[ASISTENȚĂ SOCIALĂ] După restanțe de trei luni, Primăria Stâlpeni tot nu are banii necesari plății indemnizațiilor persoanelor cu handicap și asistenților personali ai acestora

Scris de Andrei Vacaru
346 vizualizari

În România, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav. Ultimele două categorii beneficiază de indemnizații lunare, atât pentru cei afectați de handicap, cât și pentru asistenții personali ai acestora. Conform statisticilor puse la dispoziție de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în județul Argeș, la o populație de 565.223 locuitori, sunt 10.915 beneficiari ai indemnizației lunare pentru persoane cu handicap grav și 15.969 beneficiari ai indemnizației pentru persoanele cu handicap accentuat.

Asta înseamnă o rată la mia de locuitori de 19 pentru persoanele cu handicap grav și de 28 pentru persoanele cu handicap accentuat, iar suma medie plătită pentru drepturi curente este de 419 lei/lună pentru cei încadrați în prima categorie și de 317 lei/lună pentru cei din a doua categorie.

Conform datelor din dispozițiile primarului, în comuna Stâlpeni, în ianuarie 2023, existau 54 de beneficiari ai indemnizației pentru persoanele cu handicap, fiecare primind suma de 1.898 de lei/lună și 35 de asistenți personali, care beneficiau și aceștia de indemnizația de asistent pentru persoana cu handicap, între 3.000 de lei și 3.156 lei lunar. Asta însemna o medie la mia de locuitori de 12, cu mult sub cele raportate de ANPIS pentru județul Argeș, dar având un cost total lunar de 199.724 lei.

Conform unui alt document, prin care se fundamenta necesarul de sume defalcate din TVA pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap și asistenților personali ai acestora, înregistrat cu nr. 8256/23/10.20203, pentru anul 2023 primăria Stâlpeni prevăzuse în buget pentru plata acestor drepturi suma de 2.213.000 lei, din care 262.000 lei de la bugetul local.

Ulterior, din cauza majorării din octombrie a salariului minim pe economie de către guvernul Ciolacu, guvern format din PSD și PNL, valoarea acestor cheltuieli a fost și ea crescută proporțional, cu 10%. Astfel încât primăria Stâlpeni, care aproape epuizase fondurile în septembrie conform documentului amintit mai sus, s-a văzut pusă în imposibilitatea efectuării plăților pentru acești beneficiari de drepturi.

Iar lipsa cofinanțării de 90% de la bugetul de stat pentru plata acestor indemnizații, a dus la situația în care beneficiarii acestor drepturi să nu primească nimic pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie. În încercarea rezolvării situației create, Primăria Stâlpeni a cerut prin adresa 8256/23.10.2023 Ministerului de Finanțe, alocarea sumelor de bani necesare, într-o postare pe contul de facebook al primăriei făcând public acest aspect, scuzându-se că „Nu primarul face plățile către aceste persoane, banii vin de la guvern.”

Și banii au venit, dar cu o întârziere de două luni și doar parțial față de necesar.

În adresa nr. AGG-STZ-93913/06.12.2023, ANAF a anunțat primăria Stâlpeni că, prin Decizia nr.12/06.12.2023 a Șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș s-a aprobat repartizarea sumei de 59 mii lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav. Iar prin decizia cu nr. 13/13.12.2023, primăria mai primește încă 117 mii lei, tot din cotele de TVA. Un total de 176.000 lei, în condițiile în care necesarul de suplimentat solicitat de Primăria Stâlpeni în fundamentarea prezentată public de către primar era de 585.160 de lei, adică de peste 3 ori mai puțin.

Rămâne de văzut cum va rezolva situația primarul Șerbănoiu, având în vedere că pentru marți a convocat o ședință de urgență a consiliului local pentru a face o nouă rectificare bugetară. Cel mai probabil va plăti restanțele din septembrie și octombrie, urmând ca restul să le plătească anul viitor sau, dacă mai primește și alte fonduri bugetare, anul acesta. Deși, dacă analizăm cât de prost a fost croit bugetul de stat pe anul acesta de către ministrul Adrian Câciu (PSD) și cât de mică este rata de colectare a TVA-ului de către ANAF, sunt puține șanse ca restanțele să fie plătite până la finalul anului în curs.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate