[SOLSTIȚIUL DE VARĂ ] 21 iunie, cea mai mare durată a zilei din an

Scris de Redacție
253 vizualizari

În fiecare an, în 21 iunie, Planeta Pământ, care este iluminată de Soare inegal față de cei doi poli ai săi, se află la maximul gradientului său în raport cu astrul zilei, beneficiind de cea mai lungă zi din an, 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Evenimentul marchează începutul verii astronomice, iar de astăzi și până în 21 decembrie, când este solstițiul de iarnă, raportul dintre zi și noapte începe să scadă. Potrivit informațiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București,  „Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri.

Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

foto: Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”

foto: Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an. Din același motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

Foto: Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București și Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate