„Dă-i omului puterea și vei vedea ce fel de om este”, spune un vechi citat, atribuit într-o formă sau alta lui Abraham Lincoln. Mai exact, vei descoperi caracterul, buna credință și intențiile unei persoane care se află într-o poziție de putere.
La Stâlpeni, cetățenii au oferit puterea legislativă, respectiv majoritatea în Consiliul Local, în mâinile a șapte consilieri: patru de la PNL, câte unul de la Forța Dreptei și AUR, și un independent. Acești consilieri pot influența deciziile locale importante, inclusiv desemnarea viceprimarului și gestionarea proiectelor pentru comună, dacă reușesc să acționeze ca o echipă unită și să își coordoneze eforturile. Pentru ca o echipă să funcționeze eficient, unitatea este esențială. Acolo unde ea lipsește, echipa este vulnerabilă în cel mai slab punct al său, așa cum afirma John Maxwell, spunând că echipele se rup acolo unde veriga este cea mai slabă.
În acest context, echipa PNL pare o verigă solidă. În plus, voturile cedate prin redistribuire de acest partid și de candidatul independent, Anghel Eduard, care au facilitat accesul consilierilor de la Forța Dreptei și AUR în consiliul local, pot crea o unitate de grup. O poziție bazată pe recunoștință, care să unească echipa de consilieri neafiliați PSD în jurul lor și o bază de colaborare care să consolideze unitatea consilierilor care dețin acum majoritatea în consiliul local.
Dintre cei doi ajutați cu voturi, Florin Enache de la Forța Dreptei pare a fi singurul care a înțeles ceea ce a primit. El este și o verigă tare, arătând atât faptul că este recunoscător celor care l-au ajutat să intre în consiliul local, dar și că are proiecte pentru comună, primul fiind depus luni la primărie, semnat de cei șapte consilieri. Prin acest proiect, se dorește să se extindă comisiile de specialitate la 5, deoarece primarul Șerbănoiu, care a propus tot 3 comisii ca până acum, se plângea deseori că nu funcționează „Comisia pentru Apă”, demonstrând astfel că doar 3 comisii nu sunt suficiente.
Deși toți cei șapte consilieri au semnat proiectul de hotărâre propus de Enache privind extinderea comisiilor la cinci, unul dintre aceștia a afirmat ulterior că va susține varianta cu trei comisii. Cel mai probabil va vota varianta primarului Șerbănoiu, că alte proiecte depuse cu 3 comisii nu există la ședința de astăzi. Această decizie ridică alte întrebări cu privire la coerența echipei și la direcția în care vor merge lucrurile în Consiliul Local și poate indica cine este „veriga slabă”, care produce dezacord în cadrul echipei de consilieri.
Atitudinea aceasta confirmă și impresia că „veriga slabă” va juca 4 ani în tabăra PSD, întărită de ceva timp în cazul încercării desemnării viceprimarului la Stâlpeni. Deși 6 dintre cei șapte consilieri PNL, independent și FD s-au înțeles pentru a desemna un viceprimar dintre ei, al șaptelea spune că nici mort nu va vota cu cel ales. Motivul invocat fiind acela că „asta mi-au zis oamenii care m-au votat, în piață”, așa cum încerca să mă facă să cred, într-o conversație telefonică produsă duminică, când m-a sunat să îmi transmită cu voce ridicată decizia sa. Și că are responsabilitatea de a ține cont de părerea celor care l-au votat, care „nu îl vor sub nicio formă” pe cel ales de ceilalți șase, tot conform spuselor sale.
De parcă votanții săi l-au vrut în barca PSD, iar eu aș crede că a făcut vreun sondaj din care ar ști exact cine l-a votat. Și, chiar dacă ar ști, că ar fi vorbit cu toți aceștia, 131 conform rezultatului alegerilor din 9 iunie și le-ar fi aflat părerea. Contabilicește vorbind, domnul ar trebui să înțeleagă faptul că, doar cu ce a primit la votul din vară, nu ar fi ajuns consilier și ar fi stat acum acasă. Norocul său a fost redistribuirea voturilor, diferența de până la 181, cât a fost pragul de a fi ales consilier, fiind voturi primite de la PNL și de la Anghel Eduard. Cetățeni de care, vrând-nevrând trebuie să țină cont, pentru că îi reprezintă în CL. Pe aceștia i-a întrebat?
Tot în cadrul discuțiilor privind alegerea viceprimarului, același consilier a propus o soluție neobișnuită, cunoscută drept „rotativa”. Procedeul pare a fi inventat de el, dar nu este aplicabil situației de la Stâlpeni și nu respectă cadrul legal. Această propunere a fost repede preluată de susținătorii primarului Șerbănoiu și ai PSD, cel mai probabil pentru a crea confuzie în rândul opoziției din consiliu și a discredita majoritatea consilierilor neafiliați PSD în ochii opiniei publice.
Prin urmare nu pot să nu mă întreb ce fel de caracter are cineva care, atunci când primește ceva, cum ar fi poziția de consilier, nu numai că se pune morțiș ca opoziția la Șerbănoiu să nu funcționeze, ba vrea și funcția de viceprimar, măcar un an sau doi? Și oare ce impresie ar avea partidul său, unul care se promovează anti-sistem înaintea alegerilor din noiembrie – decembrie, când va afla că la Stâlpeni coaliția cu PSD funcționează subteran? Sper că domnul înțelege că își riscă poziția de consilier, dacă partidul îl va elimina din rândurile membrilor săi, fiind înlocuit cu următorul de pe liste, conform legii.
Tonul folosit, motivele invocate, dar și atitudinea arătată, dând la o parte interesele comunei și punând pe ale sale în față, nu fac din acest personaj decât o „oaie neagră” a „turmei” de consilieri cărora locuitorii le-au pus puterea în brațe și care nu prea știu ce să facă cu ea. Probabil că nu înțelege că Șerbănoiu l-ar putea folosi în scopurile sale bine-cunoscute, acelea de a scoate „castanele din foc” cu mâna consiliului local, pentru a i se aproba devizele pentru foarte scumpele „investiții”, și de 1 milion de euro, precum modernizarea Căminului de la Livezeni. Devize pentru care primarul a fost vizitat de mascații de la DIICOT în 2023, acțiune despre care a spus că nu îi dă nicio palpitație de inimă, cel mai probabil pentru că s-a acoperit cu votul Consiliului Local.
Astăzi este ședință de consiliu local, prima din acest mandat. Una în care domnii consilieri au oportunitatea de a arăta că m-am înșelat. Că au priceput că 4 ani cu atitudinea asta nu poate funcționa o echipă pentru Stâlpeni. Că înțeleg că sunt datori pentru votul primit, inclusiv de la celelale formațiuni, iar în două cazuri că doar cele o sută și ceva de voturi primite nu îi făceau consilieri. Și să arate că nu este niciunul dintre ei „oaia neagră” pe care PSD o va duce la păscut, pe unde iarba e mai grasă sau mai bănoasă, înțelegând puterea primită de la cetățenii care nu au votat PSD. Și că, înțelegând, se comportă ca o echipă matură, deoarece deciziile lor pot avea un impact direct asupra dezvoltării locale. Căci asta înseamnă puterea, posibilitatea și capacitatea de a schimba lucrurile în mai bine. Nu pentru ei, ci pentru comunitatea care i-a votat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News