[OPINIE] Siguranța unui trai riscant și fără apă curentă la robinet. Așa arată în 2024 „promisiunea” primarului PSD, Gabi Șerbănoiu

Scris de Andrei Vacaru
234 vizualizari

Se spune din bătrâni că atunci „când Dumnezeu vrea să te piardă, mai întâi îți ia mințile”. Și cum să nu mă gândesc că primarului Șerbănoiu i-a luat puterea mințile, în an electoral, văzând „nefăcutele” de la începutul acestui an și până acum? „Nefăcute” în sensul impunerii unor condiții ilegale, folosirea banilor publici în interes propriu, precum și refuzul stingerii unor datorii istorice la societatea de apă din Stâlpeni sau a achiziției unor dispozitive obligatorii pentru sănătatea publică.

Promițând în campania din 2020 un trai mai bun pentru locuitorii cărora acum le este primar, primarul Șerbănoiu le-a adus în acest mandat drumuri proaste, utilități scumpe, taxe și impozite mai mari, iar de la începutul anului, vrea să închidă și toate firmele din comună care au profit, sau care fac comerț, sau servicii … că nu se mai știe. Asta deși legea invocată pentru ce vrea primarul să oblige este clară, codurile CAEN pentru care se pot solicita acordurile de funcționare fiind în număr de 105 din cele peste 758 de coduri CAEN existente în ianuarie 2022.

Dar să auzim cum este cu acest acord de funcționare chiar din gura primarului Șerbănoiu:

Așadar, „orice activitate de comerț, agricultură, de nu știu ce, care scoate profit în comuna Stâlpeni trebuie să aibă o autorizație de funcționare”, zice primarul Șerbănoiu, cu modul său clar și cristalin de a-și susține inițiativele în CL Stâlpeni. Cele spuse de el în ședință fiind baza adoptării unei hotărâri de consiliu în 25 ianuarie, care aprobă regulamentul de eliberare de acorduri, text copiat cuvânt cu cuvânt de la primăria Frumușani, județul Călărași sau de la cea din Tințești, județul Buzău.

Am trecut cu vederea că în marea sa competență, primarul face confuzie între acordul de funcționare și autorizația de funcționare, așa că am vrut să văd dacă absolut orice firmă este obligată să dețină acordul invocat. Așa că l-am sunat pe Adrian Fica, administratorul APA SERV TOP STÂLPENI SRL. Asta deoarece societatea îndeplinește toate condițiile lui Șerbănoiu: este pe profit conform spuselor sale la ședința de consiliu local, este din Stâlpeni, așa că ar trebui să dețină acordul de funcționare cerut de primărie.

„Nu, nu avem”, a spus acesta. „Și ce veți face?” am întrebat, „pentru că vă închide activitatea primarul, că așa a zis, „indiferent cine e”. Și dacă nu aveți acord și Șerbănoiu a zis că nu mai este cale de întors, înseamnă că vă închide activitatea, nu?” Administratorul societății nu a știut ce să îmi mai spună legat de acest subiect, așa că am trecut mai departe la problema amenințărilor Direcției de Sănătate Publică Argeș, dacă nu greșesc, că, dacă nu se rezolvă problema funcționării stațiilor de clorinare automată, vor închide societatea pentru că apa potabilă furnizată la rețea prezintă risc de îmbolnăvire.

Asta aflasem înainte să vorbesc cu domnul Fica, din discuțiile transmise în direct la rubrica „diverse” de la ședința de consiliu local. Acolo s-a înștiințat consiliul local că trebuie asigurate echipamentele pentru clorinare automată, că prețul unei astfel de instalații este în jur de 30.000 de lei (300 milioane lei vechi) și că ar fi nevoie de 5 astfel de sisteme. Plus cea care trebuie schimbată pe banii firmei contractante, la forajul nou de la Livezeni, investiție care se află în garanție și clorinarea automată nu funcționează.

Iar primarul zice că nu are bani. Asta afirmă mereu, deși în 2022 a terminat anul cu excedent de 200.000 de lei, iar 2023 cu excedent de 100.000 de lei. Și mai spune că el nu se compară cu primarul Savu de la Țițești care își permite să aloce pentru dezvoltare anul acesta 3.000.000 lei (300 de miliarde lei vechi, parcă). Că Țițeștiul „are economie”, nu ca Stâlpeniul care are abia „vreo 60 de societăți comerciale”. Și după ce că sunt puține, Șerbănoiu le stresează mai nou cu acordul sau autorizația de funcționare, că nici el nu mai știe ce le cere.

„Chiar există riscul de a se închide societatea de către DSP? Există riscul acesta?” l-am mai întrebat pe Adrian Fica. „Da”, a confirmat administratorul societății. „Trebuie să montăm obligatoriu acele dispozitive”. „Așadar, dacă nu vă închide Șerbănoiu că nu aveți acordul lui de funcționare, vă închide DSP-ul pentru că nu aveți instalațiile pe care primăria, ca deținător al întregii instalații de alimentare cu apă, pe care vi le-a dat în custodie, trebuie să le facă” am concluzionat eu și aici am încheiat conversația.

După care m-am gândit că ceva nu este în regulă. Cum să spui că nu ai bani, dar închei doi ani consecutivi cu excedent, iar la început de 2024 omori mediul de afaceri din comună care își poate aduce bani la buget cu care să faci investiții? Cum să spui că soliciți acordul de funcționare pentru firme în interesul cetățenilor, dar să refuzi să bugetezi achiziția de instalații automate de clorinare, ceea ce va duce la închiderea societății de apă, tocmai pentru că lipsa acelor instalații fac ca apa furnizată să fie sursă de infecție pentru cetățeni?

Cum să le ceri firmelor din Stâlpeni autorizații și acorduri de funcționare în condițiile în care primăria, atât în privința sediului, cât și pentru clădirile de la liceu, sala de sport, școlile din comună și grădinița cu program prelungit, aflate în gestiunea UAT Stâlpeni, nu au autorizațiile necesare? Ce exemplu de bune practici dă astfel Șerbănoiu firmelor din comună? Că tot așa, la o ședință de consiliu local în care s-a pus problema ca rău-platnicii la utilități să fie somați și executați silit, mi-am amintit că primăria avea restanțe de vreo 6.000 de lei la societatea de apă și canal.

Ce fel de administrație este aceasta? De ce vrea primarul să omoare mediul de afaceri, aplicând dubla măsură? De ce spune că este interesat de binele public când cere autorizări, când arată că dimpotrivă, nu este interesat, atunci când problema se află în curtea primarului? De ce toate acestea, într-un an electoral în care ar trebui să arate tocmai competență și bună credință dacă vrea să mai fie votat de către cetățeni?

Și unde este promisiunea din campania electorală din 2020, că el este „Siguranța unui trai mai bun?” Ce trai mai bun este acela în care în Stâlpeni primarul închide discreționar firme și lasă oamenii pe drumuri? În care apa la robinet riscă să fie oprită pentru niște acorduri inventate și, din lipsă de investiții pentru siguranța folosirii apei de la rețea, societatea pusă pe butuci de DSP, la fel cum s-a întâmplat cu sala de sport de la Școala Livezeni?

Cum spuneam la început, când Dumnezeu vrea să te piardă, mai întâi îți ia mințile. De acord că puterea smintește, dar mie mi se pare că parcă e prea de tot ce face primarul Șerbănoiu și „gașca” lui din primărie și din Consiliul Local.

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate