Iepurele invizibil din jobenul incompetentului primar

Scris de Andrei Vacaru
347 vizualizari

Joi este convocata o noua sedinta de consiliu de ridicatori de manuta ai primarului, plus consilierii din opozitia formata doar din ProRomania.

Pe ordinea de zi, la pct 7 avem anularea unei HCL Stalpeni cu nr. 19/2021, iar la pct. 8, numirea unui nou administrator la societatea de apa si canal. Nou, dar necunoscut celor ce nu sunt intimi cu primarul si emanatii locali din gasca PSD-PNL. Si care, in stilul proverbialului habarnism si a lipsei de transparenta decizionala, ambele marca Serbanoiu, va fi anuntat doar in sedinta, probabil la dezbaterea pct. 8.

Dar sa le luam pe rand.

Anularea unei HCL care nu trebuia sa fie HCL

HCL 19/2021 a fost adoptata in 25 februarie, la propunerea primarului, ca initiator de proiecte de HCL. Propunere facuta nu se stie de ce, Consiliul Local fiind autoritate deliberativa, care emite hotarari cu scop de reglementare, nu rapoarte de informare.

Ori raportul compartimentului primariei de asistenta sociala privind angajatii care ingrijesc persoanele cu handicap, conform metodologiei la legea 448/2006 este unul de informare pentru activitatea compartimentului de specialitate din primarie pe jumatate de an, nu unul care sa reglementeze ceva. Iata ce spune legiuitorul:

Norma metodologica de adoptare a Legii 448/2006, Art 29:

(1) Serviciul public de asistenta sociala de la nivelul primariei sau, in cazul municipiului Bucuresti, directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului prezinta semestrial consiliului local un raport care contine cel putin urmatoarele (…)
(2) In termen de 30 de zile, raportul prezentat consiliului local va fi transmis spre informare directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene si secretariatului comisiei judetene pentru incluziune sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, din cadrul directiei de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Inchipuiti-va ca primarul ar pune pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care sa raporteze de cate ori a tusit el intre ianuarie si iunie, inclusiv. Citeste raportul: de 135 de ori, ca a schimbat tigarile. Si consilierii aproba ce? O HCL care sa reglementeze ce? De cate ori a tusit? Noaptea mintii!

Dar sa citim ce spune procesul verbal de sedinta, unde aflam daca cuiva nu i s-a parut suspect sau nu a intrebat de ce sa devina raportul ala de onformare o HCL:

„Se trece la punctul cinci al ordinii de zi si are cuvantul dna Stanciu Cristina pentru a prezenta Proiectul de hotarare privind aprobarea raportului asupra activitatii desfasurate de asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav in semestrul II-2020.

Supus la vot, Proiectul de hotarare este aprobat in unanimitate de voturi, devenind Hotararea nr. 19/2021

Unanimitate? Exact ce spuneam: incompetenta primarului care transforma un raport de informare al unui compartiment din subordinea sa, care nu se supune consiliului local, in Proiect de HCL si niste ridicatori de manuta care aproba docili incompetenta primarului.

Pace si armonie. Stricata doar de Prefectura Arges care, prin Adresa nr. 10202/16.04.2021 a cerut anularea HCL. Ceea ce se va si intampla, probabil, joi, tot la propunerea primarului si tot prin ridicarea de manuta. Bravo!

Iepurele din joben

Sa trecem la pct. 8. „Proiect de hotarare privind numirea administratorului SC APA SERV TOP STALPENI SRL, avand ca asociat unic Consiliul Local Stalpeni. Comisiile de specialitate nr.1 si 3.”

Ce spune Proiectul de HCL:

– Avand in vedere:

– … Cererea dlui Nitu Gheorghe cu nr.3423/18.05.2021 prin care se aduce la cunostinta iesirea la pensie

– Luand in discutie referatul de aprobare inregistrat sub nr.3431/18.05.2021 si Raportul intocmit de compartimentul de specialitate inregistrat sub nr. 3433/18.05.2021;

– Retinand avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al comunei Stalpeni…

Se aproba, bla, bla, bla.

Asa arata inca o HCL nascuta moarta prematur, din motive de rea credinta si lipsa de transparenta. Si iata de ce:

  1. Dl. Nitu cere sa iasa la pensie sau a iesit la pensie? Ca nu e clar din ce are in vedere primarul cand formuleaza alambicat acel „avand in vedere”.
  2. Nu este necesara o analiza a activitatii d-lui Nitu? Ca doar el este cel care a falimentat asocierea Stalpeni-Mihaesti si a adus in groapa actuala societate de apa. Eu cred ca da, pentru ca este foarte important sa se stie ce competente ar trebui sa aibe noul administrator, pentru a se evita o numire catastrofala care sa duca si mai tare in cap societatea de apa;
  3. Cine a vazut si unde se pot citi referatele alea de aprobare 3431 si raportul intocmit de compartimentul de specialitate 3433, ambele din 18.05.2021, invocate in proiect? Si ce fel de importanta au documente sunt acestea, atata timp cat societatea de apa si canal, repet pentru a mia oara, NU ESTE SUBORDONATA PRIMARULUI SI/SAU APARATULUI SAU DE SPECIALIATE? Dar sa zicem, nu ar trebui sa fie cunoscute?;
  4. Si ajungem la avizul comisiilor de specialitate din CL Stalpeni, nr. 1 si nr 3. CARE NU EXISTA. Pentru ca nu s-au intrunit sa dezbata cine sa fie numit, pentru ca nu exista nicio propunere pana astazi. Sau este doar in jobenul primarului, dar nu e publica.
  5. Exista un control al ANAF, in desfasurare, ale carei concluzii nu sunt cunoscute si care vizeaza societatea de apa si canalizare. Si care, legat de punctul 2 de mai sus, trebuie sa duca la o buna preluare a conducerii lasate vraiste de dl Nitu prin iesirea la pensie.

Probabil ca magicianul Serbanoiu, prin pupila sa, Mariana Machedon (el fiind la spital), va scoate inca un iepure din joben, care sa continue munca asidua depusa de predecesorul sau, dl. Nitu, in cardasie cu primarul, pentru o mai mare falimentare a societatii care apartine cetatenilor, iar nu pohtelor ce le pohteste dl. Serbanoiu.

Foto: freepik

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate