[BANI] Majorare a salariului minim începând cu luna iulie 2024, promisă de PSD

Scris de Redacție
124 vizualizari

Începând cu data de 1 iulie 2024, Guvernul României a anunțat o creștere semnificativă a salariului minim brut, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, aplicabilă și în sectorul privat, anunță site-ul Start-up Cafe. Această decizie, susținută de partidul de guvernare PSD, reprezintă un efort important pentru angajatori, dar este privit ca o aliniere a țării la normele europene privind salariile minime.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că această creștere este necesară pentru a asigura veniturile salariale la un nivel adecvat, în conformitate cu prevederile Directivei europene. Împreună cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, se propune un cadru legislativ pentru instituirea unui mecanism automat de majorare anuală a salariului minim, în conformitate cu standardele europene, până la sfârșitul anului 2024.

Această schimbare va afecta pozitiv angajații din sectorul privat, care constituie o proporție semnificativă a forței de muncă cu salariul minim. Cu toate acestea, reprezentanții din cadrul Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România atrag atenția asupra necesității de a echilibra majorarea salariilor cu productivitatea muncii.

Astfel, deși majorarea salariului minim în România reflectă angajamentul României față de normele europene și are potențialul de a îmbunătăți nivelul de trai al angajaților, patronatul dorește o legătură între aceste majorări și eficiența muncii, pentru a contribui la consolidarea competitivității economice în cadrul Uniunii Europene.

Majorarea salariului minim brut va avea și un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare și economiei în ansamblu. Veniturile bugetare vor cunoaște o creștere, deoarece mai mulți angajați, inclusiv funcționari publici și de demnitate publică, vor beneficia de salarii mai mari. Cu toate acestea, creșterea poate exercita o presiune suplimentară asupra bugetului local și de stat, necesitând o gestionare atentă a cheltuielilor publice.

Prin urmare, impactul acestei măsuri asupra economiei poate fi dublu. Pe de o parte, creșterea salariului minim poate stimula consumul intern, având un efect pozitiv asupra creșterii economice, dar pe de altă parte, fără să se ia în considerare și corelarea veniturilor cu productivitatea muncii, pentru a preveni eventualele dezechilibre economice, efectul asupra economiei poate fi unul negativ.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate