Joi este convocată o nouă ședință de consiliu de ridicatori de mânuță ai primarului, plus consilierii din opoziția formată doar din ProRomania.
Pe ordinea de zi, la pct. 7 avem anularea unei HCL Stâlpeni cu nr. 19/2021, iar la pct. 8, numirea unui nou administrator la societatea de apă și canal. Nou, dar necunoscut celor ce nu sunt intimi cu primarul și emanații locali din gașca PSD-PNL. Și care, în stilul proverbialului habarnism și al lipsei de transparență decizională, ambele marca Șerbănoiu, va fi anunțat doar în ședință, probabil la dezbaterea pct. 8.
Dar să le luăm pe rând.
Anularea unei HCL care nu trebuia să fie HCL
HCL 19/2021 a fost adoptată în 25 februarie, la propunerea primarului, ca inițiator de proiecte de HCL. Propunere făcută nu se știe de ce, Consiliul Local fiind autoritate deliberativă, care emite hotărâri cu scop de reglementare, nu rapoarte de informare.
Ori raportul compartimentului primăriei de asistență socială privind angajații care îngrijesc persoanele cu handicap, conform metodologiei la legea 448/2006 este unul de informare pentru activitatea compartimentului de specialitate din primărie pe jumătate de an, nu unul care să reglementeze ceva. Iată ce spune legiuitorul:
Norma metodologică de adoptare a Legii 448/2006, Art 29:
(1) Serviciul public de asistență socială de la nivelul primăriei sau, în cazul municipiului București, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului prezintă semestrial consiliului local un raport care conține cel puțin următoarele (…)
(2) În termen de 30 de zile, raportul prezentat consiliului local va fi transmis spre informare direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene și secretariatului comisiei județene pentru incluziune socială, respectiv a municipiului București, din cadrul direcției de muncă, solidaritate socială și familie județene, respectiv a municipiului București.
Închipuiți-vă că primarul ar pune pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să raporteze de câte ori a tușit el între ianuarie și iunie, inclusiv. Citește raportul: de 135 de ori, că a schimbat țigările. Și consilierii aprobă ce? O HCL care să reglementeze ce? De câte ori a tușit? Noaptea minții!
Dar să citim ce spune procesul verbal de ședință, unde aflăm dacă cuiva nu i s-a părut suspect sau nu a întrebat de ce să devină raportul ăla de informare o HCL:
„Se trece la punctul cinci al ordinii de zi și are cuvântul dna Stanciu Cristina pentru a prezenta Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului asupra activității desfășurate de asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav în semestrul II-2020.
Supus la vot, Proiectul de hotărâre este aprobat în unanimitate de voturi, devenind Hotărârea nr. 19/2021”
Unanimitate? Exact ce spuneam: incompetența primarului care transformă un raport de informare al unui compartiment din subordinea sa, care nu se supune consiliului local, în Proiect de HCL și niște ridicatori de mânuță care aprobă docil incompetența primarului.
Pace și armonie. Stricată doar de Prefectura Argeș care, prin Adresa nr. 10202/16.04.2021 a cerut anularea HCL. Ceea ce se va și întâmpla, probabil, joi, tot la propunerea primarului și tot prin ridicarea de mânuță. Bravo!
Iepurele din joben
Să trecem la pct. 8. „Proiect de hotărâre privind numirea administratorului SC APA SERV TOP STALPENI SRL, având ca asociat unic Consiliul Local Stâlpeni. Comisiile de specialitate nr.1 și 3.”
Ce spune Proiectul de HCL:
– Având în vedere:
– … Cererea dlui Nițu Gheorghe cu nr.3423/18.05.2021 prin care se aduce la cunoștință ieșirea la pensie
– Luând în discuție referatul de aprobare înregistrat sub nr.3431/18.05.2021 și Raportul întocmit de compartimentul de specialitate înregistrat sub nr. 3433/18.05.2021;
– Reținând avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al comunei Stâlpeni…
Se aprobă, bla, bla, bla.
Așa arată încă o HCL născută moartă prematur, din motive de rea credință și lipsă de transparență. Și iată de ce:
- Dl. Nițu cere să iasă la pensie sau a ieșit la pensie? Că nu e clar din ce are în vedere primarul când formulează alambicat acel „având în vedere”.
- Nu este necesară o analiză a activității d-lui Nițu? Ca doar el este cel care a falimentat asocierea Stâlpeni-Mihaești și a adus în groapă actuala societate de apă. Eu cred că da, pentru că este foarte important să se știe ce competențe ar trebui să aibă noul administrator, pentru a se evita o numire catastrofală care să ducă și mai tare în cap societatea de apă;
- Cine a văzut și unde se pot citi referatele alea de aprobare 3431 și raportul întocmit de compartimentul de specialitate 3433, ambele din 18.05.2021, invocate în proiect? Și ce fel de importanță au documente sunt acestea, atâta timp cât societatea de apă și canal, repet pentru a mia oară, NU ESTE SUBORDONATĂ PRIMARULUI ȘI/SAU APARATULUI SĂU DE SPECIALIATE?Dar să zicem, nu ar trebui să fie cunoscute?
- Și ajungem la avizul comisiilor de specialitate din CL Stâlpeni, nr. 1 și nr. 3. CARE NU EXISTĂ. Pentru că nu s-au întrunit să dezbată cine să fie numit, pentru că nu există nicio propunere până astăzi. Sau este doar în jobenul primarului, dar nu e publică.
- Există un control al ANAF, în desfășurare, ale cărei concluzii nu sunt cunoscute și care vizează societatea de apă și canalizare. Și care, legat de punctul 2 de mai sus, trebuie să ducă la o bună preluare a conducerii lăsate vraiște de dl Nițu prin ieșirea la pensie.
Probabil că magicianul Șerbănoiu, prin pupila sa, Mariana Machedon (el fiind la spital), va scoate încă un iepure din joben, care să continue munca asiduă depusă de predecesorul său, dl. Nițu, în cârdășie cu primarul, pentru o mai mare falimentare a societății care aparține cetățenilor, iar nu pohtelor ce le pohteste dl. Șerbănoiu.
Foto: freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News