[TRANSPARENȚĂ] Epopeea unor declarații și rapoarte de activitate la Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
183 vizualizari

Într-o perioadă în care accesul la informații de interes public ar trebui să fie facil și rapid, constatăm că realitatea nu se potrivește cu așteptările. Asta deoarece Stâlpeni este o comună în care transparența administrativă a devenit o adevărată epopee: transmisii de proastă calitate a ședințelor de consiliu, documente lipsă sau scanate ilizibil, declarații și rapoarte lipsă, etc. Asta ridică multe întrebări și îngrijorări în rândul locuitorilor săi privind buna credință a autorităților.

În anii precedenți, declarațiile de avere și interese erau disponibile doar pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Începând cu anul 2019, aceste informații au fost încărcate și pe platforma online pusă la dispoziție UAT Stâlpeni, de Consiliul Județean Argeș. Anul acestea, primarul Șerbănoiu Gabi a considerat că această soluție nu mai corespunde nevoilor sale și ale administrației locale și a decis să dezvolte un nou site, intitulat Comuna Stâlpeni.

Investiția de 7.000 de lei pentru dezvoltarea site-ului nou și costurile lunare de 1.000 de lei pentru mentenanță nu au adus însă rezultatele dorite, în ceea ce privește creșterea transparenței și accesul la informații. Căutarea pe care am făcut-o personal pentru site-ul de monitorizare a activității primarului și autorităților locale, Stâlpeni.ro, s-a dovedit a fi mai mult decât dificilă pentru a obține informațiile relevante și solicitate de lege.

Am constatat spre exemplu, că declarațiile de avere ce trebuie completate anual până la data de 15.06.2023 sunt greu de găsit. Site-ul ANI afișează doar 51 de rezultate, aici găsind câteva declarații care se repetă, deci sunt mai puțin de 51 de astfel de documente.

Negăsind toate aceste informații, m-am adresat Primăriei Stâlpeni pentru a obține declarațiile de avere și de interese lipsă, conform prevederilor Legii 544. Până azi, solicitarea a rămas fără răspuns, dar o nouă căutare pe care am făcut-o în această dimineață a dat rezultate: minune, sunt încărcate pe platforma dedicată UAT Stâlpeni de CJ Argeș. Cu excepția a doi delegați sătești, aceste declarații de avere și de interese sunt disponibile online și pot fi vizualizate aici.

În ceea ce privește rapoartele de activitate, situația este și mai alarmantă. Acestea lipsesc cu desăvârșire și nu au fost făcute publice: Asta deși unii consilieri locali mi-au confirmat personal că au fost completate, încă din primele luni ale anului și depuse la secretarul primăriei. Loc unde, după cum pare, s-a oprit totul: sunt scrise, dar nu sunt publice, blocate la nivelul administrației locale.

Poate pentru că primarul avea obligația legală de a întocmi un astfel de raport de activitate, privind starea comunei Stâlpeni, conform Codului Administrativ, și nu a redactat acest document. Și a ne face să credem că dacă primarul Șerbănoiu Gabi nu respectă legea, atunci nimeni nu s-a sinchisit să o respecte.

Această epopee a declarațiilor și rapoartelor de activitate relevă o lipsă de preocupare îngrijorătoare a autorităților locale. Într-o perioadă în care fiecare cheltuială trebuie justificată și făcută eficient, impresia generală rămâne aceea că doar interesele financiare personale sunt prioritare în fața necesității de a fi responsabili și transparenți față de comunitate. Că sunt prea ocupați să își mărească veniturile, în plină criză bugetară, cu 10-13%, uitând de atribuțiuni și formând impresia generală că doar banii contează.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate