Reporter: – Salut, domnule Florin. Ne cunoaștem încă din școala generală, de la Livezeni, fiind generație mai mică cu doi ani, dacă nu mă înșel. De atunci ne-am mai văzut o dată la mare și cam atât. Pentru cei care nu te cunosc, cine este, în câteva fraze, Florin Enache?
Florin Enache: – Salut, domnule Liviu. Ne cunoaștem „de o viață”, chiar dacă drumurile noastre s-au separat fizic. Observ că suntem împreună în idei și principii. E diferența doar de 1 an între noi.
Pentru cei care nu mă cunosc, am fost și am reușit să rămân un om cu „coloana vertebrală”. De multe ori, această atitudine, de a rămâne vertical în orice situație, nu este foarte plăcută. Totuși, în ciuda micilor neplăceri, nu m-aș schimba. Sunt un om corect și, dacă cel cu care interacționez nu este la fel, probabil că nu vom deveni amici niciodată.
De asemenea, sunt și un om ambițios și am reușit, până acum, să-mi duc la bun sfârșit toate proiectele stabilite (personale și profesionale). Îmi place concurența constructivă și să răspund provocărilor. Dacă astăzi am anumite lacune în ceea ce fac, garantat de mâine voi începe să le completez.
R: – Am văzut că ai o familie minunată, iar doamna Enache a scris câteva articole la Gazeta de Stâlpeni, unul dintre acestea fiind cel mai citit articol, cu peste 2.860 de vizualizări. De asemenea, am citit și câteva postări pe care le-ai pus în grupul de Facebook al comunei, destul de incisive și de aplicate pe subiect.
F.E. – Da, este adevărat, am o familie minunată. Sufletul pereche, uneori, îl găsești mai greu, însă satisfacția este pe măsură. Cât despre articolele scrise, soția mea nu a făcut decât să expună o situație reală. Sunt întru totul de acord cu ce a scris acolo și aș fi mers chiar mai departe cu demascarea acelor nereguli.
Urmăresc Gazeta de Stâlpeni și grupul de pe Facebook, pentru că sunt interesat de ce se întâmplă și de multe ori n-am fost de acord cu propunerile ori deciziile luate de anumite personaje implicate în conducerea comunității. Am avut mai multe solicitări către administrația locală (în legătură cu îmbunătățirea nivelului de trai), în numele tuturor cetățenilor de pe strada mea.
R: – Și cum s-au rezolvat aceste solicitări în nume colectiv și cum v-ați raportat personal la aceste răspunsuri?
F.E. – Îmi este ciudă că se pot face anumite lucruri destul de ușor și totuși, rămânem perioade lungi de timp doar la stadiul de cerere. Este neplăcut, pentru că răspunsurile nu sunt cinstite, de genul „nu se poate pentru că nu am abilități să răspund”, ori „nu sunt încă documentat”, sau pur și simplu din care să înțeleg „nu-mi plac ochii tăi”, adică nu există niciun motiv al refuzului.
În față (mă rog, în scris, pentru că solicitările sau sesizările au fost în scris) dădeau de înțeles că „vom încerca să rezolvăm”, în timp ce în realitate era „poate să mai aștepte 2 ani”. În ultimul timp, au încercat să răspundă în termenul legal, sub nicio formă mai devreme și totul evaziv, nedocumentat, tergiversat la maxim (mă abțin să spun cu rea-credință, poate greșesc).
Acum câteva zile mă gândeam să întreb administrația locală când o să fie refăcută aleea sau poteca de acces din strada Dealul Morii către DN73. Odată cu modernizarea Căminului Cultural de la Livezeni, au distrus această cale de acces și cei care nu se deplasează cu un vehicul, pe drumul proaspăt asfaltat (urmare a zeci de sesizări), merg prin bălării și bălți (când plouă). În general, sunt copiii, în drum spre școală, dar și vârstnicii merg pe aici. Cred că și ca adult îți este teamă să mergi, pentru că există riscul să aluneci pe acele scânduri aruncate în apă, când plouă, sau să fii mușcat de căpușe.
R: – Este familia Enache parte din schimbarea pe care mulți dintre cetățeni și-o doresc la Stâlpeni? Și dacă da, cum va evolua această implicare?
F.E. – Da, familia mea vrea să facă parte din schimbare. Cum spuneam într-o remarcă pe grupul de pe Facebook, vorbesc destul de puțin, însă nu reușesc mereu să mă abțin. Nu-mi plac oamenii care mint, care blamează și care tărăgănează în sensul „las’ că merge și-așa”. Nu-mi plac oamenii care au reușit să ocupe o funcție-cheie și acum stau într-o zonă de confort la care nu vor să mai renunțe.
Despre implicare, bineînțeles că da. Oricine ne va cere sprijinul, noi vom pune „la bătaie” abilitățile și experiența noastră (fiecare în domeniul lui). Pentru că este nevoie de implicare.
R: – Una dintre cauzele problemelor majore din Stâlpeni este calitatea conducerii locale, dar și faptul că persoanele competente și de bună credință aleg să stea pe margine și să nu candideze. Te-ai gândit vreodată să candidezi pentru primărie? Și dacă da, de ce nu s-a materializat această candidatură?
F.E. – Nu am atacat și nu voi ataca „pe persoană fizică” pe nimeni, dar atunci când calitatea vieții nu avansează deloc, parcă nu m-aș abține de la a arăta că nu sunt ok deciziile luate și că n-au avut la bază nicio analiză realizată în mod profesional.
Dacă aș deveni primarul acestei comune, ipotetic vorbind, tind să cred că am asista la o „ruptură”, în sensul că atunci când ceva nu merge sau merge destul de greu, este necesară o ruptură. Adică stabilim un „punct zero” în care inventariem situația în care ne aflăm și demarăm totul așa cum trebuie.
Nicio schimbare nu e ușoară și din tot acest angrenaj, OMUL este cel mai greu de convins despre necesitatea acesteia. E dificil să faci studii de fezabilitate, să identifici surse de finanțare, să faci proiecte, însă OMUL este cel mai greu de „stârnit” și orice schimbare trebuie făcută în echipă, ori în grup. În cazul nostru, ar trebui identificate persoanele disponibile pentru a lucra și ce abilități dețin acestea. Apoi, trebuie convinsă și masa de cetățeni că totul este posibil, chiar și la Stâlpeni…
Ehe, multe lucruri ar putea fi îmbunătățite sau schimbate. Expresia „am școala vieții” nu mai ține, pentru că eventual poți să păcălești, pentru puțin timp, un număr mic de persoane. Dar nu pe toată lumea. Pentru a excela, trebuie să studiezi tot timpul. Nu e loc de răgaz, pentru că tot și toate evoluează cu rapiditate.
R: – Din câte știu, ai urmat personal acest parcurs către excelență. Greșesc?
F.E. – Am deja o vârstă și totuși simt că mai am multe lucruri de învățat. Am reușit să strâng în bagajul meu 14 ani de studii universitare în științe economice și inginerie, multe specializări de scurtă durată și simt că tot mai trebuie să asimilez. Săptămânal am 1-2 formări online (și nu mă refer la formările de la serviciu), pentru că-mi place tot ce ține de inovație, de noile tehnologii și încerc să țin pasul. Fac aceste lucruri doar pentru că vreau, pentru că-mi place.
R: – Și cu toate acestea, stați departe de zona politică.
F.E. – Îmi este ciudă când observ că în alte comunități sunt oameni implicați, capabili și care sunt și ascultați. Dar nu și la noi, la Stâlpeni.
În urmă cu ceva ani, 15 sau poate mai mulți, m-am înscris în PSD (nu știu dacă mai sunt membru, probabil că nu), în ideea să „prind” un post de consilier pentru a-mi putea impune punctul de vedere în legătură cu anumite lucruri care mi se păreau că nu merg așa cum trebuie. Am fost la o singură ședință și mi-a fost de ajuns.
În viziunea mea, vedeam „ședințele de partid” ca pe niște reuniuni de lucru în care să expui problemele cetățenilor și să găsești (pe loc sau în următoarele întâlniri) soluții pentru rezolvarea lor sau eliminarea disfuncționalităților constatate… Povești. Unul decidea ce este mai bine, ceilalți validau, ridicând mâna (vă pare cunoscut, nu?).
Ca să revin la întrebarea de mai înainte, pentru funcția de primar nu m-am gândit să candidez pentru că am impresia că această alegere nu se face în mod corect. În sensul că mulți oameni sunt influențați și sunt influențabili. Și n-aș putea să le vând niște iluzii în campania electorală. Dacă „lista” mea de promisiuni ar fi mai mică decât a „vânzătorului de iluzii”, garantat cetățeanul îl va alege pe el.
R: – Cum vede Florin Enache opoziția civică și politică în Stâlpeni? Există? Dacă da, cine este ea?
F.E. – Opoziția e destul de firavă. În afară de Daniel Dobrîșan & Co și reprezentanții ProRomânia, altă opoziție nu se vede. Cel puțin, nu din unghiul din care privesc eu. E un început, dar e foarte puțin.
R: – Dacă nu se va schimba nimic în următorii ani, rămâneți, mă refer la toată familia, să locuiți aici sau veți urma trendul de a părăsi comuna pentru viața la oraș, cu mai multe oportunități de educație pentru copii, de sănătate, stil de viață etc.?
F.E. – Eu personal nu-mi doresc să părăsesc localitatea, însă, dacă în viitorul apropiat nu vor fi schimbări, copilul îl voi îndruma spre alte instituții de învățământ. Nu vreau să declanșez discuții, însă am îndoieli în legătură cu calitatea actului educațional, în general vorbind. În copilărie, modelul meu de dascăl a fost domnul I. Toader. Pe scurt, ideal ar fi să îmbunătățim lucrurile, nu să „fugim”.
R: – Dacă dorești să adaugi ceva sau să transmiți un mesaj prin intermediul Gazetei de Stâlpeni locuitorilor comunei.
F.E. – Dacă ne dorim o schimbare (evident în bine), trebuie să facem un minim de efort, fiecare dintre noi. Să facem diferența între un vânzător de iluzii și un om de bună credință. De această alegere depinde viitorul nostru și al copiilor. Fiecare dintre noi să tindem să devenim un „model” demn de urmat… pentru copiii noștri, pentru comunitate.
Pentru cei mai tineri, învățați tot timpul, oricând, de la oricine, chiar cu riscul de a vă fi rănit „ego-ul” de către vreo persoană mai puțin educată. Într-un final, tot voi veți fi cei mai câștigați și veți găsi și liniștea sufletească, pe care o veți avea peste un număr de ani.
R: – Ai un mesaj și pentru liderii comunei?
F.E. – Îmi voi acorda dreptul de a-i apostrofa, pentru că sunt matur, cu suficientă experiență și educație și pentru că sunt un cetățean de bună credință… Stimați domni și doamne nominalizați ca „LIDERI” ai organizațiilor (de orice fel) din această comunitate, ascultați-i cu atenție pe cei pe care-i îndrumați și nu-i tratați cu superioritate.
Este posibil să fiți acolo doar datorită unei conjuncturi și nu pentru abilitățile ori pentru competențele dumneavoastră. Liderul nu este cel ce strigă de pe margine, este cel ce duce greutățile, împreună cu echipa.
R: – Mulțumesc pentru interviu.
F.E. – Felicitări echipei Gazeta de Stâlpeni pentru tot ce a făcut până acum!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News