[VIDEO] De patru luni, primarul Șerbănoiu a readus opacitatea decizională în administrația Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
320 vizualizari

Legea, cea care se prezumă a fi cunoscută și respectată de toată lumea, spune că „ședințele consiliului local sunt publice”, iar caracterul public este dat și de posibilitatea cetățenilor de a asista la ședințele consiliului local și de a le urmări pe internet. În lipsa acestei condiții, caracterul ședințelor nu mai este public și, în mod normal, acest aspect ar trebui să se reflecte asupra legalității hotărârilor de consiliu adoptate în astfel de ședințe.

La Stâlpeni, în primii patru ani de exercitare a funcției, primarul Gabi Șerbănoiu, membru PSD, reales în 9 iunie pentru al treilea mandat, nu a transmis nicio ședință de consiliu local și nici nu a făcut publice, pe paginile de internet ale primăriei, conținutul hotărârilor de consiliu local adoptate. La fel a procedat și cu alte acte administrative, cum ar fi deciziile de primar sau procesele verbale de ședință.

Al doilea mandat de primar al lui Șerbănoiu a început prin același stil de a ține în întuneric decizional administrarea comunei Stâlpeni. Până când, în 25 februarie 2021, un reporter al televiziunii Argeș Media TV a dorit să înregistreze și să transmită ședința CL. A fost dat afară de unii dintre cei prezenți în Căminul de la Rădești unde era întrunit Consiliul Local Stâlpeni, la indicațiile primarului, fapt care a fost relatat la vremea respectivă de Gazeta de Stâlpeni.

Două luni mai târziu, la inițiativa aceluiași primar, consiliul local adopta HCL 26/25.03.2021 prin care încerca blocarea accesului presei la desfășurarea și eventuala transmitere a ședințelor de consiliu. Prefectura Argeș, pe atunci condusă de tandemul politic USR – PNL, a anulat această hotărâre, iar CL Stâlpeni a consfințit eliminarea prevederilor ilegale ce vizau netransparentizarea decizională, prin HCL 46 din același an.

Văzându-se obligat de prefectură să transmită online și să publice înregistrările ședințelor de consiliu local, primarul Șerbănoiu a avut câteva tentative de a folosi firme specializate în astfel de activități. Astfel încât, începând cu 19 aprilie 2021, ședințele de consiliu local au fost transmise live și înregistrate. La început în condiții foarte bune audio-video, ceea ce evident că nu a fost pe placul primarului, adept timp de patru ani al întunecimii decizionale, nu al transparenței, așa cum solicită legea.

Prin urmare, a găsit o formă de compromis și a apelat la o firmă de pază și securitate care, în baza unui contract semnat de primar, a început să transmită streams audio/video pe YouTube ședințele de consiliu. Transmiterea s-a făcut în condiții de calitate execrabile, cu o cameră de supraveghere montată deasupra ușii din sala Căminului de la Rădești. Prima astfel de ședință a fost transmisă abia în 07.06.2021, iar ultima transmisă și înregistrată la Stâlpeni a fost în 29.02.2024.

De atunci, primarul Șerbănoiu s-a întors la situația din primul său mandat, astfel că de patru luni, ședințele de consiliu nu mai sunt publice. Asta deși s-au discutat și aprobat hotărâri importante pentru comuna Stâlpeni, în care au fost puse în discuție sute de mii de lei ce se regăsesc în devize sau în mișcări de bani publici din bugetul pentru 2024 de la un capitol la altul.

Iată câteva exemple. Majorarea salariilor din primărie cu 10% de la 1 iunie, după ce de la 1 ianuarie acestea fuseseră majorate cu alte 5%, rectificare bugetară de aproape 2.500.000 lei sau modificarea devizului pentru canalizare Livezeni și Dealu Frumos, la 14.000.000 lei, din care aproape 1.200.000 lei contribuție de la bugetul local. Și astfel de exemple sunt multe.

De ce alege primarul să readucă comuna Stâlpeni la netransparența decizională?

Pentru că nu a dorit niciodată să administreze comuna transparent, așa cum reiese din întreaga sa activitate de până acum. Dacă dorea și nu avea nimic de ascuns, transmitea aceste ședințe de consiliu nu oricum, ci în condiții de calitate audio și video. Nu a făcut-o!

Reamintesc dialogul avut cu Traian Paparete în 25 februarie 2021, atunci când acesta dorea să transmită ședința de la Rădești:

Primarul: – Ieșiți în afara ușii. Vă rugăm frumos să ieșiți.
Reporter: – Bun, o să stau aici.
Primarul: – Nuuuu, închideți ușa. Vă rugăm frumos.
Apoi îi spune cuiva din sală: „Leo, du-te și închide-o tu!”.

În al doilea rând, pentru că nu există nicio autoritate a statului interesată ca primarii să respecte și să garanteze aplicarea legii. Reamintesc că ședințele de la Stâlpeni de consiliu local au început a fi transmise când la Prefectura Argeș erau doamna Emilia Mateescu (prefect, USR) și Emanuel Soare (subprefect, PNL, acum la Forța Dreptei). Astăzi prefect este Dragoș Predescu (PNL), care a făcut de curând o vizită la Stâlpeni, dar nu pare interesat și de fondul problemei.

Iată ce a declarat acesta de curând la o televiziune publică despre ce a constatat la Stâlpeni:

Și nu în ultimul rând, primarul nu vrea transmiterea și înregistrarea ședințelor pentru că locuitorilor comunei nu le pasă. Mai ales activiștilor de partid care au făcut tot posibilul ca actualul primar, ale cărui studii se spune că sunt în număr de doar 8, ceea ce spune multe despre capacitatea sa de a fi un bun edil, să câștige un nou mandat de primar. Și cărora, cel puțin așa se pare, le place starea de fapt de la Stâlpeni. Una care, dacă persistă de patru luni, probabil că se va lungi în continuare, deși legea spune altfel.

Dar cine este legea, când primar este Gabi Șerbănoiu?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate