„Lăsați să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră. Fiți o vreme stingheri. Nu mai apăreți la televiziune. Nu mai scrieți în ziare. Nu vă mai ridicați glasul decât pentru o scurtă căință, căci altfel îl ridicați din nou în minciună.” Gabriel Liiceanu, Apel către lichele, 30 decembrie 1989
Decesul jurnalistei Iulia Marin de la publicația „Libertatea”, survenit în urma unei suferințe psihice diagnosticată și tratată ani de zile, a devenit un spectacol al urii la una dintre televiziunile abjecte care face din înmormântări, nunți și botezuri subiecte de „știri” cu care spală mintea unui tip de telespectator – victimă cu care nicio televiziune de bună credință nu cred că s-ar mândri.
După emisiune, a urmat un apel al publicației la care Iulia Marin a fost jurnalist, atrăgând atenția că prin discursul folosit în emisiuni precum cea de la România TV, se incită la ură și discriminare împotriva persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Apelul a fost semnat în scurt timp de peste 2000 de entități, persoane fizice, redacții de presă și asociații, inclusiv de redacția Gazeta de Stâlpeni, numărul mare de semnatari arătând expresia de dezaprobare a acestora față de astfel de emisiuni cu pretenții de jurnalism.
România TV este un canal privat de știri, lansat în 2011 de controversatul personaj Sebastian Ghiță, om de afaceri despre care se presupune că este omul serviciilor secrete și care a fugit din țară după ce a fost inculpat în 3 dosare penale instrumentate de DNA. Același canal, România TV, a fost în timp sancționat cu avertismente de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și amendat cu sute de mii de lei pentru derapaje de presă, precum nediferențierea faptelor de opinii, manipularea opiniei publice prin informații false, inclusiv în probleme sensibile pentru securitatea țării, cum ar fi războiul purtat de Rusia în Ucraina.
Având un astfel de istoric bogat în avertismente și amenzi, dar și câteva procese pierdute în instanță pentru calomnie, mai multe voci civice și politice au solicitat închiderea postului România TV, așa cum statul a procedat în 2013 în cazul OTV, televiziune deținută de Dan Diaconescu. CNA a decis atunci că postul OTV a încălcat de mai multe ori deontologia jurnalistică și i-a retras definitiv licența de emisie, ceea ce a echivalat cu închiderea canalului de știri.
În apărarea RTV au sărit câteva persoane controversate, precum celebrul Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic, autor al celebrului articol cu găina care a născut puii vii, considerat primul fake news major din România și dovedit turnător la Securitatea comunistă, sub indicativul „Coroiu”. Acesta, într-o apariție pe canalul său Youtube, a încercat ieri să minimizeze impactul apelului publicației Libertatea și a luat la rând semnatarii, astfel ajungând la Gazeta de Stâlpeni, căreia i-a alocat o importanță aparte, așa cum puteți vedea în videoclipul de mai jos.
Impresia pe care încearcă să o inducă astfel Ion „Coroiu” Cristoiu este aceea a unui apel semnat „la comanda statului paralel”, prin „stat paralel” înțelegând entități cu obiective ascunse și care atentează la persoane publice, la instituții, ba chiar la integritatea statului român. Este ciudat că tocmai un turnător la Securitatea comunistă, care apără un post de știri ce aparține unui om de afaceri bănuit a avea legături cu serviciile secrete și cunoscut apărător al unor personaje publice care au avut probleme cu legea, acuză peste 2000 de semnatari ca fiind o creație a unui „stat paralel”.
Domnul ar trebui să știe că noi, Gazeta de Stâlpeni, am apărut din inițiativa unor persoane care doreau un mijloc de comunicare curat și implicat în viața comunității, fără interese politice, așa cum sugerează acest individ. De fapt nu numai asta, pentru că celebrul creator de fake news, precum găina care naște, a inclus în perorația sa mai multe informații false. Cum ar fi aceea că în Găgești, județul Vrancea, de unde este acest personaj, există o gazetă, similară cu publicația din Stâlpeni. Fals, nu există nimic de genul acesta.
A doua informație falsă este că citarea profesorului universitar în jurnalism Brândușa Armanca ar face legătura între Gazeta de Stâlpeni și „tefelismul” (prescurtarea de la tineri frumoși și liberi – TFL) vinovat pentru presupuse încercări de a schimba viața politică și socială din România la comanda Uniunii Europene sau al altor entități. Prin invocarea creată, Ion „Coroiu” Cristoiu nu creează altceva decât un fel de teorie a conspirației, un inamic inventat pentru creduli, un George Soros de care avea nevoie Viktor Orban ca să arate că se luptă pentru Ungaria în timp ce introducea iliberalismul pe ușa din dos, un adversar imaginar al statului eșuat, așa cum l-a prezentat însuși președintele țării, Klaus Iohannis. Îl asigur pe acest individ că nu milităm împotriva statului român. Dimpotrivă.
Iar a treia informație falsă indusă de Ion „Coroiu” Cristoiu este aceea a unei comenzi de undeva din zonele gri ale societății pentru mobilizarea la astfel de apeluri prin care se dorește preluarea prin mijloace subversive a puterii politice. Realitatea este însă alta, una pe care nu o pot înțelege astfel de indivizi care răspund doar la comandă, posibil însoțită și de ceva bani sau avantaje personale. Este vorba de rețea.
Gazeta de Stâlpeni este parte din Rețeaua PressHub, unde sunt afiliate mai multe publicații locale sau site-uri de analize politice și sociale. Iar în rețea, viteza cu care circulă informația este una incredibil de mare, așa explicându-se și numărul mare de semnături la apelul lansat de publicația Libertatea. Informație care, o dată lansată în rețea, se distribuie rapid și în afara acesteia, cu un impact imens, așa cum s-a și văzut.
Mai adaug ceva. Menționarea lui Vladimir Tismăneanu și a lui Gabriel Liiceanu în presupusele legături ale gazetei să nu credeți că este întâmplătoare. Deoarece Gabriel Liiceanu este autorul celebrului „Apel către lichele” care a lovit exact în turnătorii Securității comuniste (așa cum este și Ion „Coroiu” Cristoiu), precum și în nomenclatura comunistă, cerându-le să facă un pas înapoi, gest moral necesar unei societăți sănătoase care putea fi reconstruită după revoluție. Dar n-a fost să fie.
Iar Vladimir Tismăneanu, coautor al celebrei condamnări a comunismului, document citit în plenul parlamentului de însuși șeful statului român de atunci, scria în 2015 o analiză tăioasă a rezultatului în timp a „Apelului către lichele”, articol numit „Canaliile, nerușinarea și restaurația”, apărut în publicația Contributors.ro. „După un sfert de veac, lichelele prosperă, s-au reprodus și luptă cu disperare împotriva statului de drept. Avem azi lichele traseiste, experți în contorsiuni biografice, acrobați ai salturilor mortale cameleonice” era una dintre concluziile articolului.
Și așa cum vedeți, lichelele prosperă și astăzi. Fără nicio rușine pentru trecutul lor, fără nicio problemă morală pentru că mint și manipulează, fără nicio reținere în a induce în opinia publică ideea unor conspirații naționale sau universale împotriva intereselor lor sau ale statului creat după caracterul și înfățișarea unor securiști sau informatori ai Securității, așa cum este acest Ion „Coroiu” Cristoiu. Că până la urmă ce este apelul lansat de Libertatea, dacă nu tot un „Apel către lichele”? Iar lichelele reacționează, după cum vedeți.
Foto: captură Youtube
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News