[FONDURI EUROPENE] Devizul pentru proiectul de digitalizare al Primăriei Stâlpeni, mai mare decât cel pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Galați

Scris de Liviu Andrei Văcaru
398 vizualizări

Proiectul de hotărâre prin PNRR pentru aprobarea devizului general “Soluții Informatice Inovative pentru Digitalizarea Primăriei Comunei Stâlpeni, județul Argeș”, respins de Consiliul Local în 28.11.2024, revine la vot marți în aceeași formă în care a fost respins în ședința anterioară. Motivul respingerii a fost acela că unii consilieri locali au considerat că prețurile din deviz sunt exagerat de mari, iar necesitatea unor achiziții ridică suspiciuni privind raportarea la necesarul de angajați și la eficiența și prioritățile investiției.

De asemenea, a fost invocat termenul scurt, de pe o zi pe alta, a studierii documentelor ce însoțeau proiectul de digitalizare. Iar unele informații despre proiect nasc suspiciunea că, depășind numărul de laptopuri și calculatoare, 42, față de numărul de angajați din aparatul administrativ al primarului, 25, s-ar cumpăra în realitate și telefoane performante pentru unii dintre aceștia, din bani publici sau din fonduri europene.

Reintroducerea în Consiliul Local a unui proiect de hotărâre identic cu unul anterior respins, fără modificări, ridică atât aspecte de moralitate, cât și de procedură.

Aspecte de moralitate, de legalitate și procedurale

Conform legislației și practicilor administrative, nu există o interdicție explicită privind reintroducerea unui proiect de hotărâre care a fost anterior respins. Totuși, pentru a asigura eficiența procesului decizional și respectarea principiilor bunei administrări, este recomandat ca reintroducerea unui astfel de proiect să fie însoțită de modificări sau completări care să răspundă motivelor respingerii inițiale.

De exemplu, Regulamentul privind procedurile administrative al unor consilii locale prevede că, dacă în urma dezbaterilor se impun modificări de fond în conținutul proiectului de hotărâre, acesta poate fi retransmis inițiatorului și compartimentelor de specialitate pentru reexaminare. Ori în acest caz reexaminarea nu există. Există însă cerbicia și tupeul unui funcționar de a impune consiliului local un vot imperativ, faptă interzisă de lege. Precum și întrebarea: ce interes direct au primarul și Dinu Simina, cei care au publicat pe facebook postări și comentarii defăimătoare la adresa consilierilor care au respins proiectul de HCL, pentru ca să fie votat într-o formă identică cu cel respins?

Principala problemă a proiectului este devizul general, care arată o cheltuială cu peste 20.000 de lei mai mare decât pentru digitalizarea unui spital

Conform documentului prezentat consilierilor, proiectul „Soluții Informatice Inovative pentru Digitalizarea Primăriei Comunei Stâlpeni” implică o cheltuială totală de 4.292.282,40 lei (cu TVA). Suma include echipamente hardware, licențe software și soluții IT, precum și elaborarea documentației și asistența tehnică necesare. Incredibil însă, valoarea proiectului pentru digitalizarea primăriei Stâlpeni este mai mare decât aceea a digitalizării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuv. Parascheva” Galați”, de 4.271.624 lei, cu peste 20.000 de lei mai mic.

Iată câteva dintre echipamentele prevăzute în deviz, care nasc suspiciuni privind achiziția raportată la organigrama instituției care prevede doar 25 de posturi ocupate, inclusiv cele de conducere și execuție: 28 laptopuri, 14 sisteme desktop și 14 multifuncționale A4; 5 copiatoare A3, un videoproiector, un infochiosc interior și un sistem de videoconferință; alte echipamente, precum un server, firewall și echipamente de stocare NAS. Prin comparație cu spitalul Galați, acolo se achiziționează de aceiași bani 95 de calculatoare și 80 de tablete de uz clinic.

De asemenea, capitolul „Cheltuieli pentru elaborare documentații și asistență tehnică” din proiectul de digitalizare al Primăriei Stâlpeni însumează 178.500 lei (cu TVA), adică 4,2% din valoarea totală a investiției, un procent peste media pieței pentru astfel de lucrări. Costurile pentru studii, proiecte și caiete de sarcini, de 154.700 lei, par și ele disproporționat de mari, mai ales în contextul unui proiect standardizat IT, ridicând întrebări despre transparența estimărilor. Cheltuielile de 23.800 lei pentru consultanță și audit sunt ridicate, iar lipsa unei justificări detaliate lasă loc suspiciunilor de supraevaluare.

Compararea acestor costuri cu alte proiecte similare evidențiază posibile nereguli prin copierea unor proiecte pentru alte instituții și aplicarea pentru nivelul unei primării de comună, fără a ajusta corespunzător cheltuielile.

Investiție similară, dar cu dotări semnificativ diferite la Primăria Stâlpeni, versus Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați

În contextul proiectului de digitalizare al Primăriei Stâlpeni, care promite modernizarea infrastructurii administrației locale, se observă o diferență semnificativă între valoarea acestuia și dotările achiziționate în cadrul unei investiții similare realizate de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuv. Parascheva” din Galați. În ciuda faptului că valoarea totală a proiectului Primăriei Stâlpeni este doar cu 20.658 lei mai mare decât cea a investiției spitalului, dotările și utilitățile achiziționate diferă substanțial.

În timp ce Spitalul din Galați a alocat fonduri semnificative pentru echipamente esențiale în activitatea medicală, inclusiv 95 de desktop-uri cu licență software și monitoare antibacteriene, 80 de tablete pentru uz clinic, 40 de PDA-uri pentru personalul medical, precum și un sistem complex de servere și soluții de backup, Primăria Stâlpeni a optat pentru un număr mult mai mic de echipamente, neincluzând componente esențiale pentru digitalizarea administrației. În proiectul Primăriei, doar 14 desktop-uri și 28 de notebook-uri sunt prevăzute, alături de câteva imprimante și un sistem limitat de suport pentru digitalizare, fără a face referire la tablete sau PDA-uri pentru utilizarea în activitățile curente.

De asemenea, în ciuda promisiunii de a aduce transparență și eficiență, proiectul Primăriei Stâlpeni nu include echipamente esențiale pentru transmiterea în condiții bune a ședințelor de Consiliu Local, precum camere video de înaltă performanță sau dispozitive pentru videoconferințe. Astfel, se pune întrebarea de ce nu sunt prevăzute dispozitive adecvate pentru transmisiuni în direct de calitate a ședințelor, o necesitate clară pentru o administrație transparentă. În schimb, Spitalul Galați a achiziționat echipamente de vârf pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale, demonstrând o alocare clară și bine justificată a fondurilor.

Diferențele între investițiile Primăriei Stâlpeni și Spitalul din Galați ridică semne de întrebare legate de necesitatea reală a achizițiilor prevăzute în proiectul local, având în vedere lipsa unor dotări esențiale pentru o administrație publică modernă și transparentă. De asemenea, întârzierea publicării documentelor contractuale și a răspunsurilor la solicitările cetățenilor nu face decât să amplifice suspiciunile privind transparența și eficiența acestei investiții.

Laptopuri și desktopuri ce depășesc numărul angajaților primăriei, licențe la preț nejustificat

Primăria Stâlpeni are o organigramă clară, aprobată de Consiliul Local, cu 25 de funcții aprobate: 12 funcții publice de execuție, 9 funcții contractuale de execuție, 3 funcții de conducere și 1 post conform prevederilor O.U.G. nr. 63/2010.

În acest context, achiziționarea a 28 de laptopuri și 14 calculatoare desktop pare greu de justificat. Chiar dacă toți angajații ar primi câte un laptop, ar rămâne 3 în plus, fără a include alte dispozitive (desktopuri, tablete sau alte echipamente). Situația ridică întrebări asupra modului în care au fost estimate necesitățile de echipamente.

Însă cea mai mare parte a bugetului este alocată pentru licențe: licențe de infrastructură (42 bucăți pentru pachetul Office și alte soluții): 3.475.228,40 lei. Această sumă a stârnit discuții în Consiliul Local, un consilier considerând că prețurile pentru astfel de soluții sunt mult peste media pieței. Ceea ce este adevărat. O licență Windows 11 Professional la pachet cu una pentru Office 2021 nu depășește suma de 150 de lei.  Iar licențele antivirus, de tipul Bitdefender, spre exemplu, asigură aplicarea acesteia pe 3-5 dispozitive, nefiind nevoie de o corelare între numărul de licențe cu numărul de dispozitive din proiect, respectiv 42.

Investiție necesară sau risipă de bani, pe fondul austerității impusă de guvern?

Proiectul de digitalizare a Primăriei Stâlpeni promite să modernizeze interacțiunea dintre cetățeni și administrație, oferind acces online la servicii precum plata taxelor și impozitelor, urbanismul, registrul agricol și alte domenii. Totuși, această inițiativă intră în contradicție cu practica actuală a administrației conduse de primarul Șerbănoiu. Contractele publice nu au mai fost publicate online de peste șapte luni, răspunsurile la solicitările cetățenilor sunt adesea întârziate, iar transmisiile ședințelor de consiliu local se realizează în condiții tehnice execrabile, care descurajează accesul cetățenilor la informație. De asemenea, concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice ridică suspiciuni, cum a fost cazul numirii șefului compartimentului SVSU.

În aceste condiții de lipsă sau de minimă transparență decizională, costurile ridicate ale proiectului, de peste 4 milioane de lei, devin un subiect necesar de dezbatere, mai ales că administrația locală trebuie să acopere din bugetul propriu cheltuieli neeligibile de 108.362,35 lei. Totodată, consilierii au ridicat întrebări legate de durata de implementare, având în vedere precedentul modernizării Căminului de la Livezeni, al cărui deviz s-a mărit în timp, fiind necesare alocarea de sume suplimentare de la bugetul local. Iar un astfel de proiect, prin natura sa, nu ar trebui să dureze foarte mult, discutând de o parte de achiziție care ia câteva săptămâni și o parte de integrare și comunicare cu rețelele naționale și locale, care nu durează nici ele foarte mult.

Se pune și întrebarea de ce, dacă scopul este îmbunătățirea transparenței, în proiect nu sunt prevăzute dispozitive pentru transmiterea ședințelor de consiliu local în condiții tehnice adecvate, cum ar fi camere audio-video performante, dedicate transmisiunilor pe YouTube. În lipsa acestor echipamente, transparența, clamată drept unul dintre scopurile proiectului, riscă să rămână doar o promisiune pe hârtie, fără impact real asupra accesului la informații al cetățenilor.

Se va vota?

Rămâne de văzut dacă proiectul va fi aprobat în aceeași formă cu cea în care a fost respins. Consilierii au acum timpul necesar pentru a analiza cu atenție fiecare componentă înainte de a decide. Iar echipa „ridicătorilor de mânuță” ai primarului, și mă refer la consilierii PSD, se va mări după ce Constantin Veruța a fost confirmată înlocuitor al demisionarului Mesteacăn Eugen. Probabil pe acest aspect mizează primarul, pentru a trece prin consiliul local un proiect de achiziții ce depășește organigrama primăriei, care include costuri supraevaluate pentru licențe, antivirus și elaborarea de documentații tehnice. Pentru a evita posibile contestații sau percepții negative, ar fi prudent și o demonstrație de bună credință ca primarul să analizeze motivele respingerii inițiale și să aducă ajustări proiectului înainte de a-l supune din nou votului Consiliului Local.

Această abordare ar demonstra deschidere la dialog și ar putea facilita adoptarea hotărârii într-o formă agreată de toate părțile implicate. Proiectul de digitalizare al Primăriei Stâlpeni ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Comparându-l cu investițiile similare din alte instituții, se observă o alocare disproporționată a fondurilor, în condițiile în care Primăria propune dotări mult mai modeste și fără echipamente esențiale pentru transparența administrației publice.

Având în vedere aceste aspecte, „reîncălzind” același proiect respins deja de consilierii locali și fără o justificare clară a cheltuielilor, votarea acestui proiect nu poate fi în interesul locuitorilor din Stâlpeni, iar riscul unei investiții risipitoare și netransparente, ca în cazul Căminului Livezeni pentru care primăria a primit vizita procurorilor DIICOT, este prea mare pentru a fi ignorat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate