[ANALIZA] Ce noutati aduce anul 2022

Scris de Andrei Vacaru
906 vizualizari

O data cu inceputul de an, de la 01 ianuarie 2022 intra in vigoare o serie de masuri care ii vor afecta si pe cetatenii comunei Stalpeni. Am facut o analiza a acestora, pe baza legilor si ordonantelor de guvern aparute anul trecut.

PENSII

Punctul de pensie s-a majorat cu 10%, ajungand in acest an la 1586 de lei.

Pensia sociala minima garantata devine indemnizatie sociala pentru pensionari si va creste cu 200 lei, ajungand la 1.000 de lei.

La aceste majorari se aplica un ajutor financiar, pentru pensionarii care au pensia mai mica de 1600 de lei sau egala cu aceasta valoare, in cuantum total de 2200 de lei. Ajutorul financiar „sa va acorda diferentiat, astfel:

 • 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii si pentru beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
 • ca diferenta intre nivelul de 2.200 lei si nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevazute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii si beneficiarii cu venituri intre 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acorda un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordata va scadea pe masura ce pensia este mai mare, astfel ca pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.” *

Ajutorul social nu se va calcula ca venit atunci cand se va stabili ajutorul pentru incalzire si compensatia pentru energie.

Tot pentru pensionari, respectiv pentru cei care beneficiaza de Legea 223/2025 din sistemul de aparare, interne si penitenciare, se aplica o majorare de 10% pentru pensiile in cuantum in plata in decembrie 2021 mai mici de 2500 de lei si de o indexare cu rata inflatiei din 2020, de 2,6% pentru ceilalti.

Toate pensiile, indiferent de natura acestora, vor plati un impozit pe venit pentru suma ce depaseste 2000 de lei, iar ca noutate ce se va aplica de la 1 ianuarie, plata CASS pentru suma din pensie care, dupa scaderea impozitului pe venit, depaseste valoarea de 4000 de lei.

Si tot pentru pensionari, cei care au un venit sub 1429 lei/luna pot beneficia de o compensatie la medicamente de 90% din valoarea acestora.

SALARII

Salariul mimim brut pe economie va creste cu 10,9% fata de 2020, ajungand de la 2300 de lei, la 2550 de lei, iar tariful orar este de 15,239 lei/ora pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/luna.

De aceasta majorare vor beneficia si cei care au veniturile salariale stabilite ca si coeficient din salariul minim pe economie, respectiv deputati si senatori, dar si sefi de consiliu judetean, vicepresedinti de consiliu judetean, primari, viceprimari si pentru aparatul din primarii si consiliile judetene.

Astfel, indemnizatia unui parlamentar, care este de 9 ori salariul minim brut pe economie, va creste de la 20.700 lei/luna, la 22.950 de lei/ luna, la care se adauga diurne si cheltuieli forfetare. Iar un primar al unei localitati cu peste 4.500 de locuitori, asa cum este Stalpeni, va beneficia de o crestere a salariului lunar brut de la 10.350 lei, cat era in 2020, la 11.475 de lei in 2021.

ALOCATII

De la 1 ianuarie cresc si alocatiile pentru copii cu varsta intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale, vor ajunge la 243 de lei/luna.

Pentru copii de pana la 2 ani sau 18 ani pentru copilul cu dizabilitati, alocatia lunara va fi de 600 de lei.

TAXE SI IMPOZITE

Va scadea TVA-ul la cartile electronice (e-book), dar si la vanzarea locuintelor de pana la 450.000 de lei, la 5%. La fel, in perioada 01 ianuarie – 30 mai 2021, TVA-ul pentru energia electrica va fi tot de 5%.

Impozitele datorate bugetului local se vor majora si ele cu cel putin rata inflatiei, iar cuantumul lor a fost decis pentru Stalpeni prin Hotararea 83 a Consiliului local **. Ce se stie sigur este ca acestea vor fi modificate, Primaria Stalpeni anuntand pe facebook ca pana la 10 ianuarie 2021 nu se pot face plati prin intermediul aplicatiei ghiseul.ro, pentru actualizarea bazelor de date.

ZILE LIBERE IN 2022

 • 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) – sambata si duminica;
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) – luni;
 • 22 aprilie (Vinerea Mare);
 • 24 si 25 aprilie (Pastele ortodox) – duminica si luni;
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminica;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
 • 12 si 13 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) – duminica si luni;
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
 • 30 noiembrie (Sfantul Andrei) – miercuri;
 • 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) – joi;
 • 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) – duminica si luni.

FARA COPII LEGALIZATE CERUTE DE STAT

Statul este obligat sa nu mai ceara copii dupa documentele pe care le are, din 2022. Aceasta este o alta schimbare importanta, statul fiind obligat sa isi procure singur acele copii pe care le cerea de la cetateni pana acum. Cum primaria este institutie publica, ca utilizator si administrator de resurse publice, este obligata sa nu mai ceara, incepand cu 01 ianuarie 2022, copii dupa documente detinute de catre stat.

Legea nr. 267 din 9 noiembrie 2021 a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial modifica Ordonanta de Urgenta nr. 41 din 28 iunie 2016 si prevede urmatoarele:

Articolul 2^1
(1) Se interzice institutiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre institutii publice sau organe de specialitate ale administratiei publice centrale.
(2) Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale solicita entitatilor care au emis documentele prevazute la alin. (1), in format electronic, copii sau extrase ale acestora, in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) si ale art. 4 aplicandu-se in mod corespunzator. ***

*Sursa: Hotnews.ro;
** Sursa: Stalpeni.ro;
*** Sursa: Legislatie.just.ro

Foto: AstraOnLine


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate