Duster, extrema urgenta

Scris de Andrei Vacaru
1k vizualizari

Ieri, 15.04.2021, in premiera mondiala, la Stalpeni s-a transmis, prin fortele si resursele propria ale primariei, dezbaterea publică privind bugetul de venituri si cheltuieli al comunei Stalpeni pentru anul 2021.

Sedinta s-a desfasurat, ca de obicei, la caminul de la Radesti si a fost condusa de doamna viceprimar Nicoleta Machedon, primarul avand ceva probleme (personal ii urez multa sanatate).

Care doamna viceprimar a si dat citire bugetului, asa cum a putut, cu emotiile primei transmisii online a unei sedinte publice.  Desi a schimbat uneori cifrele, parand ca unde dorea sa arate ca se aloca mult, le citea complet, adica in lei, unde trebuia sa para mai putin, in mii lei, gen 35,5, insemnand de fapt 35.500 de lei. Dar trecem peste asta pentru ca chiar a condus sedinta bine. Si sa ajungem la fondul problemei, respectiv la buget. Mai exact la cheltuieli.

Incepem cu salariile din primarie: 1.882.000 lei/an, dintr-un buget total de 6.509.500 lei/an. Adica aproape 1/3 din buget se duce pe salariile primariei, cheltuieli la care adaugam si pe cele de functionare. Salarii cum ar fi cel pentru bibliotecar despre care stim din organigrama ca postul exista si este incadrat (nu stiu de ce a insistat doamna viceprimar cu expresia „poate nu stiati ca avem incadrat un bibliotecar”).

Doar ca cheltuielile de la cultura alocate bibliotecii sunt doar … salariul bibliotecarului. Unde sunt cheltuielile cu biblioteca? Cu apa, curentul electric, maturi, carpe de praf, dezinfectant si nu in ultimul rand, carti? Nu sunt, pentru ca in Stalpeni avem bibliotecar, dar nu exista biblioteca. De ce?

La capitolul achizitii am aflat ca 15 camere video si mentenanta celorlalte 25 (per total) costa 8.000 de lei. Ce inseamna mentenanta la camerele video nu stiu sa va spun, ca eu am una acasa, dar in afara de a o sterge de praf si a curata lentilele, nu fac altceva. Dar sa zicem ca e nevoie, insa suma e ciudata: 8.000 de lei? Daca jumatate din suma merge la mentenanta si restul la camere, rezulta 533 de lei/camera. O cautare pe net ne da un pret de 140 de lei/camera performanta. De aproape 4 ori mai mult. Mult, nu?

Trecem la achizitia de calculatoare pentru primarie: 5 bucati bugetate cu 20.000 de lei, rezulta un pret de 4.000 de lei/calculator. Cam cat costa un calculator de gaming (de jocuri), performant. De ce trebuie asa ceva unui functionar public? Pentru doua fisiere word, un exel si un solitare este nevoie de un sistem ultraperformant? De ce nu laptopuri, ca tot se face telemunca si e mai ieftin, adica undeva la 2500 de lei? Adica doar 12.500 de lei per total, respectiv o economie de 8.000 de lei.

Si preturile „umflate” continua. Iata inca trei exemple:

  • 3 centrale termice pentru scolile din Livezeni si Radesti – 150.000 de lei, respectiv 50.000 de lei de centrala termica. Una performanta costa maxim 6-7000 de lei. Ceea ce inseamna un cost total de 21.000, plus, sa zicem cate 2000 de lei montajul, o economie de 123.000 lei;
  • 2 fose septice pentru liceu – 30.000 de lei, respectiv 15.000 de lei/fosa. La Dedeman gasiti o fosa dubla, la maxim 4000 de lei. Cu montaj cu tot, 8.000 de lei. O economie de 22.000 de lei;
  • Realizare platforma betonata la Targul Saptamanal – 140.000 de lei. Pentru comparatie, asfaltarea intregului drum din Dealul Morii a costat 450.000 de lei, ceea ce inseamna o treime din acest drum. Este atat de mare suprafata din targ? Nu cred. Si una este un drum, care trebuie mai intai pietruit, iar asfaltul scump si alta o platforma din ciment.

Iar bomboana de pe coliva o reprezinta „achizitionarea unei Dacii, unui Duster, un autoturism, pentru primarie”, ca sa o citam pe doamna viceprimar, la care se aloca 35.500 lei (respectiv 7.200 euro). Achizitie in leasing, aflam de la doamna ceva mai tarziu, la discutii.

De ce Duster si nu un Logan care s-ar incadra in banii alocati (spunea cineva ca la ce drumuri avem si ala se strica repede, dar nu e cumva treaba primariei starea drumurilor? De ce in leasing care este scump si nu cu toti banii jos? De ce un autoturism nou, 4×4 si scump? Si de ce pentru primarie si nu pentru societatea de apa, acolo unde este nevoie de un mijloc de transport pentru echipa de interventie? Care echipa are nevoie mai mult de un minibus, camioneta sau minivan, unde sa care si tevi, robineti, scule sau scara, nu de un autoturism, fie el si Duster.

Va las pe dvs sa decideti daca acest buget este facut cu date reale, cu buna credinta, respectand banul public si prioritatile comunei Stalpeni. Daca decideti ca nu e in regula, aveti posibilitatea de a va adresa consilierilor locali sa nu il adopte la urmatoarea sedinta de CL si sa ceara o dezbatere serioasa.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate