Viața în comunele din România primește adesea puțină atenție din partea mass-media centrală, care se concentrează mai mult pe senzațional, lăsând în umbră aspectele care au un impact direct asupra vieții locuitorilor din zonele rurale. Comuna Stâlpeni nu face excepție de la această regulă. În afară de Gazetă, puțini sunt cei care se interesează de administrația locală, de modul în care sunt gestionate fondurile publice sau de abuzurile și ilegalitățile care se petrec în această localitate, unde transparența decizională și responsabilitatea sunt adesea subordonate intereselor personale.
Într-un context în care investițiile esențiale pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă sunt insuficiente, funcțiile din administrația locală devin atrăgătoare pentru cei care nu doresc să facă naveta către orașe precum Pitești sau Mioveni sau să se mute într-un oraș mai mare, precum București. Astfel, că am dorit să vedem cine deține aceste funcții și dacă localitatea are un beneficiu din această împărțire.
ÎN MANDATUL 2020 – 2024, PSD DEȚINE CELE MAI MULTE FUNCȚII LA STÂLPENI
Administrația locală din Stâlpeni este condusă de un primar ales din patru în patru ani, într-un singur tur, așa cum au decis PSD și PNL. Acest primar, deși nu are nici măcar bacalaureatul luat, iar profesia sa înainte de a deveni edil era să culeagă ciuperci în pădure și să administreze un depozit de fier vechi, are autoritatea legală de a numi, prin dispoziție proprie, Administratorul Public și Consilierul personal. Ambele funcții pe care primarul Șerbănoiu le-a împărțit la Stâlpeni sunt bine remunerate, în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce poate reprezenta o formă de recompensare pentru cei încadrați pe acestea.
Altă funcție bine plătită în administrația locală este cea de viceprimar, funcție care se decide prin votul consilierilor locali la începutul mandatului, în prima ședință de după alegeri. Funcția de viceprimar este una politică, deoarece candidatura sa pentru consiliul local se face de obicei pe lista unui partid, iar desemnarea sa necesită susținerea unei majorități implicată politic.
În restul aparatului administrativ al primarului, există funcționari publici care pot avea afilieri politice, conform legii, dar care își manifestă atașamentul față de partide în mod discret și doar în contextul unor evenimente cu scop electoral.
În afara locurilor de muncă de la primărie, în Stâlpeni mai există două locuri de muncă aducătoare de venit ce sunt influențate de relația cu primarul și de afinitățile politice. Este vorba de administratorul pieței, a cărui salarizare, numire și funcționare sunt complet opace și de administratorul societății de utilități APA SERV TOP STÂLPENI SRL. Deși această firmă este deținută în totalitate de consiliul local, ca acționar unic, administratorul acesteia, indiferent de cine a fost, s-a comportat ca și cum este subordonatul direct al primarului comunei și nu consilierilor locali.
VENITURI CARE AU CRESCUT CA FĂT FRUMOS DIN LACRIMĂ
După alegerile din 2020, comuna Stâlpeni a fost condusă tot de primarul Șerbănoiu Gabi, fost primar 4 ani și președintele filialei locale a Partidului Social Democrat. În scurt timp, acesta l-a numit în funcția de Administrator Public pe Mesteacăn Ovidiu Eugen, și el membru PSD, iar consiliul local, dominat de PSD, a ales-o pe Machedon Mariana Nicoleta viceprimar și ea fiind membră a aceluiași partid. Astfel, primele funcții cele mai bine plătite din administrația locală a comunei, cu excepția funcției de secretar al primăriei, au fost atribuite membrilor PSD, prin votul cetățenilor, prin votul consilierilor și direct de către primar.
Conform declarațiilor de avere și a documentelor (încă) disponibile public ale administrației locale, primarul avea în 2020 un salariu net lunar de 5.870 lei. După majorări ale veniturilor decise de puterea de la București, salariul său net a ajuns acum la 6.358 lei, la care se adaugă sporuri pentru gestionarea fondurilor europene, ceea ce reprezintă o creștere de peste 500 lei în patru ani doar a venitului de bază.
Viceprimarul Machedon a avut un venit net lunar de 4.566 lei în 2020, dar acum câștigă 4.945 lei, o creștere de 379 lei în 4 ani, la care se adaugă sporuri și același procent pentru implicarea în proiecte cu fonduri europene. Iar administratorul public, care avea un salariu net de 4.446 lei în 2021, a ajuns acum la 5.427 lei, obținând cea mai mare creștere dintre cei trei, de 981 lei în patru ani.
A crescut și venitul net al administratorului societății de utilități APA SERV TOP STÂLPENI SRL, Fica Adrian, de la 3.000 lei net lunar la începutul mandatului său, când nu era implicat politic, la 4.600 lei net lunar în 2024, reprezentând o creștere de 1.600 lei. Această majorare a venit după ce Fica Adrian a devenit membru PSD și a prestat activ în campania pentru alegerile din 9 iunie pentru acest partid, inclusiv la alegeri, fiind membru într-o secție de votare din Stâlpeni. Ceea ce înseamnă alte câteva sute de lei în plus.
Pe lângă aceste funcții, există alți șase membri PSD care sunt consilieri locali și primesc indemnizații de 10% din salariul primarului. Iar administratorul pieței, care este și acesta membru PSD, numit acolo nu se știe de cine și cum, chiar dacă nu ar avea un salariu pe măsura celorlalți, beneficiile sale, așa cum spun cititorii gazetei că se practică la Stâlpeni de ani buni, constau în „contribuțiile” personale ale comercianților din piață la „trăistuța” personală.
CAZUL ADMINISTRATORULUI SOCIETĂȚII DE UTILITĂȚI – PRESIUNI PENTRU A DEMISIONA, ÎN PRIMUL MANDAT
Dincolo de salarii și alte foloase bănești sau în natură, este importantă și evoluția comportamentului și avantajele personale ale celor care ocupă funcții în sfera puterii administrative, mai ales în contextul implicării sau neimplicării politice. Iar cel mai relevant exemplu mi se pare cel al lui Fica Adrian, administratorul societății de utilități, apă și canalizare, SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL.
Fica Adrian a avut parte de două mandate pline de evenimente la conducerea companiei de apă și canalizare a comunei. Înscris recent în Partidul Social Democrat, susținerea pe care o primește acum din partea primarului și a administratorului public, ambii membrii ai aceluiași partid cu Fica Adrian, a fost inexistentă pe vremea în care nu era înrolat în PSD. De ce atunci aceștia s-au comportat altfel față de acum, este o întrebare al cărui răspuns nu poate fi în alt context decât acela al apartenenței la același partid. Statut care a determinat deciziile favorabile ale puterii locale luate în favoarea sa, inclusiv majorările de capital social și de salariu din timpul celui de-al doilea mandat.
Pentru context, Fica Adrian a fost numit pentru prima dată administrator în noiembrie 2021, cu un salariu net de 3000 de lei. La data numirii, așa cum se poate vedea din înregistrarea ședinței unde a fost prezentat Consiliului Local Stâlpeni, acesta avea o atitudine docilă și respectuoasă, atitudine pe care nu o mai regăsim acum, după ce a devenit membru PSD.
Deși consiliul local a aprobat majorarea tarifelor pentru apă și canalizare în ianuarie 2022, la propunerea primarului Șerbănoiu, la un an după ce a preluat funcția de administrator al APA SERV TOP STÂLPENI, Fica Adrian și-a dat demisia. Motivul, așa cum reiese dintr-un interviu acordat gazetei, au fost presiunile constante din partea primarului Șerbănoiu și a administratorului public Mesteacăn, pe care Fica le-a resimțit ca rezultat al faptului că a fost propus de Pro România și nu este susținător sau membru al PSD.
În ședința Consiliului Local din ianuarie 2023 (înregistrarea audio mai jos), ședință la care Fica a absentat după ce și-a prezentat demisia, primarul Șerbănoiu și administratorul Mesteacăn i-au contestat dur activitatea, invocând proasta gestionare a companiei și sugerând posibile nereguli penale. Primarul l-a acuzat pe Fica de efectuarea unor cheltuieli excesive și de nereguli financiare. Mai mult, a sugerat că acesta ar fi demisionat pentru a evita complicații legale, „ca să nu dea cu subsemnatul”.
În linia acuzațiilor aduse lui Fica Adrian, administratorul public Mesteacăn Eugen a prezentat un raport financiar, deși realizarea unor astfel de rapoarte nu se află în atribuțiile sale. În acesta îl atacă direct pe Fica și îl indică ca fiind principalul responsabil pentru salarizare, concedii și alte probleme birocratice. Iar nu în cele din urmă, primarul a încercat să dea vina și pe o comisie de apă inexistentă. Legal există 5 consilieri locali desemnați prin HCL ca reprezentanți la această societate, plus un funcționar din primărie, primarul insistând că aceștia l-ar fi „sfătuit prost” pe administratorul societății, fără însă a și demonstra prin dovezi.
SITUAȚIA ADMINISTRATORULUI SOCIETĂȚII DE APĂ ÎN AL DOILEA MANDAT – SUSȚINERE ȘI MĂRIRI DE SALARIU
În ciuda demisiei și a afirmației primarului Șerbănoiu că nu este bun pentru această funcție, Fica Adrian nu a stat departe de conducerea companiei pentru mult timp. În septembrie 2023, a fost renumit administrator, în urma unei selecții cu trei candidați, de această dată cu un salariu net mărit de la 3.600 lei cât avea fostul administrator provizoriu, la 4.000 de lei net. Odată cu această revenire, s-au observat și unele schimbări semnificative de care Fica nu a avut parte în primul mandat: consiliul local a decis să majoreze capitalul social al companiei cu încă 100.000 de lei, iar pierderile financiare ale firmei au fost legalizate la valoarea de fix 22,66%, administrația locală recunoscând astfel starea precară a instalațiilor tehnice din comună, dar fără a dispune măsuri clare pentru a le reduce.
Schimbarea de atitudine a primarului și consiliului local față de Fica Adrian poate fi înțeleasă prin faptul că acesta s-a înscris recent în PSD. Această afiliere politică pare a justifica suportul pe care acesta îl primește acum din partea primarului și consiliului local, de la majorările succesive de salariu și până la ultima creștere a capitalului social al APA SERV TOP STÂLPENI SRL, solicitată în primul mandat și refuzată.
În iulie 2024, consiliul local a aprobat o majorare salarială de 15% pentru Fica Adrian, ridicându-i venitul la 4.600 de lei net, plus o creștere de 10% pentru ceilalți angajați. În condițiile în care APA SERV TOP STÂLPENI înregistrează pierderi, iar calitatea și funcționarea serviciilor de apă și canalizare sunt cel puțin discutabile, această decizie pare una surprinzătoare în contextul criticilor din ianuarie 2023, dar poate fi justificată din perspectivă politică. Perspectivă care i-a schimbat lui Fica Adrian comportamentul acestuia față de unii consilieri locali, total opusă față de cea amintită la momentul numirii sale în primul mandat.
În ședința de consiliu în care s-a discutat majorarea salariului lui Fica Adrian, se poate observa că tensiunile au fost evidente. Primarul a susținut creșterea, propunând inițial un plus de 18% pentru Fica și 15% pentru restul angajaților. Însă consilierii opoziției, printre care Dima Florin, Dumitra Laurențiu și Cuțic Constantin, au contestat vehement mărirea salariilor, invocând volumul de muncă mic al angajaților, calitatea slabă a serviciului oferit cetățenilor și lipsa de transparență a administratorului societății.
