Incasare ilegala de TVA de catre societatea de apa-canalizare

Scris de Andrei Vacaru
542 vizualizari

Nota de inceput: Poate acest articol vi se va parea complicat si prea tehnic. Am facut tot efortul pentru a fi usor de inteles de catre toata lumea. Dar cel mai important, subiectul ne priveste pe toti.

Intr-o postare de pe grupul de facebok „Stalpeni, comuna noastra”,  unde se discutau concluziile Comisiei de Apa si Canalizare constituita de catre Consiliul Local Stalpeni, printre care si faptul ca Sistemul Ogrezea are pierderi de 100% in anii 2019 si 2020, un domn, locuitor in Ogrezea, a postat dovada ca, nu numai ca doreste sa plateasca pentru serviciul de apa si canalizare, dar a si facut-o. Asadar a publicat chitanta si factura emise de societatea de apa pe numele dumnealui. Le puteti vedea aici sau in imaginile de mai jos.

Numai ca factura si chitanta sunt ILEGALE. Din trei motive:

 • SC APA TOP SERV STALPENI SRL nu este inregistrata in scopuri de TVA. Adica nu poate incasa TVA de la consumatori. Ce vedem pe factura? TVA INCASAT DE 9%.
 • Pretul pe metrul cub de apa nu este cel real, stabilit prin HCL Stalpeni si, asa cum ar fi normal, cu aprobarea ANRSC, respectiv de 4,21 lei/mc, ci de 3,8623 lei/mc. De ce si-ar da o societate cu tesla in picior daca ar vrea sa incaseze mai mult in cont? Vom vedea mai jos de ce.
 • Chitanta nu este conforma facturii ca valoare, nu este inscris cine a incasat banii si a emis-o, ceea ce contravine codului fiscal.

Asadar, 3 ilegalitati dintr-un foc.

CE ESTE TVA?

Acronimul TVA vine de la Taxa pe Valoare Adaugata si este, de fapt, un impozit pe consum, suportat de catre consumatorul final al unui bun sau serviciu. In cazul nostru este suportat de catre toti consumatorii de apa si canalizare din comuna. Asadar este o povara pe spatele acestora.

CAND SE FACTUREAZA TVA?

Se incaseaza in urmatoarele situatii:

 • Cand firma se infiinteaza si prognozeaza ca va avea un venit anual de peste 300.000 de lei;
 • In anul imediat urmator celui in care firma a avut incasari de peste 300.000 de lei/an, dar numai dupa ce se inregistreaza in acest scop la Directia Financiara.

Asadar avem doua conditii:

1. Venit de peste 300.000 de lei in anul anterior,

2. Firma sa fie inscrisa in scop de TVA.

SC APA TOP SERV STALPENI SRL indeplineste doar prima conditie.

CUM AFLAM DACA O FIRMA ESTE INSCRISA IN SCOPURI DE TVA?

Sunt doua modalitati:

 1. Ne uitam pe CUI-ul firmei si, daca nu incepe cu RO, nu este inscrisa in scop de TVA (deci nu poate factura TVA).
 2. Verificam la ANAF, in functie de CUI, la adresa  urmatoare.

In urma verificarilor contstam ca SC APA TOP SERV STALPENI SRL nu este inscrisa in scopuri de TVA la fisc.

ARE VOIE SA INCASEZE SC APA TOP SERV STALPENI SRL TVA?

Raspunsul este clar, NU. Iar incasarea ilegala de TVA este infractiune/contraventie si este pedepsita de lege.

DACA NU ESTE LEGAL SA INCASEZE TVA, DE CE O FACE?

Aici avem cateva indicii prin care vom vedea de ce apeleaza la ilegalitati administratorul firmei de apa:

1. Daca va uitati pe ce a gasit Comisia de Apa si Canalizare a CL, veniturile societatii aratau astfel:

 • 2019 – 299.897 lei – sub limita celor 300.000 de lei la care trebuia sa se inscrie in scopuri de TVA;
 • 2020 – 564.551 lei – peste limita celor 300.000 de lei.

ADICA IN 2021 SOCIETATEA TREBUIA SA SE INSCRIE IN SCOP DE TVA. A facut-o? Nu, asa cum reiese din cautarea facuta la ANAF (imagine mai jos).

2. Ascunderea TVA in pretul metrului cub de apa:

 • Cat este pe factura din imagine pretul apei? 3,8623 lei, fara TVA.
 • Cat este TVA/mc? 3,30 lei/9,5mc = 0,3477 lei/mc
 • Cat este totalul factura, cu tot cu TVA? a. + b. = 4,21 lei, adica exact cat era mc de apa FARA TVA.

3. Antecedentele administratorului societatii. Pe langa faptul ca a falimentat fosta firma de apa infiintata in asociere cu Mihaesti, actualul director si-a permis ca o majorare de capital facuta de actionari, respectiv de catre Consiliul Local, sa nu apara in documentele de la ANAF corespunzatoare anului 2019.

DE CE TOATE ACESTE ILEGALITATI?

Este noaptea mintii cum cineva se joaca cu propria-i libertate si cu legea, asa cum o fac cei de la societatea de apa. Sa incasezi ilegal TVA este infractiune. Sa beneficiezi de majorare de capital din partea actionarilor si sa nu o inregistrezi la Registrul Comertului este deturnare de fonduri, daca nu ma insel. Adica infractiune. Sa diminuezi pretul metrului cub de apa stabilit de CL Stalpeni pentru a ascunde in factura TVA-ul, iarasi este contrar legii.

Dar de ce se intampla?

Cred ca din trei motive:

 1. Pentru ca actualul administrator a facut totul in cardasie cu actualul primar (dovada o aveti aici). Si vedem acelasi stil de conducere, dupa ureche, cu incompetenta si rea credinta cu care dl. Serbanoiu a actionat peste tot: piata, retea de gaze ascunsa dar trecuta la investitii si descoperita ca existenta de catre cetateni, sporuri date ilegal de care a beneficiat chiar si el, … si multe altele.
 2. Pentru ca societatea nu a fost verificata, asa cum era normal de catre consilierii locali din mandatul trecut. Care consilieri? De la PSD, PNL  si ALDE. Pe unii ii regasiti insa si in actualul consiliu local. Au refuzat sa faca parte din comisia de apa, dar nu spun nimic despre ce se intampla la Piata Livezeni. De ce? Blat, cum o spun chiar ei.
 3. Si stiu ca nu va va convini, dar este si vina noastra. Pentru ca cetatenii accepta aceste ilegalitati. Pentru ca prefera sa scoata banii din buzunare, sa fie parte la furtul societatii, victime, decat sa se implice, sa actioneze, sa nu se mai lase furati.

Avem doua drumuri: fie luam atitudine si schimbam ceva, fie punem in continuare batista pe tambal si va fi tot la fel, daca nu mai rau. Ca poate ne place apa cu clor si maronie si ne-am obisnuit asa. Si doar, „lasa ca si altii fura, nu numai ai nostri”. Sau „a furat, dar a si facut”… De noi depinde.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate