Guvernul condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD, și compus din miniștri și secretari de stat de la PSD și PNL, a prognozat la începutul anului o creștere economică de minimum 3,4% și un deficit de maxim 5%. Însă datele actuale sugerează un deficit care va depăși 8% și o creștere economică anemică, apropiată de 0,34%, ce riscă să fie, în final … ZERO.
Această situație se datorează în principal lipsei de reformă a aparatului bugetar și infuziei de capital în piață, în special către primarii PSD și PNL. De exemplu, bugetul comunei Stâlpeni este aproape dublu în 2024 comparativ cu anul precedent. Și tot la Stâlpeni, veniturile angajaților din aparatul administrativ al primarului au crescut semnificativ, cu majorări consecutive de 5% și 10% în 2024, ajungând la o creștere totală de 18%, ceea ce înseamnă un efort semnificativ pentru bugetul local. Examenele de promovare în grad cu membri ai comisiilor numite de primar, au permis avansarea profesională a unor funcționari din primărie și creșterea veniturilor acestora.
Conform analiștilor economici, guvernarea Ciolacu reflectă nu doar o lipsă de înțelegere a fenomenului economic, dar și o iresponsabilitate flagrantă. Urgența reformelor fiscale este evidentă și, deși politicienii promit că măsurile neplăcute nu vor fi luate după alegeri, acestea vor trebui implementate și cineva va trebui să plătească pentru greșelile guvernanților.
Bloomberg atrage atenția asupra semnelor de îngrijorare în piața datoriilor din România, subliniind că dobânzile mari cu care statul se împrumută vor crește și mai mult, accentuând necesitatea urgentă de remedieri fiscale. Îngrijorător este și faptul că, în prezent, ministerul de finanțe este condus de un preot, o situație care ridică întrebări legate de competență și poate fi una din cauzele generării acestei situații. Iar agențiile de rating, în lipsa măsurilor fiscale și a reformelor, vor depuncta România, ceea ce va duce la scăderea interesului investitorilor pentru țara noastră și posibila oprire a planurilor de investiții în curs.
Promisiunile politicienilor că taxele nu vor crește și că totul va fi bine ne aduc aminte de asigurările date înaintea crizei economice din 2008, tot de politicieni. Tăriceanu aproape se jura cu mâna pe inimă că România nu va fi afectată, iar Parlamentul României, fără a înțelege situația de atunci, dar doritor să mențină niște politicieni și partide la putere, mărea iresponsabil salariile profesorilor cu 50%, o măsură aplicată cu dificultate în ani de zile după aceea și numai după ce sindicatele și-au câștigat drepturile în justiție. Ce s-a întâmplat știm bine, după alegeri salariile au fost reduse și pensiile înghețate de guvernul Boc, după ce reducerea acestora a fost blocată de Curtea Constituțională.
Prin urmare, factura iresponsabilității guvernului ZERO va trebui achitată. Dar cine o va plăti și cum?
Se conturează două posibilități. Prima presupune că, dacă PSD și PNL rămân la putere după alegerile din noiembrie și decembrie 2024, factura va fi suportată de mediul de afaceri prin creșterea TVA la 21-22%, majorarea impozitului pe venit de la 16% la 19% și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% sau chiar mai mult. De asemenea, se vor elimina deducerile fiscale și vor fi impuse controale stricte, afectând sever mediul de afaceri.
Asta va duce la închiderea unor firme și dispariția unor locuri de muncă, afectând inclusiv salariile celor care încă lucrează. În timp ce pensionarii, asistații sociali și angajații din administrația publică vor beneficia de protecția statului, posibil și de unele creșteri, totul în contextul unui mediu economic dificil.
A doua posibilitate este ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate, inclusiv veniturile celor activi în piața muncii, iar reformele administrative și instituționale să fie implementate. Aceasta ar însemna ca PSD și PNL să nu câștige alegerile, iar o coaliție de dreapta – posibil USR, Forța Dreptei, PMP și REPER – să preia conducerea, chiar dacă există neînțelegeri între aceste partide.
Venirea populiștilor de la AUR și Șoșoacă la putere nu o consider o soluție viabilă. Promisiunile lor imposibil de realizat, precum casele la 35.000 de euro și sumele de bani nerambursabili pentru cei care se întorc din diaspora, par iresponsabile financiar și reflectă o înțelegere limitată a economiei. Populismul și iliberalismul au eșuat oriunde au fost implementate și s-a aflat la putere, așa cum se vede în Ungaria, Turcia, Serbia și Rusia, unde venitul pe cap de locuitor este sub cel al României.
România se află într-o situație critică și alegerea de la sfârșitul anului va decide cine va suporta costurile iresponsabilității guvernului ZERO – PSD și PNL. Deși electoratul nu a dat întotdeauna dovadă de responsabilitate, este posibil ca schimbarea de paradigmă, între pensionari și asistați sociali versus personal activ sau mediu de afaceri versus funcționari publici, să devină realitate.
Foto: BZI.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News