[BANI PUBLICI] Cât a plătit din banii comunei Stâlpeni primarul Șerbănoiu în 2023, ca să creadă comuna că este un edil foarte bun și competent

Scris de Andrei Vacaru
655 vizualizari

Începând cu alegerile locale din 2012, primarii și șefii de consilii județene au fost deciși la vot într-un singur tur de alegeri. Modificarea legislativă a aparținut atunci majorității PDL, fiind puternic criticată de parlamentarii PSD și PNL care o numeau un „atac la democrație”. Dar care a fost menținută de aceștia de atunci și până anul acesta fără a fi modificată deși, conform spuselor lor, afectează grav democrația în România.

Motivul principal, dar nedeclarat, al acestei modificări a fost încercarea de a menține la putere primarii care sunt în funcție la data alegerilor, deoarece aceștia beneficiază de un plus de imagine în ochii electoratului. O imagine creată, de cele mai multe ori, din bani publici, fără însă a și livra ceva din promisiunile făcute de aceștia la începutul mandatului de primar.

Așadar, la alegerile din 9 iunie 2024 regula se va menține, astfel că primarul comunei Stâlpeni se va decide în urma unor alegeri despre care se știe că vor fi într-un singur tur. Și se mai știe că există un singur candidat cert, primarul Șerbănoiu Gabi, deoarece celelalte partide nu și-au nominalizat un reprezentant la Stâlpeni.

Prin urmare, am decis să văd dacă se confirmă ipoteza că primarii în funcție pornesc cu un avantaj de imagine, așa cum susținea presa și opoziția la modificarea legislativă din 2012 despre care vorbeam anterior. Pentru a răspunde întrebării, am făcut o analiză a banilor plătiți în anul 2023 pentru crearea unei imagini publice favorabilă primarului Șerbănoiu, pentru ca cetățenii să fie convinși că el este competent și să îi ofere acestuia un nou mandat.

Încă din luna februarie, imediat ce s-a votat bugetul, primarul a semnat un contract cu Argeș Media Print & Online SRL din Pitești pentru publicitate și promovarea „instituției primăriei” în mediul online. Acest contract a avut valoarea de 4.000 de lei/an, cu finalitate la 31 decembrie 2023. Doar că aproape toate articolele de anul trecut despre Stâlpeni, scrise cel mai probabil în baza acestui contract (spun „probabil” pentru că niciunul nu este marcat ca articol plătit), fac referire la primarul Șerbănoiu. Prin urmare instituția ca instituția, dar cel mai important în articole a fost edilul de la Stâlpeni care a semnat contractul cu respectivul site.

Iată doar un exemplu, în acest sens: „Spectacol reușit la Stâlpeni”, scrie publicația, fără să-l uite pe primar și să adauge și o minciună. Citez: „Sala Căminului Cultural Livezeni a fost plină, iar primarul Gabi Șerbănoiu i-a întâmpinat cu bucurie pe toți cei care au dorit să ia parte la acest eveniment. Mai ales că a putut să le ofere gratuit acest spectacol.” Nu, nu a fost gratuit, ci se adaugă la sumele plătite de primarul din Stâlpeni pentru Ansamblul „Doina Argeșului”: 4.900 de lei atunci și alți 4.900 de lei la „Focul lui Sumedru”.

Așadar 9.800 de lei, plătiți din banii comunei, pentru muzică la evenimente la care prezența a fost una extrem de redusă. Și, pentru că tot am amintit de „Focul lui Sumedru”, încă 6.752 lei cheltuiți pentru organizarea evenimentului, conform adresei primăriei nr. 1/07.02.2024. Eveniment la care primarul a ținut să fie în prim-plan, deschizând împreună cu soția sa hora, aprinzând focul și înmânând premii și diplome unora dintre invitați.

Dar cheltuielile nu se opresc aici. A mai decis în luna martie 2023 că primăria nu are un „site oficial”. Așa că a mai scos niște bani din visteria comunei Stâlpeni și a făcut unul, prin care se promovează intens. Contractul a fost încheiat cu SILTECH SOLUTION ENTERPRISE SRL din Mioveni și a costat 7.000 de lei realizare, plus încă 8.000 de lei un alt contract pentru servicii de mentenanță și găzduire website. Total, 15.000 de lei.

Dar ce găsim pe acesta, de era nevoie de încă un site? În condițiile în care exista deja unul oficial al comunei Stâlpeni, conform documentelor emise de autoritățile din Stâlpeni, pe platforma pusă la dispoziție de C.J. Argeș și făcut cu bani europeni. Găsim texte de genul „Primarul Gabi Șerbănoiu a primit girul de încredere din partea consilierilor locali pentru a-și continua proiectele începute și pentru a implementa noi inițiative menite să aducă beneficii tuturor locuitorilor noștri.” Cu link către pagina personală a primarului. Sau mesajele lui Șerbănoiu de Anul Nou sau de Crăciun. Ori cum a semnat „ca primarul” un contract pentru reabilitare de drumuri.

Acum să adunăm risipa din bani publici: 4.000 lei Argeș Press, plus 9.800 lei Ansamblul „Doina Argeșului”, plus 6.752 lei „Focul lui Sumedru”, plus 15.000 lei site de promovare pe persoană fizică, egal 35.552 lei, peste 355 de milioane de lei vechi. Pentru comparație, suma este aproape egală cu cât s-a alocat pentru reparații curente în școlile din Stâlpeni anul trecut. Sau este aproape egală cu cât finanțează comuna echipa de fotbal ACS Viitorul Rădești. Sau cu 5.000 de lei mai mare decât pentru susținerea cultelor (bisericilor) din comună. Și aproape cât s-a alocat în bugetul de anul trecut pentru iluminatul public în Stâlpeni.

Sunt convins că nu numai mie mi se pare mult, mai ales că vorbim despre bani publici, cu care se puteau face multe pentru comuna Stâlpeni: asfaltare drumuri, extindere utilități, problema câinilor comunitari, managementul gunoiului, parcuri pentru copii sau achiziția de microbuze școlare. Dar este incorect, mai ales pentru că orice contracandidat al său la alegerile de peste câteva luni, pornește cu un handicap de imagine în competiția cu primarul, care s-a promovat intens, din taxele și impozitele plătite de locuitori.

Cetățeni care vor fi chemați să decidă democratic în 9 iunie 2024, dacă vor continua cu Șerbănoiu în același mod încă 4 ani sau nu.

Foto: Arges Press


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

1 comentarii

Comasarea disperării | Blogul lui Andrei - Opinii Politica Atitudine Business 19 februarie 2024 - 13:13

[…] menținerea la putere a primarilor în funcție care, așa cum am demonstrat într-un caz al unui primar din Argeș, s-au folosit de banii publici pentru a beneficia de promovare personală pentru […]

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate