Cum ar fi fost sa mai existe si astazi Mocanita de Stalpeni?

Scris de Andrei Vacaru
464 vizualizari

Am aflat zilele acestea despre initiativa Asociatiei „Mocanita Transilvaniei”, prin care se doreste atat popularizarea acestui mijloc indragit de transport, cat si strangerea de fonduri pentru inlocuirea traverselor uzate de pe traseu. Initiativa doreste sa reconstruiasca in zona Teaca, judetul Bistrita Nasaud un traseu pe care, candva, trecea mocanita din zona.

Pentru cine nu stie, sunt cateva mocanite functionale in tara si cateva proiecte de reabilitare a traseelor si utilajelor, din care amintesc doar cateva: Mocanita Maramuresului (zona Viseu de Sus), Mocanita Hutulca (zona Bucovina), Mocanita Sovata, Mocanita Apusenilor sau Mocanita Brad.

In Stalpeni, pana in anul 1998, cand a incetat sa mai existe (vezi interviu), a functionat o societate de cale ferata forestiera cu cateva locomotive pe abur produse la Resita. Astazi, sinele de pe traseu nu mai exista, ori exista partial, iar terenul pe unde a trecut candva acest simbol local este probabil intelenit, cultivat, ori folosit in alte scopuri.

Pentru cine doreste sa inteleaga ce ar fi insemnat pastrarea acestui simbol si la Stalpeni, ori macar conservarea caii ferate forestiere, il invit sa descopere frumusetea unui drum cu mocanita la Viseu de Sus, in judetul Maramures. Sa vada cum arata statia de cale ferata de acolo, muzeul, cat s-a investit si ce memorabil este un drum, ca pe vremurile bunicilor nostri, cu acest mijloc de transport, drag multora.

Pentru a va face curiosi, am postat mai jos cateva imagini de la Viseu de Sus.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate