Toata lumea stie ca Stalpeniul are o societate de apa si canalizare. Ce nu stiu multi este ca aceasta societate este nascuta recent, dintr-o asociere falimentara a doua comune si ca pare sa mosteneasca si ea acelasi blestem al falimentului, probabil si pentru faptul ca au fost „nasite” de aceiasi oameni.
In urma verificarii de catre un audit extern anul trecut, societatea APA TOP SERV STALPENI SRL, ca despre ea este vorba, a fost gasita cu foarte multe nereguli, nereguli despre care gazeta a scris de multe ori, articole pe care le puteti citi aici. Apartinand Consiliului local Stalpeni, era normal ca imediat dupa instalarea noului Consiliu Local, sa se constituie o Comisie de verificare formata din consilierii comunei. Comisia a fost imputernicita prin hotarare de consiliu si si-a inceput activitatea imediat dupa constituire.
La finalul saptamanii trecute, aceasta comisie formata din consilieri PSD si ProRomania (PNL a refuzat sa participe), a dat citire in sedinta de Consiliu Local a celor doua documente, respectiv a Procesului Verbal si a Raportului de activitate, documente aprobate de membrii sai.
Inregistrarea audio o puteti asculta aici, Procesul Verbal il puteti descarca de aici, iar Raportul de activitate de aici. Mentionez ca cele doua documente au fost redactate si concepute exclusiv de catre membrii ProRomania implicati in Comisia de verificare.
Ce iese in evidenta din aceste documente ale comisiei sunt urmatoarele aspecte:
- o administratie a societatii de apa-canal care, in loc sa lucreze cu CL Stalpeni, caruia i se subordoneaza, a dat permanent raportul si a ascultat EXCLUSIV de primar si de vointa acestuia. Aceasta asociere dintre incompetenta primarului si insubordonarea adminstratorului societatii de apa-canal a dus la blocari repetate de aflare a adevarului de catre consilierii locali, adica de detinatorii societatii, reprezentanti legitimi ai comunei;
- administratorul si-a marit lui si contabilului salariile (aproape le-a dublat), in mod nejustificat, fara aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor Societatii, adica fara aprobarea Consiliului Local, ceea ce este ilegal;
- existenta unei perioade, imediat dupa infiintare, in care, in mod intentionat, societatii i s-a refuzat incasarea facturilor, sumele intrand in contul societatii vechi, rezultate din asocierea Stalpeni Mihaesti. Iar asta miroase a deturnare de fonduri;
- un sistem intreg, cel de la Ogrezea, care functioneaza cu pierdere de 100%. Adica nimeni din Ogrezea nu plateste apa potabila pentru ca, desi poate ar vrea sa plateasca, nu li se factureaza utilitatile. De ce? Dupa doi ani, … nu exista contoare de apa. Nici pausal, nici individual. Cum administratia a ascultat doar de primar, va las sa descoperiti cine este autorul moral al acestei situatii (daca ascultati si inregistrarea si auziti cine sare in sus la auzul cuvantului Ogrezea, fiind, chipurile, „atac la persoana sa”, sigur ati priceput);
- pierderi enorme, peste limita admisa. In 2020, ele aratau astfel: Ogrezea 100%, Stalpeni 76% -, in timp ce in sistemele Opresti 36%, Radesti 31% si Livezeni 20%, ele sunt mai mici. Implicarea Comisiei de apa la Opresti a redus aceste pierderi in 2021, pe primele doua luni inregistrandu-se doar 1% pierderi. Probabil ca daca se verificau si celelalte sisteme, pierderile erau si mai mici, insa sigur un management mai aplicat pe incasari ar reduce aceste neincasari de venituri cuvenite;
- existenta unor instalatii de canalizare care inca nu sunt racordate la retea, asta pentru ca, fie primarul (de care a ascultat administratorul) nu stie de ele, precum a fost cazul conductei de gaz pe care au descoperit-o cetatenii, fie nu doreste sa o racordeze, pentru ca doar el este jupanul comunei. Si al canalizarii comunei.
- racordarea unor noi abonati la retea ar duce la sustenabilitatea serviciului de canalizare pentru ca oricum sistemul de epurare si captare consuma aproape la fel si cu o cantitate mai mare de ape uzate. Dar facturarea si a noilor consumatori va creste veniturile societatii;
- si, CEL MAI GRAV, incercarea administratorului comunei, in cardasie cu primarul, de a creste pretul utilitatilor, in incercarea de a acoperi aceasat situatie dezastruoasa.
Avem asadar doua tabere. Tabara Serbanoiu, care vrea ca cetatenii sa suporte din buzunarul propriu salariile duble ale conducerii societatii, managementul defectuos, acoperirea de catre primar a faptului ca la Ogrezea nimeni nu plateste apa curenta. Iar de partea cealalta, tabara ProRomania care doreste schimbarea managerului cu unul mai competent, contorizarea sistemului Ogrezea, racordarea la canalizare si a celor ce au reteaua disponibila si o pot face maine, ori reducerea pierderilor. Voi cine vreti sa aiba castig de cauza?
Daca alegeti ce doreste opozitia atunci ce este de facut este implementarea in practica a ceea ce scrie in Planul de Masuri. Plan care, alaturi de Procesul Verbal ar trebui de urgenta aprobat de catre Consiliul Local. Apoi ales alt manager de societate (ca oricum actualul ameninta public ca iese la pensie si, la ce salariu si-a tras, zic ca nu ar iesi in pierdere). Desemnat un nou administrator care sa asculte de actionarii societatii, Consiliul Local si care sa doreasca punerea societatii pe profit, oricat s-ar pune de-a curmezisul actualul primar.
A-propos! Va imaginati cum ar arata Stalpeniul cu un primar competent si de buna credinta? Unul ca la Ciugud, ca sa nu ziceti ca am ceva cu PSD-ul?
Nu de alta, dar este posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News