[OPINIE] Disoluția autorităților statului europenizat mai mult cu forța

Scris de Andrei Vacaru
180 vizualizari

„Disoluție – corupție, decădere, degradare, descompunere, destrămare, dezagregare, dezmăț” – DexOnline

De-a lungul existenței sale ca specie, omul a avut o relație cu ceilalți indivizi bazată pe raporturi de inferioritate și superioritate, specifice perioadelor istorice: dacă în sclavagism existau stăpâni și sclavi, dacă în feudalism existau boieri și țărani iobagi, o dată cu perioada capitalistă a intervenit un raport legal care a tăiat distanța dintre cele două categorii, bogați și săraci.

Începând cu revoluția de la 1848, revoluția „primăverii popoarelor” așa cum a fost ea denumită, oamenii asupriți au început să conștientizeze forța mulțimii și au cerut impunerea unor drepturi specifice, fie prin legi ale drepturilor universale ale omului, fie prin constituții.

Aceste drepturi de neclintit au stat la baza nașterii unor națiuni puternice, așa cum este cea franceză sau americană, acolo unde Declarația de independență a făcut posibil ca orice individ să aibă dreptul la demnitate, la libertate, la egalitate de șanse, precum și dreptul la împlinire personală.

Așa s-a născut națiunea americană, din conștiințe și cetățeni de naționalități total diferite, dar care, recunoscând primatul legii care consfințește aceste drepturi, au devenit o forță, una dintre cele mai mari din Lumea civilizată.

Drepturile omului au fost înlăturate de către comunism în unele state, instaurându-se, uneori cu forța tancurilor, o societate în care ni se spunea că toți ne naștem egali, dar în care se recunoștea dreptul statului asupra individului, fapt cunoscut de către toți cei care am prins „Epoca de aur” a lui Ceaușescu.

Astfel, în comunism individul nu se mai afla în raporturi de subordonare față de un alt individ, ci era sclavul statului comunist, care era pus deasupra drepturilor individuale, în numele unui interes comun. Iar statul mima grija prin locuri de muncă prost plătite, prin locuințe de proastă calitate, precum și înfometare și privilegii în numele unui fals interes național și prin invocarea unei lupte neobosite cu un dușman care vrea să ne fure țara.

O iluzie, de fapt, deoarece statul comunist era confiscat de partidul unic, o grupare din care făceau parte indivizi fără scrupule și fără prea multe competențe. Iar instituțiile de stat deveniseră servitorii acestui grup de nomenclaturiști privilegiați, „tovarăși” de rangul I. Ceilalți indivizi, cetățeni de mâna a II-a doar îi serveau prin obediență sau visau la a ajunge și ei, tovarăși privilegiați.

Revoluția începută la Timișoara în 1989 și desăvârșită la București câteva zile mai târziu i-a luat prin surprindere pe acei tovarăși, unii dintre ei fiind împușcați sau condamnați la închisoare de cei care s-au pus în locul acestora, democratic, „tovarășii” din eșaloanele II și III. Mimând ulterior o formă de capitalism și de democrație, acești „emanați” nu au făcut altceva decât să se pună deasupra legilor prin trei direcții de acțiune: imunități, legi și instituții care să-i apere și subordonarea justiției.

Problema acestor indivizi era aceea că deși aveau puterea absolută, nu prea aveau ce fura. România anului 1990, proclamată liberă, era fără datorii dar era una falimentară, cu o industrie rămasă cu decenii în urmă față de țările europene și avea nevoie de resursele Uniunii Europene pentru dezvoltare.

Atunci „emanații” au înțeles că au o mai mare nevoie de Europa decât avea Europa nevoie de România și, în urma evenimentelor tragice din 11 septembrie 2001 din SUA, au înțeles oportunitatea istorică ce li se deschidea și au făcut efortul de a ne integra mai întâi în NATO, apoi în Uniunea Europeană în 2007.

A fost singurul efort pe care sistemul aflat la putere atunci l-a făcut vreodată pentru țară. Este singura dată când nu au mai făcut doar „totul pentru ei”, ci „și ceva pentru țară”. Au strâns din dinți, s-au dat jos din fotolii și au făcut ceea ce trebuia, nelăsând-ne în voia sorții, așa cum sunt spre exemplu Ucraina sau Republica Moldova astăzi.

Doar că, după integrare, acești indivizi o dată văzuți conectați la sacul cu bani și la puterea pe care și-au împărțit-o „tovărășește”, au început să mimeze democrația și cinstea, în timp ce prin spatele camerelor de televiziune erau înfrățiți în furt, corupție și rea credință.

Mărturie stau numeroasele procese și condamnările în instanță, dar și sutele de prescrieri ale faptelor, după ce au fost blocate dosarele în instanță, ani la rând, cu complicitatea procurorilor,  judecătorilor, Avocatului poporului sau a Curții Constituționale.

Anul 2023 ne va găsi din păcate la fel. Observ cum instituții care au în atribuții menținerea legalității, precum poliția română, se prefac a-și îndeplini datoria pentru care există și care, o dată sesizate, fie verifică faptele la o săptămână distanță, ori își declină competența, afirmând, spre exemplu, că postarea pe internet a filelor unui document școlar cu regim special intră în atribuția autorității care se ocupă cu protecția datelor personale. Hilar, nu?

Ori care, sesizate despre faptul că un îngrijitor fără avize epidemiologice, pus să gătească unor copilași de grădiniță, reprezintă un risc de îmbolnăvire, spun că înlocuirea acestuia s-a făcut legal, prin dispoziție de director. Ce treabă au avizele epidemiologice cu decizia directorului, numai Biroul de Siguranță Școlară Argeș poate răspunde, dacă va răspunde, evident, pentru că le-am cerut lămuriri privind modul de rezolvare a petiției pe care le-am înaintat-o și nu am primit nimic până acum.

Sau Inspectoratul Școlar Județean Argeș care, de peste 6 luni protejează ilegalități și abuzuri despre care am scris că se petrec la Liceul din Stâlpeni, dând impresia că este complice cu cei care le săvârșesc fără niciun fel de teamă de repercusiuni pentru faptele lor. Inspectori despre care știu că ne citesc și că au cunoștință despre tot ceea ce am scris, tac precum porcul în păpușoi și așteaptă, ca și poliția, să intervină alții și să impună legea.

Cine?, doar dumnealor știu. Însă inacțiunea lor este extrem de gravă, o formă de disoluție a statului despre care chiar șeful acestuia, președintele Klaus Iohannis spunea că a eșuat în a-și proteja cetățenii, pentru că se dă impresia că oricine ar semnala o ilegalitate se va lovi de aceeași inacțiune a autorităților sau, așa cum a fost cazul profesoarei Cristina Rusu de la Bistrița Năsăud, că cine nu stă în banca lui, va suporta repercusiuni majore.

Și cine este dispus să se „lupte” cu sistemul? Cine are timpul, banii și nervii să se împotrivească unor indivizi care, precum în epoca feudală, se cred stăpâni pe plantații, cetățeni cu statut special, cărora ceilalți trebuie să le pupe inelul și papucul domnesc? Nimeni sau foarte puțini.

Iar sistemul este fericit dacă nimeni nu ia atitudine, pentru că va lăsa bucuros pe X sau Y să se comporte ca un ticălos, atâta timp cât X și Y înțeleg că puterea costă și vor plăti „birul” pentru a rămâne în divanul pe care se simt stăpâni și nemuritori.

Doar ce îi mai deranjează câte un MCV (scos anul acesta), o petiție trimisă la minister, dar pe care o vor rezolva ei „așa cum trebuie”, ori vreo gazetă insistentă și nealiniată politic care îi tot zgârie la orgoliu cu articole care nu le convin.

Și pe care fie le vor cataloga ca minciuni, față de care fie se vor victimiza că are cineva ceva personal cu ei, fie vor cere închiderea ei în ședințe de partid. Orice, numai să fie lăsați să-și continue ilegalitățile, abuzurile și câștigul de avantaje nemeritate.

Numai că trendul european este altul, iar vrând-nevrând viitorul vine peste ei cu câte ceva în fiecare zi. Cum ar fi ajutoarele pentru cei săraci, lăsând primarii de rea credință fără monopolul celor 50 de lei pe care îi plăteau în ziua alegerilor pentru a fi (re)aleși. Ori drepturile pentru avertizorii de integritate pe care politicul îi dorea anihilați, ca până acum, dar de statutul cărora Europa a legat primirea de fonduri de la Uniunea Europeană. Și vorbim de miliarde de euro, pe care nu au puterea să îi piardă, pentru a nu fi sancționați electoral.

Sau sunt obligați să ne facă autostrăzile moderne și drumurile expres pe care nu au vrut să le facă spunând că nu sunt bani. Acum sunt, și nu le convine că le fac, pentru că, o dată cu ele, vin și investitorii și asta înseamnă locuri de muncă pe care sistemul nu le vrea, pentru că fără ele, depindem de tot felul de ajutoare care ne mențin săraci. Iar sărăcia se știe cum și cu cine votează.

Și mai face ceva democrația europeană, oricât ar nega existența acesteia politrucii, ori arendașii din instituțiile statului și trompetele lor: întorc nedreptățile „sistemului ticăloșit”, ca să folosesc o expresie celebră, și dau dreptate celor care se înrolează în tabăra bunei credințe, prin decizii la CEDO, respectiv Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Da, acești indivizi au aproape toate mijloacele de a-și acoperi ilegalitățile și ticăloșiile. Da, sunt uniți în grupuri, partide sau consilii care să le dea aparența că sunt mulți, că sunt puternici și intangibili. Da, au putere, prin corupție, asupra conducerii unor instituții ale statului sau și-au asigurat sprijinul unor magistrați și polițiști.

Însă direcția este alta. Iar transparența, buna credință și respectarea legii vor prima căci altfel ne-am scufunda în anarhie, în ticăloșia unor indivizi și în frică. Una despre care credeam că am scăpat o dată cu revoluția din decembrie 1989, cea pe care o vom aniversa curând, poate fără a înțelege de ce s-a murit atunci și de ce n-am știut să profităm ca națiune de „rația de libertate”, alegând să rămânem cetățeni sau „tovarăși” de categoria a II-a.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate