Motto: „Politica este sport de echipă” – Ludovic Orban
Dragi concetățeni,
Doresc să vă împărtășesc câteva gânduri și angajamente personale odată cu intrarea mea în viața politică a localității noastre. Mi-am asumat acest rol de consilier local nu din dorința de a face parte dintr-un „joc politic” de culise sau pentru beneficii personale, ci cu un singur scop clar: acela de a contribui la binele și dezvoltarea comunității noastre. Politica, pentru mine, nu este un câmp de luptă; nu o văd ca pe o competiție între partide sau ca o scenă pentru conflicte interminabile și, deseori, inutile. Cred că fiecare ales are responsabilitatea de a-și pune energiile în slujba oamenilor care ne-au ales, lăsând ranchiuna deoparte.
Prioritatea unui consilier local ar trebui să fie rezolvarea problemelor comunității. Cetățenii mi-au oferit încrederea lor, iar asta înseamnă că am datoria de a trata problemele localității noastre cu respect și seriozitate, lăsând în urmă rivalitățile politice care, din punctul meu de vedere, nici n-au existat vreodată. Sunt afiliat politic, dar aș vrea să subliniez că, pentru mine, partidul din care fac parte este pe locul doi. Pe primul loc sunteți voi, cetățenii care trăiți în această comunitate, alături de mine și de familiile noastre. Cred că în fața voastră, trebuie să ne prezentăm mai întâi ca oameni, nu ca membri de partid și să ne concentrăm pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne desparte.
Am intrat în politică pentru a face o diferență, nu pentru a mă angaja în lupte personale sau în certuri, de dragul orgoliilor politice sau personale. Nu cred că o comunitate se poate dezvolta prin conflicte și disensiuni. Dimpotrivă, cred că fiecare decizie pe care o luăm ar trebui să fie cântărită cu înțelepciune și să aibă un singur criteriu: beneficiul comunității. Din acest motiv îmi voi desfășura activitatea cu echilibru și respect pentru colegii mei din Consiliul Local, indiferent de partidul din care fac parte. Voi susține întotdeauna o colaborare deschisă, pentru că, în final, scopul nostru comun ar trebui să fie îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean.
Este datoria noastră, ca aleși, să privim dincolo de diferențele politice și să ne unim forțele pentru a aduce schimbări pozitive. Fiecare dintre noi are propriile idei și planuri însă, când vine vorba de interesul public, aceste planuri ar trebui să se alinieze și să fie puse în slujba cetățenilor. Aleg să văd politica mai degrabă ca pe un sport de performanță, unde regulile sunt clare și respectate, unde fair-play-ul și regulile sunt valorile centrale și unde succesul depinde de colaborare și de munca în echipă. Unde votul negativ acordat unei propuneri să fie justificat clar, în mod profesionist, nu cu replici de genul „folosim de 20 de ani 3 comisii” sau „în cutare oraș sunt tot 3 comisii; noi suntem mai deștepți decât alții?”. Dacă din cauza faptului că nu am schimbat prea multe lucruri „de 20 de ani”, suntem la acest nivel de dezvoltare?
Etica și fair-play-ul sunt valori fundamentale pe care le-am preluat din sport și pe care le aplic în politică. Chiar dacă asta înseamnă uneori să rămân pe locul doi, prefer să îmi tratez adversarii cu respect și corectitudine, rămânând fidel principiilor mele. Adevărata victorie înseamnă să contribui la binele comun, chiar dacă recunoașterea personală nu este întotdeauna imediată. În politica locală, la fel ca în sportul de performanță, respectul pentru reguli și pentru adversari este cheia pentru a construi ceva durabil și autentic în beneficiul comunității.
În perioada campaniei electorale din luna iunie, am luat la pas toată comuna, toate străduțele și, de multe ori, m-am simțit rușinat că aparțin acestui loc care parcă s-a oprit în timp cu muuulṭi ani în urmă. Poate că acceptarea schimbării ar putea deveni „un nou început”, pentru această comunitate și recunoașterea faptului că fiecare dintre noi avem „lipsuri” și ar trebui să facem un minim de efort să le îmbunătățim. Și poate că DA, de ce să nu considerăm că suntem mai „deștepți” decât alții?!
De fiecare dată când voi vota sau voi propune o hotărâre, mă voi gândi la ce este mai bine pentru localitatea noastră. Până acum, la mai puțin de 2 săptămâni de la depunerea jurământului de consilier local, am depus 3 proiecte de HCL: 1. Modificarea numărului de comisii de specialitate de la 3 la 5 – respins la vot; 2. Transformarea administrării pieței de desfacere produse agricole și alimentare în societate comercială, cu acționariat deținut de Consiliul Local și 3. Indicatori de urmărire și gestionare comisii de specialitate – ultimele două înregistrate la secretariatul primăriei pentru a fi puse pe ordinea de zi. Al patrulea proiect scris „Asigurare masă caldă pentru elevii din unitățile de învățământ din Stâlpeni”, am observat că a mai fost depus în 2020 – trebuie doar adus „la suprafață” .
Voi propune și susține proiecte concrete, proiecte pe care să le vedem implementate și care să ne facă mândri că trăim în această localitate. Nu va fi ușor, dar fiecare proiect de hotărâre pe care îl voi lansa va avea scopul de a aduce un plus pentru comunitate. Ca o mică paranteză, voi face referire la proiectul „Indicatorilor de urmărire și gestionare comisii, pe domenii de specialitate”. Acceptarea/validarea acestuia va însemna în fapt stabilirea unui „Punct 0” adică „aici ne aflăm”, cu bune și rele și „acolo țintim să ajungem”. Dacă doar vom trăi în prezent și nu vom începe să facem proiecții pe termen lung vor trece muuulṭi ani și noi nu prea vom avea ce povestii copiilor/ nepoților noștri, pentru că vor vedea ei înșiși. Sau nu vor avea ce să vadă.
Am convingerea că o comunitate are nevoie de oameni dedicați, care să o reprezinte cu integritate și profesionalism, iar eu îmi doresc să fiu unul dintre acești oameni. În campania electorala am făcut referire la înființarea unui „Consiliu consultativ” care să analizeze și să valideze toate proiectele importante și să aducă idei noi pentru scrierea de HCL-uri. Sunt în continuare deschis pentru înființarea acestuia, chiar dacă nu am reușit să câștig „fotoliul de primar”.
Avem nevoie de toate specializările importante (ingineri, economiști, experți în legislație etc.). O astfel de echipă ar diminua semnificativ scrierea unui Proiect HCL pentru că s-ar diminua timpul de documentare (de exemplu, eu nu am competențe juridice și pentru a scrie un proiect trebuie să mă documentez suficient de mult). Prin urmare, vă îndemn pe toți cei ce vă doriți o schimbare în aceasta comună, haideți să facem echipă împreună.
Cred că politica poate fi făcută corect și că integritatea poate fi menținută în orice funcție publică, atâta vreme cât prioritatea noastră este cetățeanul. Nu voi face compromisuri de la aceste principii și nu voi permite ca interesele personale să dicteze hotărârile pe care le iau. De asemenea, îmi doresc ca fiecare coleg din Consiliul Local să împărtășească aceste principii, astfel încât să construim împreună o administrație de care să fim mândri cu toții.
Vă mulțumesc pentru încredere și vă asigur că îmi voi respecta promisiunile. Fiecare decizie pe care o voi lua, în calitate de consilier local, va fi ghidată de interesul vostru și de nevoile comunității. Vă invit să ne unim forțele pentru a transforma viziunea noastră comună într-o realitate. Cu optimism și hotărâre, vom reuși să facem din comunitatea noastră un loc unde fiecare să se simtă acasă, un loc al oportunităților și prosperității.
Vă rog să-mi transmiteți, public sau în privat, idei care ar putea sta la baza unor noi proiecte de HCL. Nu este ușor să te documentezi pentru a scrie aceste proiecte însă, am știut la ce mă angajez și îmi voi face timp pentru a respecta angajamentul luat.
Cu respect și considerație,
Florin Enache
Foto: Freepik AI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News