Societatea de azi prezintă mari îngrijorări în ceea ce privește copiii și educația atribuită lor, până la urmă, se spune că se vrea tot ce este mai bun, adevărate modele de urmat.
Adolescenții impun cel mai des aceste zise probleme, deoarece lumea a evoluat, iar noi suntem într-o continuă schimbare. Comportamentul a deviat foarte mult din vremea părinților noștri până acum, era imposibil să nu se observe o schimbare, doar că părerile sunt împărțite în ceea ce privește argumentele pro și contra.
În primul rând, părinții susțin că le e din ce in ce mai greu să își înțeleagă copiii, nu îi învinuiesc, este destul de dificil să țină pasul cu noua generație. Adolescenții au devenit mai complex structurați pe plan emoțional față de generațiile anterioare, în trecut singura grijă a părinților noștri era studiul și ieșitul pe stradă cu prietenii, acum lucrurile stau altfel, ne supraîncărcăm cu hobby-urile, școala, meditațiile și remarcarea în societate. Da, remarcarea în societate chiar este un subiect care ar trebui să fie dezbătut mai des, după cum spun și mulți specialiști suntem absorbiți de rețelele de socializare postând poze așteptând un feedback, tastând sute de mesaje zilnic încercând să ne integrăm și să fim remarcați. Acum oamenii judecă mai mult decât o făceau înainte, contează foarte mult cu ce te îmbraci, ce mănânci, ce deții, ce spui sau ce faci pentru că se lasă loc de interpretat și nimeni nu își dorește asta. De exemplu, părinții noștri nu au avut această problemă, la ei totul era simplu, puteau să își facă foarte ușor prieteni și să vorbească orice cu ei fără să îi mai intereseze atât de mult cum arată sau cum să facă o primă impresie bună.
În al doilea rând, măsurile care se aplică nu sunt tocmai cele mai corecte, pentru a încerca să convingi un copil trebuie să îi acorzi o mică motivație sau cum o mai numesc eu, „recompensă” pentru a se asigura că adolescentul sau copilul respectiv știe că are ceva de câștigat, iar dacă nu funcționează, i se impune o pedeapsă, aici intervine adevărata problemă, contează cum faci copilul să conștientizeze consecințele care urmează, nu îl pedepsește, luându-i telefonul sau privându-l de anumite lucruri cum ar fi banii de buzunar sau limitarea hobby-urilor, el nu trebuie să înțeleagă faptul că atunci când face un lucru greșit intervine o astfel de pedeapsă, trebuie să-și conștientizeze fapta și consecințele, care este adevărata problemă și cum ar fi putut s-o evite.
Într- adevăr, s-a discutat mult pe tema faptului că tehnologia influențează adolescenții într-un mod negativ, sunt expuși la mult mai multe informații și riscuri comparându-se cu adolescenții din trecut, cu toții avem perspective diferite în ceea ce privește acest subiect, totuși consider că, abordarea sa este mai importantă, se pune foarte mult accent pe schimbările produse între generația părinților noștri și a noastră, dar se fac puține lucruri în remedierea acestei situații și cele mai multe se dovedesc a fi ineficiente.
Consider că, schimbarea adevărată ar trebui produsă de școală, bineînțeles școala pregătește copiii pentru viață, dar asta pe plan material, pe plan emoțional pauză, de asta devin adolescenții anxioși și se simt atât de incomod într-un colectiv de oameni, se confruntă cu depresie, stres și oboseală.
Savu Elena-Aurelia, 14 ani
Școala Gimnazială Livezeni
Profesor Ștefan Cătălina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News