Florin Dima a întrebat, indignat, de ce Fica primește o creștere atât de mare: „Un profesor nu are salariul ăsta. Ce faci tu pentru banii ăștia?” a afirmat acesta în ședință. Fica a răspuns sfidător: „Stau degeaba”. Iar în urma solicitării aceluiași consilier ca acesta să prezente situația financiară a firmei, Fica a întrebat provocator și sfidător: „Dar voi sunteți patroni aici?”, deși ar trebui să știe sau a uitat, că firma la care este angajat aparține consiliului local, nu șefului său de la filiala de partid, primarul Șerbănoiu.
Cu toate aceste critici, Fica Adrian s-a bucurat de o susținere solidă la acea ședință din partea primarului și a colegilor de partid consilieri locali, lucru care i-a adus o creștere cu 600 de lei a venitului net lunar. Cel mai probabil deoarece acum sunt „încântați politic” de activitatea domnului Fica în campania preelectorală și electorală pentru alegerile locale din 9 iunie, dar și a prestației sale ca reprezentant al partidului într-una din secția de votare din Stâlpeni.
Pe măsură ce mandatul său se încheie pe 1 decembrie 2024, rămâne de văzut dacă sprijinul politic din partea partidului îi va asigura lui Fica Adrian un nou mandat ca administrator al societății de apă. Firma se confruntă cu necesitatea obținerii unor avize obligatorii și de lipsa unor investiții, fiind sub supravegherea unor instituții de control care au impus unele măsuri ce trebuie rezolvate. În plus, este nevoie de îmbunătățirea calității apei și a serviciilor de furnizare, mai ales după multiplele restricții impuse consumatorilor și a întreruperilor din vara acestui an.
BĂTĂLIA PE FUNCȚII ÎN MANDATUL CONSILIULUI LOCAL 2024 – 2028
Dacă în mandatul 2020 – 2024, așa cum arătam, funcțiile bănoase, atâtea câte sunt acestea la Stâlpeni, au revenit PSD, mandatul 2024 – 2028 aduce noutatea pierderii pentru acest partid a majorității din consiliul local. Astfel, există posibilitatea ca ceilalți consilieri să formeze o majoritate necontrolată de PSD și să aleagă un viceprimar nou, „vitregind” partidul de una din funcțiile bine remunerate din administrația locală.
Pe fondul acestei situații s-au făcut tot felul de speculații, cum ar fi oferirea unui „premiu” de 40.000 de lei „trădătorului” care va aduce majoritatea pentru PSD și asigurarea liniștii pentru primarul Șerbănoiu Gabi, fără a avea un viceprimar de la opoziție în coaste. Iar un individ cu grave probleme de înțelegere a realității și cu un caracter cel puțin discutabil, a lansat ideea într-o publicație cu aplecări șoșocar – auriste, a unei „rotații” de câte 1 an, pentru consilierii locali care nu aparțin PSD, la funcția de viceprimar.
O aberație „jurnalistică” care, cunoscând apropierea de PSD și de primarul Șerbănoiu a autorului acesteia, nu indică altceva decât teama edilului din Stâlpeni că nu va avea în mandatul următor nici viceprimarul pe care și-l dorește, nici un consiliu local obedient, ridicător de mânuță ca până acum, care i-a votat absolut toate proiectele de HCL, fără să și studieze ce conțin acestea și ce implicații au.
„Jurnalistul” a primit un răspuns pe măsură în Gazeta de Stâlpeni de la un viitor consilier local, cu argumentele pe care ar fi trebuit să le folosească chiar el în argumentarea articolului cu „rotativa”. În dreptul său la replică, acesta a arătat de ce presupusa rotație a viceprimarilor nu a fost niciodată discutată și nici nu este posibilă.
În concluzie, la Stâlpeni pare de departe cea mai profitabilă decizie să fii membru PSD. Partidul și consilierii locali afiliați acestuia se susțin reciproc în funcții bine remunerate, iar lipsa bunei credințe și a competenței nu mai sunt piedici în majorările de venituri pe care și le acordă periodic, pe seama bugetului local. Buget care gâfâie sub povara cheltuielilor cu personalul și a funcționării unei administrații care pare că nu are nicio legătură cu interesul cetățenilor din Stâlpeni.
Foto: facebook/PSD Stâlpeni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News