoarece sunt puține aprecieri pe Facebook sau comentarii pe site. Însă știu sigur că numărul celor dispuși să își mai vândă votul pentru 50 de lei sau mai mult, ori pentru o plasă cu mâncare și băutură, a scăzut simțitor.

În ianuarie, Gazeta de Stâlpeni va sărbători 3 ani de existență. În acești trei ani, am abordat numeroase probleme ale comunității, astfel încât orice cetățean să înțeleagă că are un rol determinant în viața comunității, nu doar la vot, ci și între aceste momente. Cetățenii pot solicita informații de la autorități, pot cere alocarea de fonduri pentru proiecte benefice comunității în timpul dezbaterilor asupra bugetului comunei sau pot iniția proiecte de hotărâre în consiliul local, care să fie discutate în ședințele autorității deliberative.

De la început ne-am asumat o probă de maraton, nu o cursă de 300 de metri, indiferent de obstacolele care ne-au fost plasate de către cei cărora existența noastră le-a deranjat și le deranjează planurile. Și vom continua, dar nu oricum. Dacă noua administrație va fi diferită față de cea anterioară, mai responsabilă și mai apropiată de interesele comunei, o vom susține acolo unde este cazul și o vom arăta unde greșește.

În caz contrar, dacă va fi tot o administrație ca cea de astăzi, care promite multe și face puțin, iar când face e scump și prost executat, precum celebra stradă Chibrit, vom rămâne aceiași observatori cu ochi critici. Avem deja cunoștințe despre trecutul acestora, despre interesele personale, așa cum am văzut spre exemplu la „Focul lui Sumedru”, cât și despre modul de acțiune în funcțiile publice deținute acum. Și, așa cum am făcut în cei 3 ani de când ne exprimăm aici, vom încerca să îi aducem către mai multă transparență, mai multă aplecare către cetățeni și nevoile acestora și mai mult respect față de legea pe care uneori o interpretează după bunul plac.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate