[EDITORIAL] Necreștineasca lipsă a grijii față de aproapele nostru

Scris de Andrei Vacaru
318 vizualizari

Este inacceptabil ca într-o comunitate precum Stâlpeni să se înregistreze probleme grave și periculoase, legate de câinii fără stăpân, așa cum am putut citi zilele trecute într-o discuție din mediul online. Cei care hrănesc și îngrijesc aceste animale trebuie să înțeleagă că astfel de acțiuni nu doar că nu rezolvă situația, ci o agravează și mai mult. Conversațiile dintre cetățeni arată nivelul de disconfort și pericol la care sunt expuși oamenii din cauza comportamentului iresponsabil al unor persoane.

Hrănirea câinilor fără să fie adoptați și integrarea lor în viața comunității, în special în locuri publice, este o practică periculoasă și lipsită de respect față de cei din jur. Nimeni nu ar trebui să se simtă amenințat sau să trăiască cu frica de a fi atacat pe propriile străzi. Copiii și adulții deopotrivă ar trebui să se simtă în siguranță în propria lor comunitate.

Este responsabilitatea Primăriei Stâlpeni și a autorităților locale să rezolve această problemă urgent. O abordare integrată și coordonată este necesară pentru a gestiona și controla numărul de câini fără stăpân din Stâlpeni. Este necesară implementarea unui serviciu de ecarisaj eficient, care să se ocupe de capturarea și gestionarea acestor animale într-un mod uman și sigur pentru toți. Spre exemplu, serviciu ce poate fi finanțat cu fondurile destinate ONG-urilor, conform HCL 38/2023, despre care nu știm dacă au fost accesate de vreo entitate locală.

În același timp, cetățenii trebuie să fie responsabili și să înțeleagă că hrănirea câinilor fără stăpân în spațiile publice nu este o soluție. Această practică nu rezolvă problema, ci o perpetuează și o agravează. În loc să hrănim animalele pe stradă, trebuie să sprijinim adăposturile și organizațiile specializate în protecția animalelor, care pot prelua și gestiona câinii într-un mod adecvat.

Este momentul să acționăm și să cerem autorităților locale să ia măsuri urgente în ceea ce privește această problemă. Oamenii din Stâlpeni nu ar trebui să trăiască cu teama de a fi atacați sau de a fi expuși unor situații periculoase pe propriile lor străzi. Este timpul să ne unim și să solicităm un mediu sigur și protejat pentru toți locuitorii noștri.

În final, trebuie să ne întrebăm: este creștinesc să hrănim iresponsabil animelale fără stăpân invocând mila față de acestea și uitând de mila creștinească față de aproapele nostru mușcat de maidanezi? Este nevoie ca cineva să fie grav rănit sau atacat pentru ca situația să fie tratată cu seriozitate? Dacă îi este cuiva milă de un câine, nu este o dovadă de grijă creștinească să îl bage în curte și să își asume responsabilitatea pentru protejarea comunității. Copiii care trec pe stradă și care sunt puși în pericol nu merită și ei milă și protecție?

Personal cer primarului comunei Stâlpeni, Șerbănoiu Gabi, să ia măsuri concrete pentru rezolvarea acestei situații. Este momentul să ne arătăm cu toții, cetățeni și autorități, compasiunea și responsabilitatea față de aproapele nostru și să creăm o comunitate sigură și protejată pentru toți locuitorii Stâlpeni.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate