Sunt bani, multi, dar doar pentru cine trebuie

Scris de Andrei Vacaru
836 vizualizari

Nici nu stiu cu ce sa incep. Nemernicia pe care am descoperit-o mi se pare de o ticalosie atat de mare, incat cu greu imi gasesc cuvintele. Dar bine, eu sunt

„petentul (care) are o atitudine dusmanoasa fata de conducerea primarie si Consiliul Local Stalpeni ,iar exagerarile tendentioase au creat o atmosfera apasata in general, prezentat de cele mai multe ori informatii ireale . – Primarul Serbanoiu, intr-o adresa trimisa Prefecturii Arges

NEVOIA DE CENTRALE TERMICE

De fapt nevoia de investitii in scoli, printre care si centralele termice necesare pentru ca elevii din Stalpeni sa nu mai inceapa si anul acesta scolar in frig, la fel ca anul trecut. Si care ar trebui sa preocupe atat conducerea scolilor/liceului, cat si autoritatile locale.

Stim ca la Stalpeni, „NU SUNT BANI”. Acesta este raspunsul pe care il primeste oricine care intreaba: de ce nu se coseste curtea scolii, de ce nu se repara acoperisul scolilor, de ce nu sunt clasele amenajate cu toate cele trebuincioase sau de ce invatamantul este Cenusareasa investitiilor din bani publici? Ca sa nu mai vorbim de cadouri de Craciun sau premii pentru cei care invata bine. Care lipsesc si ele, cu desavarsire, ca sa citam un clasic in viata.

Dar daca eu am descoperit ca „SUNT BANI”, dar ei sunt directionati politic pe filiera PSD Stalpeni – Mioveni, ce ziceti? Ca nu am o alta explicatie pentru achizitia facuta prin SICAP cu nr. DA28574333, de catre Primaria Comunei Stalpeni de la S.C. SERVICII GENERALE MIOVENI S.R.L., firma care apartine Consiliului Local Mioveni, transformata din fosta Administrarea Domeniului Public si Privat SRL.

CENTRALE TERMICE INTRO LUME NORMALA

Achizitia adjudecata de cei de la Mioveni are ca obiect „Achizitie centrale termice cu montaj, punere in functiune si obtinere aviz ISCIR”, respectiv achizitia a doua centrale IMMERGAS de 100Kw si una IMMERGAS de 120KW, punere in functiune si obtinere aviz ISCIR.

O centrala IMMERGAS de 100KW are pretul de 14520 de lei, pret fara TVA, iar una de 120KW are pretul de 17.250 de lei, pret fara TVA. Asadar achizitia celor trei centrale ar insemna un cost de 46.300 lei, pret rotunjit, fara TVA.

Autorizarea ISCIR costa si ea, evident si are preturile cuprinse intre 505 de lei, fara TVA pentru o centrala pana in 100kw si de, sa zicem, 600 de lei, fara TVA, pentru una de 120kw. Total Autorizare ISCIR, 1.610 lei, fara TVA.

Plus montaj-demontare cazan vechi, mici reparatii dupa montare, sa zicem ca undeva la 2.000 de lei de cazan fara TVA, desi este mult . Total montaj-demontare-reparatii, 2000 x 3 = 6000 lei.

Asadar, achizitie, montare, demontare cazan vechi, punere in functiune si autorizare (ISCIR) si mici reparatii, la cele doua scoli, Radesti si Livezeni, ar trebui sa coste in jur de 54.000 de lei, fara TVA. Plus un profit de, sa zicem, 30%, desi este enorm, ar rezulta 70.000 de lei. Atat ar costa un astfel de contract INTR-O LUME NORMALA.

CENTRALELE SUNT DE AUR?

Dar ghiciti la cat s-a adjudecat contractul cu firma Consiliului Local Mioveni: la incredibila suma de 125.966,37 RON, fara TVA. Da, ati citit bine, 125.966.37 RON. „Nu sunt bani” pentru educatie, dar sunt pentru contracte cu dedicatie pe linie de partid, supralicitate.

Si asta nu este tot, pentru ca SC SERVICII GENERALE MIOVENI SRL, a refuzat, cu 4 zile mai devreme, o oferta mai mica, tot de la Primaria Stalpeni, la un mizilic de 117.000 de RON, fara TVA, cei de la Mioveni simtindu-se probabil jigniti de o asa oferta „infima”. Ca doar centralele lor … sunt de aur, nu?

CE S-AR FACE CU DIFERENTA DE 56.000 RON

Raspunsul il aflam daca ne uitam si pe achizitiile Liceului Tehnologic Stalpeni. Care, desi nu are prea multi elevi, cum spunea gazeta intr-un articol, are bani sa amenajeze o sala de clasa cu pretul adjudecat de … 14.975 RON, fara TVA. Prestator, SC HOUSEDOR CONSTRUCT SRL din Campulung, care trebuie sa demonteze parchet, sa gletuiasca, sa aplice vopsea lavabila, sa monteze parchet si sa schimbe caloriferele. Si aici suma pare enorm de mare, dar cum materialele sunt scumpe, iar la Livezeni s-a pus niste gresie pentru 14.000 de lei, sa zicem ca asa merg lucrurile la Stalpeni. Asta este pretul.

Asadar, cate clase s-ar fi renovat cu diferenta din contractul incheiat pe linie de partid cu Mioveniul? 56.000 lei / 14.975 lei, aproape 4 clase. Din care stiu sigur ca 2 sunt in stare critica la Livezeni, iar celelalte doua s-ar fi putut renova la Radesti.

Dar nu se poate, nu? si stam cu clasele in starea pe care le stiti. Pentru ca „nu sunt bani”. Toti s-au dus la Mioveni. Pe niste centrale de … AUR. Si, evident, un Duster, pentru maretul primar.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate