[EDITORIAL] De ce să nu dai cu piciorul la oportunități, chiar dacă la bază ești fotbalist

Scris de Andrei Vacaru
400 vizualizari

Ieri, echipa antrenată de Gheorghe Hagi, Farul Constanța, a câștigat campionatul național de fotbal. Pentru cei care cunosc fotbalul nu este un secret faptul că Gheorghe Hagi, din banii lui și din sponsorizări, a construit la Ovidiu, județul Constanța, baza sportivă și clubul Viitorul. Unde a jucat și câștigat meciuri cu echipe mari și unde a crescut mulți fotbaliști de valoare care acum joacă la națională. Munca și visul lui Hagi au fost recompensate ieri cu locul 1 în Superligă, demonstrând că răbdarea, dedicarea pentru fotbal, încrederea, talentul și valoarea umană, puse la baza unui vis, câștigă în fața nerăbdării, a șmecheriilor ieftine, a neîncrederii în oameni, a mimării credinței și a obedienței puse doar în slujba ambiției prostești.

Joi, 25 mai 2023, este convocată la Rădești una din ședințele lunare ale consiliului local. Pe ordinea de zi nu se află raportul anual pe care trebuie să îl prezinte consilierilor locali și nici nu se discută un plan de acțiune care să implice primăria, consiliul, liceul și școlile din comună, dar și cetățenii, pentru a construi o echipă câștigătoare la Stâlpeni care să ia cât mai mult din banii alocați pentru educație prin PNRR.

Da, este bine că se vor face drumuri, canalizare, dispensar și ce mai are în vedere primarul comunei. Sunt necesare, dar nu suficiente, pentru că școlile arată rău la partea de infrastructură, nu sunt eficiente energetic, deci bugetofage, copiii nu se duc de drag la școală în niște școli neprimitoare, iar despre transportul elevilor, … probabil se uită că suntem singura comună din Argeș care nu are transport școlar propriu.

Imaginați-vă liceul, cele două școli din comună și grădinița cu program prelungit având geamuri termopan schimbate cu altele eficiente energetic, acoperiș nou și izolat pe care s-au montat panouri solare și instalații termice prin încălzire de la soare, zidurile termoizolate și vopsite în culori vii. Imaginați-vă la interior clasele vopsite frumos, cu aparatură și mobilier nou, inclusiv atelierele cu aparatură modernă. Iar la exterior, câte un parc de joacă și stații de încărcare electrice pentru microbuzele care așteaptă să ducă și să aducă elevii acasă sau de acasă, la școală.

Ei, bine, toate acestea sunt posibile. Ministerul Educației vrea să aloce banii din PNRR, dar ce ne facem cu primarii care dau cu piciorul unor astfel de posibilități de a îndrepta lucrurile în educația din localitatea lor, din nepăsare sau din obișnuință. Au venit bani pentru mobilier în școli și este foarte bine că primăria Stâlpeni a depus un proiect în acest sens, declarat admis cu 87 de puncte din câte știu. Dar sunt bani și pentru „Școala Verde”, așa cum am gazeta a scris aici, cât și pentru microbuze școlare electrice, detalii aici.

Așa cum a arătat campioana Farul Constanța, ne trebuie o echipă, este nevoie de implicare, profesionism, responsabilitate și valoare umană, puse în slujba unui vis, acela de a ne educa copiii comunei sau chiar pe cei din comunele învecinate. Nu avem nevoie de șmechereală ieftină, de neîncredere, de mimarea bunei guvernări și de obediență față de partid sau față de imaginea personală. Acestea nu valorează nimic, după cum puteți constata singuri, uitându-vă la cum arată comuna.

Și apoi ce este asta, să te aștepte munți de bani (nu exagerez) și tu să nu vrei să îi iei pentru că… ești obișnuit să dai la toate cu piciorul? Nu e autogol?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate