[AVERTIZARE METEO] După codul portocaliu, urmează cod roşu de caniculă în weekend

Scris de Redacție
834 vizualizari

După o săptămână marcată de temperaturi extreme, România se pregătește pentru cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest weekend, sâmbătă și duminică, vom avea parte de temperaturi maxime de până la 41 de grade Celsius și nopți tropicale, care vor afecta semnificativ confortul termic al populației.

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, valabilă sâmbătă și duminică, afectând zona comunei Stâlpeni, precum și zone extinse din Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Maximele vor ajunge la 41 de grade.

Pentru astăzi este anunțat cod portocaliu, iar mâine, 12 iulie, vom avea un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica.

Disconfortul termic va fi accentuat în toate regiunile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Acest indice reprezintă combinația dintre temperatura aerului și umiditatea relativă, reflectând gradul de confort sau disconfort resimțit de corpul uman. Depășirea pragului de 80 de unități indică un risc ridicat pentru sănătatea populației, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni medicale preexistente.

La Stâlpeni va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade. Este posibil ca în alte regiuni, precum Banat, Oltenia, Muntenia, și sudul Crișanei și al Moldovei, acestea să fie izolat mai ridicate. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În majoritatea zonelor afectate, minimele termice nu vor coborî noaptea sub 20 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că vom avea parte de nopți tropicale. Acest fenomen adaugă un plus de disconfort, deoarece corpul uman nu se poate răcori eficient pe timpul nopții, crescând riscul de insomnie și alte probleme de sănătate legate de căldura excesivă.

În contextul acestor avertizări meteorologice extreme, este crucial ca populația să ia măsuri adecvate pentru a se proteja de efectele caniculei:

  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00.
  • Consumați suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Purtați haine lejere și deschise la culoare.
  • Utilizați pălării și ochelari de soare pentru protecție suplimentară.
  • Asigurați-vă că locuințele sunt ventilate corespunzător și utilizați aparate de aer condiționat dacă sunt disponibile.

Este esențial să fiți atenți la simptomele legate de insolație și deshidratare, cum ar fi amețeli, greață, dureri de cap și oboseală extremă, și să solicitați ajutor medical în caz de necesitate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate