Partea I o puteti citi aici, partea a II-a aici, iar partea a III-a aici.
Episodul 3: Amoralitatea – zona gri, fara valori si cu mult compromis
Inchipuiti-va o insula pustie pe care naufragiaza 10 persoane (Wiliam Golding a scris ceva asemanator in „Imparatul mustelor”)! O insula necunoscuta, a niciunui stat, pe care nu a stat nimeni pana acum.
Pe insula asta, a doua zi, unul dintre cei naufragiati ii fura alimentele unuia dintre naufragiati. Nu are ce sa manance si are nevoie de mancare. Pentru asta il ataca pe cel care are, ii da in cap, il omoara si… supravietuieste.
Este aceasta fapta imorala? Este ea morala? Cum este?
Nici imorala, pentru ca desi este inacceptabila din prisma moralei crestine, ea nu poate fi condamnata, pentru ca nu exista lege, judecatori si pluton de executie pe insula, dar nici morala, pentru ca nu se supune niciunei valori sociale. Desi este o fapta reprobabila, de dispretuit, ea nu este supusa nici unei norme, pentru ca pe insula nu exista nicio legislatie, niciun tribunal si nicio institutie care sa judece fapta ca fiind imorala.
Poate fi o fapta morala? Da, daca insula este in Republica Comunista Insulara, pentru ca in fapt, comunimul asta inseamna, sa ii dai in cap celui ce are, sa iei de la el ce are si sa dai la cel ce nu are. Dar, cum nu este o insula comunista, fapta nu poate fi judecata pe baza legilor din comunism.
Si atunci, ce este aceasta fapta, daca nu este nici morala, nici imorala?
Este o fapta AMORALA.
Amoralitatea nu este opusul moralitatii si nici complicele imoralitatii. A fi amoral nu te face automat rau, dar nici nu-ti ingaduie sa revendici vreo virtute.
De altfel, cand esti amoral, nici macar nu-ti pasa de virtuti si de vicii, de lege si faradelege, de respect si de dispret. Esti doar tu insuti, dincoace sau dincolo de orice fel de preocupare morala…
A deveni amoral se poate intampla din doua motive: fie nu te-a invatat nimeni indeajuns importanta diferentei dintre bine si rau, fie ai cunoscut-o, dar ai constatat in timp ca diferenta asta nu te ajuta in viata, ba chiar te incurca atunci cand vrei sa-ti atingi idealurile personale.
… sunt persoane care fie nu au avut, fie si-au pierdut discernamantul moral, altfel spus capacitatea de a simti momentul acela de bifurcatie incepand cu care o actiune devine fie buna, fie rea. Sau care, aflate in mijlocul unei situatii (ca actori sau martori ai ei), nu au abilitatea de a reactiona, asemeni pompierilor de la Constanta sau politistilor de la Onesti, pentru ca regula formala la care sunt constransi („procedura”) e golita de orice fel de substanta umana, iar cei prinsi in actiune nu au alt reper decat cel mult supunerea la o regula abstracta.
Ei sunt deja niste ratacitori in pustiul moral.
– Ciprian Mihali, profesor Universitatea Babes – Bolyiai, Cluj Napoca
Prin urmare, acolo unde nu exista lege, unde comunitatea accepta starea de fapt asa cum este, unde faptele, desi pedepsite de lege, sunt bagate sub pres, acolo unde oamenilor nu le pasa ca cineva ii fura, daca nu pe cineva anume, ci o intreaga comunitate, deposedandu-i de drepturi, de bani si oportunitati, … acolo exista o comunitate AMORALA.
Degeaba se vor impotrivi unii acestei situatii daca altora situatia li se va parea „normala”.
- Daca contabilul o bate pe directoarea pe care ei nu o suporta, atunci este perfect moral ce face acesta?
- Daca coordonatoarea pusa de directoarea care a abuzat este data jos prin acelasi abuz, atunci este acceptabil?
- Daca se forteaza legea si se numeste un administrator de comuna caruia nu se stie ce atributiuni i s-au stabilit, pentru care nu exista criterii de performanta si contract de prestari servicii incheiat de primar iar, mai mult, gestiunea sa este predata unei alte persoane, desi el trebuie sa o gestioneze, … toate astea sunt imorale atata timp cat nu este contrar legii si oamenii din comuna accepta aceasta situatie?
- Daca firma de apa in care s-a investit o basculanta de bani livreaza apa cu clor pentru ca statiile de clorinare sunt nefunctionale, pentru ca sunt ingropate si clorul care se evapora corodeaza instalatia electica si aparatura electonica, este tot imoral atata timp cat consumatorii doar se vaita pe facebook si asteapta ca altii sa ia masuri?
- Daca un primar le spune celor care nu mai locuiesc in comuna ca ar trebui sa taca, facand discriminari pe baza de domiciliu, in timp ce aceiasi oameni discriminati nu fac discriminari la adresa primarului pe baza de etnie sau pe baza de educatie, este asta imoral atata timp cat majoritatea votanta il va credita pe primar la urmatoarele alegeri?
- Daca PNL face blat cu PSD pentru sinecuri si avantaje ale unor persoane care conduc PNL Stalpeni catre faliment si ZERO membri de partid, este asta un gest condamnabil atata timp cat comunitatii locale nu ii pasa ca nu exista opozitie?
- Daca cei din primarie isi tripleaza salariile in 4 ani de mandat, fara criterii de performanta, incasand si bani din „proiecte europene”, desi banii sunt platiti de la bugetul comunei si nu din banii din proiect, contrar legii, este si asta imoral, atata timp cat nimeni nu sesizeaza prefectura sau DNA?…Si exemplele pot continua.
Nu, toate acestea sunt fapte amorale, pentru ca:
- fie nu exista o lege care sa le condamne (PSD a incercat sa faca furtul amoral, nu imoral, daca se fura sub 200.000 lei sau se dau banii furati inapoi);
- fie pentru ca exista o acceptare a acestor fapte ca fiind normale de catre societate (cati au protestat impotriva furtului institutionalizat?);
- fie pentru ca nimanui nu ii pasa sau nu stie de aceste fapte pentru ca ele sunt ascunse de autoritati;
- fie pentru ca nimeni nu sesizeaza institutiile care ar putea sa pedepsesca faptele, cand ele contravin legii.
Asta inseamna Amoralitatea pentru Stalpeni. Si de ce este un blestem?
Pentru ca sunt persoane care profita in interes personal de aceasta amoralitate. Pentru ca o impun cu forta, prin minciuna, prin frica, prin pozitii de forta, prin mentalitatea de „haita” care ataca victime sau fac bulliyng, ori prin telefoane date pentru intimidare fata de cei care vad aceasta amoralitate si iau atitudine. Prin zugravirea celor amorali in persoane de calitate, de „oameni buni”, desi faptele lor tipa mai tare decat ceea ce spun ei sau simpatizantii lor… Sau pentru ca, nu-i asa, a furat, dar a si facut.
Amoralitatea este un blestem pentru ca inhiba oamenii de buna credinta. Pentru ca inhiba initiativa indreptata spre binele public. Pentru ca induce frica. Pentru ca impune niste „false modele” pe care tinerii, din pacate, le urmeaza orbeste. Pentru ca promoveaza un stil de conducere bazat pe incompetenta, rea credinta si avantaje necuvenite.
Si pentru ca, de aceea Stalpeni arata asa cum arata, ca o insula pustie pe care au naufragiat niste indivizi si care ar trebui sa se comporte ca niste cetateni.
Ultima parte o puteți citi aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News
2 comentarii
Avem de invatat si pus in aplicare foarte multe nu functioneaza normal in Ro.
Din pacate este o problema generalizata.