În presă și pe mai multe rețele de socializare au apărut diverse comentarii, analize și îngrijorări cu privire la ultima vizită a Fondului Monetar Internațional (FMI) în România. Organizația financiară internațională a exprimat preocuparea sa cu privire la diverse aspecte ale economiei țării, prin recomandări menite să abordeze problemele financiare și să sprijine creșterea economică sustenabilă.
Cu titlul de recomandare a venit și sugestia FMI de a se pune taxă pe emisiile de dioxid de carbon.
Nu am fi singura țară care ar plăti această taxă, dar față de unele dintre acestea există o diferență mare de preț pe tona de dioxid de carbon emisă: Franța plătește 44 euro pe tona de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, Germania 30 euro, Polonia, mare producătoare de armament și evident poluare, 13 euro. Ucraina, doar 0,75 euro, și lista poate continua. Cine credeți că va fi salvatoarea Europei de la poluare dacă, conform zvonurilor, se va introduce această recomandare și în România? Noi, evident, surse credibile afirmând că vom fi taxați cu 80 euro pe tona de emisii de dioxid de carbon
Asociația „Energia Inteligentă” a făcut o analiză legată de impactul pe care l-ar avea aplicarea acestei taxe și a constatat că la nivelul populației, cheltuielile ar crește cu aproximativ 8% pentru gospodăriile din mediul urban și cu aproximativ 10% pentru gospodăriile din mediul rural. Astfel, vom plăti noi românii, ca „salvatori ai planetei”, următoarele sume:
- pentru un apartament cu două camere, cu 800 lei mai mult pe an,
- pentru un apartament cu 3 camere, cu 1.200 lei mai mult pe an,
- iar pentru o casă cu suprafața de 120 m pătrați, prețul va ajunge la 2.400 lei pe an. Nu mai punem la socoteală că toate bunurile mobile și imobile, odată cumpărate, au mai fost taxate.
- nu scapă nici mașinile, indiferent că sunt euro 4, 5, 6…
Nu știu cine va face calculele, ce grilă va fi folosită, dar dacă se va aplica această taxă pe „fumărit”, la prețurile care se vehiculează, va fi…
… o povară în plus pentru cetățeni.
Nu înțeleg nici „poziția ghiocelului” pe care o adoptă autoritățile noastre și lipsa de reacție atunci când suntem taxați, sau, în acest caz, suprataxați. Nu suntem noi, oamenii de rând, vinovați pentru că s-au împrumutat de către autoritățile naționale și locale bani cu nemiluita, dar sunt sigur că ne vom mândri foarte tare că vom avea una dintre cele mai mari taxe pe tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă. Cum spunea un om de radio: „Domnilor de la FMI, luați-vă aceste recomandări și să vi le băgați fix în stratul cu ozon.”
Deși recomandările FMI au la bază obiective de consolidare economică și financiară, este important ca guvernul român să echilibreze aceste măsuri cu o bună înțelegere și protecție a impactului social, comunicând eficient cu cetățenii pentru a evita nemulțumirile și rezistența la reforme. Asociația „Energia Inteligentă” atrage atenția că impactul ar fi scumpirea vieții pentru populație, iar acest aspect trebuie luat în considerare în contextul inflației și a situației post-pandemice care afectează țara.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News