10 mai este Ziua Regelui, marcand doua evenimente importate ale istoriei romanilor:
- 10 mai 1866, intronarea lui Carol I ca domnitor al Romaniei;
- 10 mai 1881, la 4 ani dupa castigarea independentei nationale, incoronarea lui Carol I, ca Rege al Romaniei.
Daca adaugam si Ziua independentei Romaniei, 10 mai 1877, aceasta data devine una extrem de importanta pentru natiunea romana. De aceea 10 mai a fost si Ziua Romaniei intre anii 1866 – 1947, cu exceptia anilor cand Romania s-a aflat in primul razboi mondial.
Multi romani au astazi o imagine deformata despre ce a insemnat regalitatea, fiind mai mult zugravita ca o dictatura a celor bogati, ca o familie care a plecat din tara cu vagoane cu aurul romanilor, ca pe niste straini de tara, care nu au mancat salam cu soia. Sau alte zugraveli inexate facute de cei care doreau sa-si prezerve puterea cu orice chip sau erau agentii unor puteri straine.
In fapt, regalitatea a insemnat si bine si rau. Dar mai mult bine, daca am socoti dupa efectele pe termen lung.
Bine pentru ca a asigurat castigarea de facto a independentei Romaniei fata de Imperiul Otoman, pentru ca a consolidat Unirea de la 1859, prin transformarea Romaniei in regat recunoscut international, pentru ca a asigurat premisele Unirii de la 1918 si consolidarea pozitiei europene a Romaniei interbelice.
Rau pentru ca atunci cand un rege isi uita menirea, cum a fost Carol al II-lea, tara a avut de suferit, trecand-o printr-o dictatura, urmata de domnia unui rege firav, Mihai I.
Iliescu a avut grija sa compromita dupa 1989 casa regala. Mai intai prin minciuna, zugravind-o ca pe o amenintare la adresa regimului sau, fugarind familia regala pe autostrada si refuzandu-i ani buni accesul in tara, inclusiv la funeraliile lui Corneliu Coposu. Apoi a reusit sa „ataseze” un apendice fesenist in persoana actorasului Duda, cel care avea sa devina print consort si care avea tupeul de a candida la presedintie, pentru ca atat l-a adus capul, ceea ce face actualul cuplu regal total nefrecventabil pentru multi romani, aspect pe care sunt convins ca defunctul rege Mihai il stia si pe care l-a luat ca pe o amaraciune nationala, cu el in mormant.
Ca o concluzie, pentru noi romanii educati de comunisti in sindrom Stockholm, datoram enorm regalitatii, careia ii suntem obligati macar cu o minima documentare, din surse credibile, dar si cu un mare respect.
Foto: Familia Regala
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News