[OPINIE] Ce se întâmplă?

Scris de Andrei Vacaru
1,3mii vizualizari

Lumea este în schimbare și totul se petrece cu o viteză atât de mare încât fie nu mai înțelegem nimic, fie intrăm în panică. Sau și una și cealaltă. De aceea voi încerca, în cele ce veți citi în continuare, să ofer câțiva piloni de stabilitate pentru aceste vremuri tulburi și care să creeze normalitate și protecție la atacurile care vor veni și de azi înainte.

RĂZBOIUL

Primul lucru pe care trebuie să îl admitem este că suntem într-o formă de război chiar și noi românii. Acesta nu a început odată cu invadarea de către Rusia a Ucrainei, ci cu mulți ani înainte, poate chiar imediat după Revoluția din decembrie 1989, atunci când Ion Iliescu suna la Ambasada Rusă ca să pupe inelul sovietic și să pună România la dispoziția unei puteri aflate în colaps.

Ca să înțelegem acest tip de război, trebuie să știm că un conflict nu înseamnă doar tancuri, avioane și bombe. Până la invazia armată există foarte multe pregătiri de război pentru momentul când forțele armate pun piciorul pe un teritoriu.

Noi suntem de ani buni în stare de război cu Rusia, stat agresor care vizează slăbirea internă a tuturor țărilor din jur sau a celor puternice precum SUA sau Marea Britanie, care își dorește slăbirea economică a acestor state, care țintește, prin propagandă, divizarea organismelor internaționale precum ONU, NATO sau UE, dar mai ales care își dorește o dependență a vecinilor săi față de resursele pe care Rusia le exportă: gaze, petrol și cereale.

ROMÂNIA ÎN RĂZBOI

Așadar astăzi, în România, există o formă de război desfășurat de Rusia și care constă în principal în:

  • slăbirea încrederii populației în statul român (fapt corelat și cu fenomenul corupției întreținut de actuala putere PSD – PNL – UDMR, corupție despre care vorbesc de ceva timp, chiar și la Stâlpeni),
  • creșterea prețurilor la facturile de utilități prin controlul asupra prețului de livrare a gazelor și a petrolului și a cantităților de astfel de resurse livrate în Europa (dacă crește cererea și scade oferta, prețurile cresc),
  • destabilizarea economiei (prețurile mari se reflectă în alte prețuri),
  • susținerea unui partid pro-rus, respectiv AUR, cu care să controleze prin propagandă și minciună populația (nu uitați că mesajele că românii nu au ce apăra și că, în caz de atac să emigreze, vin de la astfel de indivizi din partidul lui Simion și al lui Șoșoacă),
  • precum și scăderea moralului și inducerea fatalității în masele credule.

Războiul din România îl vedem în costul facturilor la utilități, în inflație, respectiv în prețurile la produsele de bază, dar și în numărul mare de refugiați care intră în țară și ne tranzitează sau care rămân să stea aici până la finalul războiului din Ucraina. Îl vedem și în cozile la hârtie igienică, la benzinării, la pastilele cu iod sau mai nou la ulei, acolo unde românilor li se induce panică și sunt speriați că aceste produse nu se vor mai găsi în viitor, ceea ce vedeți și voi că este o mare minciună.

ROMÂNIA NU ESTE ÎNSĂ ÎN RĂBOI CONVENȚIONAL

Spuneam mai înainte că România este în război, dar într-o formă de război care vizează însă alte domenii decât cel militar, respectiv economic, mediatic și psihologic. România nu este așadar într-un război clasic.

Motivul pentru care stăm departe de războiul convențional este tocmai decizia noastră istorică de a ne alătura structurilor de securitate internaționale, precum NATO (securitate militară) și UE (securitate economică). Fără acestea eram acum în situația Ucrainei, putând fi oricând subiectul unei invazii rusești. Ori ce ne spune Kremlinul prin slugile lor trădătoare de nație din România? Că e mai bine să ieșim de sub aceste scuturi de securitate și să ne declarăm independența. Ca și cum, dacă acum Ucraina și-ar declara independența, ar fi altceva decât o glumă bună pentru ruși.

Așadar România nu este și nu va fi singură într-un război, indiferent de formele sale, tocmai din cauza acestei stabilități oferite de NATO și UE din care suntem invitați de ruși să ieșim ca proștii, în numele unui fals „suveranism” și „încetarea de a mai fi colonie”. Despre „binele” cu forța pe care ni-l vor rușii, să ne ferească Dumnezeu!

CUM NE APĂRĂM?

În primul rând prin a înțelege situația actuală: că suntem în război economic, informațional și psihologic și protejați de un război militar. Apoi prin a ne construi apărarea, ceea ce înseamnă tocmai a avea reacția corectă la aceste forme de război.

Respectiv:

  • să înțelegem că un plus de 50 de lei (10 euro) la un plin de carburant este un preț infim față de prețul pe care îl plătește acum un ucrainean care și-a pierdut rudele, ori casa și mașina. De ce să ne plângem?
  • să înțelegem că am ajuns în situația de a depinde de gazul și petrolul rusesc tocmai pentru că rușii au aici niște politruci care au împiedicat extracția de gaze (vă mai aduceți aminte cum PSD și popii din Vaslui alergau cu pietre compania Exxon care căuta gaze de șist?) și de petrol (OUG114 dată de PSD pe vremea lui Dragnea și Orlando Teodorovici – ultimul fiind astăzi membru AUR -, care a oprit exploatările din Marea Neagră). Și nu numai acestea. Amintesc și că toată industria metalurgică din România a fost predată Rusiei, la fel ca și pe cea de aluminiu, iar toate aceste combinate au acum șansa de a ajunge în faliment;
  • nu răspândim știri false sau propagandă. Să vedem cine emite informația (dacă este sursă de încredere), ce se urmărește prin această informație (panică, atacul statului român, scăderea încrederii în autorități) și cui folosește aceasta. Chiar și prin curățarea bulei de cei care vă bombardează cu fake news, contribuiți la o îndepărtare de minciună și manipularea spațiului informațional;
  • nu mai stăm gură cască la televiziuni care știm că ne mint dar care credem că ne apără interesele. Nu, nu ne apără, am spus-o de atâtea ori, le apără pe ale celor ce îi plătesc. Respectiv partidele și serviciile secrete, ori persoane certate cu legea și cu bunul simț, dar care au foarte mulți bani, gen Dan „Felix” Voiculescu;
  • păstrarea unui tonus psihic corect, evitând panica, gândurile negative și credința că tot ce ni se spune la TV este adevărat.

ȘI CUM ATACĂM?

Desigur. O putem face ajutând orice refugiat care vine din Ucraina, fie prin donații, fie prin punerea la dispoziția acestora a unor spații care ne sunt excedentare. Sau prin a arăta celor din jur unde suntem și cum ar trebui să reacționăm corect la ceea ce se întâmplă, așa cum este acest articol pe care îl puteți răspândi mai departe.

O mai putem face distribuind în mediul online știri din surse oficiale sau verificate că sunt de bună credință. Aceste informații, ajunse la cei din jur, pot ataca dezinformarea venită prin canalele rusești sau ale propagandei ruse.

Să dăm un mesaj că așa cum ucrainenii își apără propria țară și noi, la nevoie, vom proceda la fel. Imaginați-vă ce ar însemna pentru ruși să își facă toți cetățenii statelor din jur pașapoarte și să fugă ca lașii, ori ce ar însemna ca fiecare țară din jur să opună o rezistență precum cea din Ucraina (care a dus la peste 300 de tancuri distruse, peste 800 de autovehicule de transport scoase din folosință și peste 10.000 de soldați ruși morți sau luați prizonieri). Ar mai vrea să atace și alt stat precum Ucraina, unde și-au rupt gâtul? Evident că nu.

CONCLUZIE

Trăim vremuri dificile, care ne afectează chiar dacă suntem stat NATO și membru UE. Suntem afectați economic, psihologic, ne este încercat moralul, iar propaganda ne invadează tot mai agresiv, în fiecare zi.

Însă nu plătim nici pe departe prețul pe care îl plătesc astăzi vecinii noștri din Ucraina.

Așa arată situația și de aici plecăm. Și ca în proverbul acela cu lupii, va câștiga ceea ce hrănim în fiecare zi: încrederea, empatia, ajutorul dat celor care suferă fizic în urma războiului, simțul datoriei față de țară și iubirea de Adevăr, ori panica, egoismul, indiferența față de Ucraina, trădarea de țară și traiul în Minciună.

Dumneavoastră decideți!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

2 comentarii

Stănciulescu 13 martie 2022 - 19:43

Un articol interesant ce redă obiectiv și clar…realitatea!!

Raspunde
Andrei Vacaru 16 martie 2022 - 13:18

Mulțumesc. Sper să fie de folos în zăpăceala asta generală.

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate