De Sâmbăta Morților, membri ai filialelor locale din Stâlpeni ale PSD și PNL, la fel ca în multe alte localități din țară, au ieșit în stradă să ofere câte ceva celor pe care i-au întâlnit. O floare, o ciocolată sau un fluturaș pe care erau înscrise promisiunile lor sau de ce nu sunt buni ceilalți, au format arsenalul cu care partidele au dorit să-i impresioneze pe simpatizanți sau pe criticii lor, după caz.
La acțiunea PSD au participat și câțiva parlamentari de la județ, precum și ministra Simona Bucura – Oprescu, despre care am scris de multe ori că se pricepe ca baba și mitraliera la probleme precum energia sau politica de bună credință și care a fost exmatriculată din școala doctorală a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” acum 5 ani. Ba chiar a inaugurat, împreună cu Ion Georgescu, primarul de la Mioveni suspendat și trimis în judecată, o grădiniță „TIP PITIC” din Mioveni, … prin Republica Moldova.
Oferirea de flori și alte „atenții” de 8 martie, mai dulci sau mai de partid, a fost ilustrată din belșug prin zeci de imagini realizate cu aparate profesionale și postate apoi pe facebook, pe grupurile ce aparțin partidelor implicate în acțiune. Printre acestea se regăsesc și două poze, că una nu era de ajuns, cu membrii PSD în fața sediului Primăriei Stâlpeni.
Primărie pe care PSD a mai cărat-o, ca imagine, pe la mormântul lui Arsenie Boca și pe la mânăstiri, într-un pelerinaj politico-religios organizat cu activiștii pensionari și câțiva angajați ai instituției. Pe banii, nu se știe cui, dacă sunt contribuții personale sau bani publici.
Trebuie spus că Primăria Stâlpeni nu este o instituție politică, ci una care intenționat și insistent s-a dorit a fi politizată, cu rea credință. Din ceea ce am constatat, „confiscarea” de către PSD a instituției publice și administrative a UAT Stâlpeni s-a făcut în două moduri.
Prima, de imagine, PSD dorind intenționat să își asocieze anul acesta percepția cu această instituție publică, inducând ideea că partidul are forța politică de a-și acorda încă 4 ani salarii și indemnizații, ei între ei. Beneficii personale care au dus bugetul comunei la 91% funcționare și doar 9% pentru dezvoltare. Și asta în condițiile în care acum 4 ani, același partid nu a îndrăznit să implice și primăria în campanie, membrii PSD pozându-se prin grădini sau pe câmp.
A doua confiscare este una de politizare a primăriei de către PSD Stâlpeni. Deși a fost votat în 2020 de doar 1 din 4 cetățeni cu drept de vot din comună, deci nici pe departe nu sunt majoritari la vot, membrii partidului imprimă public percepția că sunt foarte mulți. Și că, dacă nu ești cu PSD, atunci ai de suferit. Fie că „nu sunt bani”, fie că „nu se poate”, fie că, acolo unde sunt bani și se poate, termenul de soluționare este foarte, foarte lung, toate acestea fiind abuzuri cu care lumea, din păcate, s-a obișnuit deși nu ar trebui.
Dau un singur exemplu, acela al oglinziilor convexe pentru strada Varniței de la Livezeni, decisă de Consiliul local Stâlpeni a fi montate printr-o hotărâre, în cuprinsul căreia este specificat că primarul comunei, Gabi Șerbănoiu, trebuie să ducă la îndeplinire de îndată montarea acestora. Dar care nu s-au montat nici după 2 ani, doar pentru că în zonă stă unul dintre criticii acestuia, Florin Enache. Și deși acesta a înaintat primarului mai multe petiții pentru a fi montate, Șerbănoiu riscă în continuare producerea de evenimente nedorite, că doar de aceea s-a decis să fie montate.
Revenind la confiscarea Primăriei Stâlpeni de către PSD, mai adaug un aspect. Să zicem că acum mulți, mulți ani, pe când nimeni dintre noi nu ne născusem, niște persoane care locuiau în acea vreme aici, au decis că trebuie să se organizeze, pentru a putea funcționa ca o comună. Și au decis să pună timpul lor, resursele lor și munca necesară la dispoziție, pentru a construi o clădire a primăriei de unde să poată administra comuna un om educat, destoinic și atașat de binele comunei, nu unul cu câteva clase, pus acolo de Simona Bucura Oprescu, să zicem, ori de alt politician.
Ei bine, munca și resursele lor sunt acum confiscate de PSD, partid care la Stâlpeni, așa cum spuneam, a primit doar 1.079 de voturi din 4.136 votanți înscriși pe listele de votare și 2.518 prezenți la vot. Aceste date reprezentând faptul că doar 1 din 4 înscriși și mai puțin de 1 din 2 dintre votanți au pus ștampila acum 4 ani pe PSD.
O ilegitimitate prin care, prin poza de grup făcută în fața primăriei, partidul dorește să își asocieze imaginea cu instituția a cărei clădire a fost construită de întreaga comună, dar pentru ale căror funcții bine plătite, membrii săi candidează în 9 iunie. Și astfel, să inducă în mintea alegătorilor că orice ar face, partidul tot va rămâne în clădirea primăriei, indiferent de votul lor. Pentru că este mare, este puternic, dar mai ales pentru că, indiferent de buna credință, poate orice.
Dar dacă asta ar fi adevărat, de ce ar mai veni lumea la vot să decidă democratic? Întreb, evident.
Foto: facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News
2 comentarii
Îl consider pe domnul Cutic singurul contracandidat al actualului primar. Cu susținerea noastră , a tuturor, cred că va fi bine. Este un om integru, implicat în problemele comunei.
Doamna Postelnicu,
mă bucur să aud că veți susține noul președinte de la PNL. Așadar nu plecați din partid, cum a afirmat cineva în ședință?