[ MEDIU ] Vin castorii si la Stalpeni?

Scris de Andrei Vacaru
388 vizualizari

Aflam din presa ca peste 90 de castori (specia Castor fiber) vor fi relocati in sudul muntilor Fagaras, in bazinele superioare ale raurilor Dambovita, Argesel si Raul Targului, intr-un proiect european al fundatiei Conservation Carpathia din Brasov.

Ideea acestui proiect este aceea de a crea noi zone salbatice in Romania ce pot deveni atractii turistice, de a imbogati calitatea apei raurilor vizate si de a ameliora natural cursurile raurilor, astfel incat sa se poata preveni inundatiile. Pentru cei ce au uitat, am scris despre efectele acestor inundatii pe Raul Targului la Stalpeni, unde a fost rupta o punte la Livezeni si s-a afectat stabilitatea unui pilon al unei alte punti pietonale, la Radesti.

Dupa studii stiintifice si socio-economice ce au cuprins si acordul cetatenilor din zonele vizate, studii ce au stat la baza finantarii si desfasurarii proiectului, zilele acestea a inceput relocarea castorilor din judetele Brasov si Sibiu, unde deja traiesc pe raul Olt si aducerea lor in Arges. Suplimentar, inca 20 de exemplare din aceeasi specie vor fi aduse de pe raul Elba, din Cehia.

Castorii sunt mamifere protejate de lege, au o lungime de pana la 90 cm si o greutate care variaza, in functie de specie, de la 10 kg la 31 kg. Au blana matasoasa brun-rosietica, corpul alungit, cu membre mici si puternice si coada neacoperita cu blana, mare si lata. Acestia se reproduc la sfarsitul iernii, in luna februarie, o femela dand nastere la 5-8 pui. – Wikipedia

Cum natural castorii traiesc in bazinele medii ale apelor, este de presupus ca, in timp, acestia sa coboare in aval pe cursurile raurilor, ajungand probabil si in zona Stalpeni unde unele dintre exemplare isi pot stabili habitatul. Spun asta deoarece exemplare de castori au fost vazute in bazinul superior al raului Mures, migrand din zona in care au fost relocati, respectiv cursul superior al raului Olt.

Foto: animale.club


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate