Societatea de apa si canalizare a comunei, SC APA TOP SERV STALPENI SRL are acum probleme de management, de finantare si de functionare dintre cele mai grave, iar prelungirea starii actuale nu anunta nimic bun pentru locuitori.
Pe scurt, daca i s-ar explica cuiva cu o minima competenta si buna credinta ce s-a intamplat de cativa ani la aceasta societate, s-ar cruci, dar ar si intreba, pe buna dreptate: „cine raspunde”? Pentru ca dl. Nitu a plecat la pensie, iar oalele se vor sparge, mai mult ca sigur, in capul Acarului Paun, adica al dlui Iulian Cretu, cel care, angajat cu voia lui si prin hotarare a CL Stalpeni, ar trebui sa rezolve problemele vitale, dar pare depasit de situatie.
Insa cel mai mare vinovat este Consiliul Local Stalpeni, in forma pe care a avut-o din 2016 si pana astazi. Cu cateva exceptii, respectiv a celor care si-au gasit timp si, din resurse proprii, cand ceilalti stateau la caldurica sau pe facebook, au mers pe teren cu muncitorii, au verificat, au coborat in caminele de apa si au facut apoi un raport de analiza, raport care acum zace probabil prin vreun sertar de birou din primarie, daca nu cumva i s-a dat foc. Cine sunt acestia, ii stiti foarte bine: cei pe care ii tot critica primarul Serbanoiu ca sunt „gogutii” care nu tac. Dar asta e alta poveste.
Ar mai fi insa o intrebare care ar trebui pusa: ce se poate face? Adica, presupunand ca se doreste rezolvarea acestei situatii si se incearca gasirea de solutii, care ar fi acestea? Iata ce propun eu.
-
SOLUTII TEHNICE
Cautand pe internet, am gasit o aplicatie dezvoltata de firma ETA2U din Timisoara, AquaWAN, care, pe scurt ar insemna urmatoarele:
- Apometre inteligente, Clasa C, produse de firma Zenner, care transmit singure citirile, care pot bloca valva de alimentare cu apa in caz de neplata, care anunta singure cand se incearca sa se umble la ele (furt), care transmit calitatea si debitul apei, … plus alte informatii pretioase;
- O statie de baza, aflata la o limita de cel mult 25 de km de aria unde se gasesc apometrele si care colecteaza datele primite de la aceste apometre si le transmite unui server, prin WiFi, internet fir sau prin telefonie 4G;
- O retea de servere care colecteaza si sintetizeaza datele primite de la statia de baza;
- Un computer pe care se afla o aplicatie AquaWAN, care emite facturile, care poate emite rapoarte statistice privind consumul, ori calitatea apei, care poate preveni avariile pentru ca se masoara permanent debitele de apa din retea, nivelurile in rezervoare, etc.
Asadar nu va mai fi nevoie ca „baietii sa mearga pe teren ca sa citeasca contoarele”. Nu va mai fi cazul sa nu se poata citi contoarele pentru ca cineva nu este acasa.
-
SOLUTII DE MANAGEMENT
Urmatorul pas ce trebuie facut este cel facturare. Totul se va face automat, iar facturile ajung la oameni instant (email) si fiecare stie cat are de plata, pentru a se reduce cheltuielile cu Posta Romana, curieri sau alte forme prin care facturile ajungeau la oameni.
Apoi plata online. Ai factura, intri in Banking Online si gata. Iar daca cineva nu poate plati online, se pot deschide 2-3 puncte de plata in comuna, unde consumatorii sa plateasca si cu cash ceea ce au de platit. Cu locatii clar mentionate pe site-ul societatii, cu program afisat si unde cel de la ghiseu sa stie intotdeauna valoarea facturii si sa transmita sistemului ca este platit consumul, o data cu emiterea chitantei.
-
SOLUTII DE FINANTARE
Bun, veti spune, dar stim cu totii ca „nu sunt bani (decat pentru DUSTER, evident)”. Adica suna bine, dar de unde se poate finanta acest sistem.
Am cautat pe net si sunt 5 fonduri structurale si de investitii europene care pot asigura finantarea pentru acest proiect. Plus PNRR care este inca in aprobare la Bruxelles pentru Romania, program care cere si implementarea unei componente „verzi”, de protectie a mediului si de reducere a poluarii. Spre exemplu ministerul transporturilor a pus pe proiectele de autostrazi si cate 5-6 statii de incarcare electrice, la un anumit numar de kilometri, ceea ce a asigurat finantarea pe acest program.
Asa se poate adauga si componente verzi pe acest proiect, cum au facut spre exemplu cei de la Ciugud:
- o statie eoliana de alimentare cu energie electrica, ce poate fi dispusa pe dealurile din estul comunei si de unde se poate asigura energia pentru pompe, iluminat statii, pentru tot ceea ce consuma curent in reteaua societatii. Iar surplusul de curent generat se poate introduce in sistemul electric national, cu venitul aferent.
- si poate si un autevehicul electric pentru echipa de interventie, de ce nu, plus o statie electrica de alimentare pentru acesta.
Repet, toate acestea se pot finanta pe fondurile europene care vor veni in Romania. Deci EXISTA BANI!
-
SOLUTII DE PERSONAL
Un astfel de sistem care se poate autosustine, se poate implementa in maxim un an – doi si care isi poate regla imediat activitatea in caz de avarie si situatii neprevazute, necesita atat personal de top, foarte bine calificat, catr si personal cu studii medii.
Astfel, managerul trebuie sa aiba obligatoriu studii superioare de lunga durata, de preferinta in domeniul hidro, dar si capacitati de lucru cu sistemele IT. Apoi este nevoie de 3 supervizori (3 schimburi) care sa faca supravegherea si mentenanta sistemului. Toti 3 cu studii superioare. Urmeaza echipele de interventie, personal mediu, care sa intervina in caz de avarii, respectiv un necesar de 4-6 posturi. Si, normal, un contabil si 2-3 casieri pentru punctele fixe de plata a facturilor. In total 14 posturi, tot atatea cate sunt si astazi aprobate in organigrama societatii prin HCL.
***
Asadar exista solutii tehnice, de management, de finantare si de personal. Asta ca sa nu se mai planga domnul Serbanoiu ca doar ii critic incompetenta si reaua credinta si nu „vin ca sa ajut comuna”. Insa, crede cineva ca ele se vor aplica de catre o echipa administrativa care a falimentat o societate, care o duce si pe cealalta in groapa datoriilor si a carei singura solutie gasita si pe care se tot chinuie sa o impuna, este cresterea pretului metrului cub de apa?
Asadar faliment si servicii proaste si scumpe sau fonduri europene si servicii inteligente, de secol 21? Voi, dragi cititori, sunteti cei care stabiliti asta. Nimeni altcineva.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News