Trebuia „rezolvata” Comisia de Apa

Scris de Andrei Vacaru
527 vizualizari

Consilierii locali si consilierii judeteni, aflati in serviciul colectivitatii locale, precum si primarii si presedintii consiliilor judetene, dupa caz, in calitatea lor de reprezentanti legali ai unitatilor/subunitatilor administrativ-teritoriale, au indatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea competentelor autoritatilor administratiei publice locale din care fac parte sau pe care le reprezinta, dupa caz, cu buna-credinta si fidelitate fata de tara si de colectivitatea care i-a ales.

(DEZ)INTERESUL LOCAL

Conform Noului Cod Administrativ, administratia publica locala este definita ca fiind totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica in scopul satisfacerii interesului public local.

De aici se naste prima intrebare: Este interesul local acela de a mari preturile la utilitati, precum apa curenta si canalizarea, asa cum doreste primarul Serbanoiu, in conditiile in care calitatea acestor servicii la Stalpeni este proasta? Ca nu stiu pe nimeni care sa doreasca sa plateasca mult pentru ceva de proasta calitate.

Din pacate, actualul primar are in vedere interesul public cam la fel cum ar avea interesul de a pleca de la masa cu bani publici, ori sa-si dea demisia. Facand tot felul de tumbe si de improvizatii, asa cum cel mai bine s-a vazut la societatea de apa, mintea dumnealui nu poate sub nicio forma sa priceapa, refuzand chiar sa accepte realitatea, ca este nu numai depasit de situatie, dar si ca innoata impotriva curentului. Ori ca fentele si driblingurile sale cu legea, de Divizia B, sunt atat de ieftine incat se vede si de pe luna.

Dar sa le luam pe rand.

CE ESTE O SOCIETATE COMERCIALA DE TIP SRL?

Societatea comerciala de tip SRL, asa cum este SC APA SERV TOP STALPENI SRL, este o asociare in scopul executarii de activitati economice aducatoare de profit, in conditiile legii, care s-a constituit (si aici va rog sa fiti atenti!), prin VOINTA PARTILOR, respectiv a actionarilor societatii.

Vointa societatii este realizata prin actele si faptele organelor societatii. Afacerile societatii sunt realizate prin actele si faptele administratorilor cu atributii executive, acestia fiind persoanele prin intermediul carora societatea isi exercita drepturile si isi asuma obligatiile. Asadar, notiunea de administrator se raporteaza la capacitatea juridica a societatii si graviteaza in jurul afacerilor acesteia, nu la alte persoane care nu au nicio legatura juridica legala cu societatea comerciala.

Desprindem de aici cateva idei:

  1. SC APA TOP SERV STALPENI SRL reprezinta vointa exclusiva a Consiliului Local ca reprezentant deliberativ legitim si legal al comunitatii locale;
  2. Partile in raport cu aceasta societate sunt doar actionarii si administratorul societatii;
  3. Statul roman respecta si apara drepturile societatii comerciale, precum respecta si este obligat sa apere drepturile oricarei persoane, juridica sau fizica, din Romania;
  4. Primarul Serbanoiu nu este nici actionar, nici administratorul SC APA TOP SERV STALPENI SRL, deci nu are nicio calitate legala in raport cu aceasta societate comerciala.

A doua intrebare: Daca primarul Serbanoiu nu are nicio calitate legala in raport cu societatea, de ce taie si spanzura la SC APA TOP SERV STALPENI SRL, de ce ascunde faradelegi, de ce vrea majorari de tarife si impune pe cine vrea sa fie numit administrator al acestei societati?

Art. 154 aln 4 din Codul administrativ specifica ca primarul conduce institutiile publice si serviciile publice locale, insa SC APA TOP SERV STALPENI SRL nu este nici institutie publica, nici serviciu public, ci este o societate comerciala.

SEDINTA DE SCOS DIN FOC, CU MANA CONSILIULUI LOCAL, CASTANELE MAJORARII PRETULUI LA APA SI CANALIZARE

Dorind sa acopere ilegalitatile care duc catre faliment, primarului Serbanoiu ii vine ideea sa ii puna pe consilierii sai la treaba, inventand un termen ciudat, acela de „reprezentant al Consiliului Local Stalpeni, la societate de apa”, in fapt o forma de imixtiune si de presiune pentru a mari artificial si nemeritat pretul metrului cub de apa si pe cel al canalizarii. Astfel ca, in 28.01.2021, primarul Serbanoiu convoaca o sedinta a consiliului local Stalpeni unde, la punctul 3, se regaseste „Proiectul de hotarare privind desemnarea unor reprezentanti ai Consiliului Local Stalpeni la societatea APA SERV TOP STALPENI S.R.L.”

Discutiile consemnate in Procesul Verbal de sedinta sunt insa demne de schitele lui Caragiale, pentru ca, fara sa stie, primarul scoate perle, la foc automat, una dupa alta. Redau cateva:

Prima ilegalitate: „D-nul  Primar  arata  ca  a  fost  delegat  la  societatea APA  SERV  TOP  STALPENI  S.R.L. d-nul Mesteacan Eugen – administratorul public al comunei, pentru a verifica activitatea firmei si o sa prezinte situatiile financiare si deasemenea, masurile adoptate.” Cine l-a delegat? Cu ce autoritate? Pentru ca am spus ca firma de apa este un SRL, nu parte a aparatului administrativ al primarului, nu curtea unde sta el, nu buzunarul lui de la sacou unde isi tine tigarile si telefonul.

A doua ilegalitate: „In continuare , d.nul Mesteacan Eugen prezinta situatia salariilor personalului de la societatea APA  SERV  TOP  STALPENI  S.R.L. Arata  ca  incepand  cu  luna  octombrie  2020  d-nul administrator Nitu Gheorghe si d-nul contabil Petria Alexandru si-au redus salariile.” Dar cum si le-au marit se mai stie? Printr-o ilegalitate facuta fara acordul actionarilor, adica a CL Stalpeni, ilegalitate de care nu a raspuns nimeni. De ce?

A treia ilegalitate: „D-nul  primar  –  se    acorda  salariile  celorlalti  angajati  si  datoriile  catre  furnizori  ,dupa  care , urmeaza sefii.”  Pai ce faci domn primar, incepi sa dai ordine, sa stabilesti prioritati de management, desi nu ai niciun drept?

A patra ilegalitate: „D-nul Cutic – e nevoie sa stim exact cum s-a intamplat. Sa se vada HCL postata de mine.

D-nul  Dumitru  Mugurel  –  daca  acei  manageri,  in  momentul  cand  au  vazut  ca  67,1%  reprezinta cheltuieli cu salariile , nu si-au pus nicio intrebare ? . Cand firma s-a despartit , cand au vazut ca vin cheltuieli , de ce nu au luat masuri?

D-nul primar – Managementul a fost defectuos. Cel mai important lucru este sa o aducem pe linia de plutire.”

Management defectuos ai spus, domnule primar? Si ce ai facut pentru a indrepta acest lucru? Cine sunt vinovatii si cum au platiti ei? Ai stiut si ai tacut? Ca pana nu s-a implicat echipa de la ProRomania in societate, nu a parut ca-ti pasa. Dimpotriva.

Intrebarea nr. 3: Oare legea nu va cere clar, domnule primar, sa preveniti si sa descoperiti infractiunile, conform art. 370, pct. 3. din Noul Cod Administrativ?

Ce infractiuni? Cum ar fi ca administratorul de la asocierea Stalpeni – Mihaesti era acelasi aadministrator si la SC APA TOP SERV STALPENI SRL, fapt interzis explicit de lege. Ori ca administratorul si-a majorat salariul fara nicio baza legala. Ori ca i s-au dat 30.000 de lei ca sa majoreze capitalul social al societatii si nu a facut-o. Sau ca a incasat ilegal TVA. … Si multe altele, care va fac complice la toate acestea, domnule Serbanoiu.

„COMISIA DE APA”

La finalul discutiilor pe care le puteti citi in Procesul Verbal,  de la pagina 2, se naste, prin unanimitate de voturi, `COMISIA DE APA~ (HCL 9/2021). Care, asa cum am mai spus, nu este de fapt o comisie, ci o struto-camila intitulata REPREZENTANTII CL STALPENI la SOCIETATEA DE APA.

Scopul? Pentru monitorizare, evaluare si control, ca asa scrie la documente. Asta dupa ce dl. Mesteacan Eugen fusese deja trimis de primarul Serbanoiu in evaluare si control, dar ilegal, fara niciun mandat.

Din „comisie” fac parte 3 membri de la PSD (Stancescu Ion, Sora Bogdan – retras intre timp si Tanase Valerica) si 2 de la ProRomania (Cutic Constantin si Dumitru Constantin). Asadar 5, cu unul retras, sunt 4.

Ultimii doi isi iau rolul in serios si se apuca de treaba: merg pe teren, intreaba, cer rapoarte insistent pentru ca sunt dusi cu zaharelul de dl. Nitu, verifica, se baga in caminele de apa, … cam tot ce ar trebui sa faca un administrator de firma de utilitati si nu face. Activitatea lor se termina cu un raport prezentat intr-o sedinta redata audio (o puteti asculta aici), raport ce a fost inregistrat la secretariatul primariei si care zace in continuare printr-un sertar, nebagat in seama. De ce? Pentru ca desi raportul arata cum se poate aduce societatea pe linia de plutire, asa cum parea interesat dl. primar in sedinta mai sus amintita, scopul sau pare ca este cu totul altul.

DEMISIA SI … „PA, LA REVEDERE!”

In urma stresului produs de atatea intrebari ale „Comisiei de Apa”, al exasperarii ca nu mai stia cum sa-i mai minta pe cei de la ProRomania, simtind ca se apropie ziua in care va trebui sa dea totusi socoteala pentru ca a falimentat asocierea Stalpeni – Mihaesti si a dus in groapa SC TOP APA SERV STALPENI SRL, dl. Nitu anunta ca a iesit la pensie. Dupa care le spune „Pa, la revedere!” celor din primarie si merge acasa.

Exact ca si cum ar pleca cineva de la carciuma si se duce acasa sa se culce, iar a doua zi uita de unde a plecat si ca are niste datorii de platit. Nu a existat niciun proces verbal de predare primire, nu a anuntat CL Stalpeni, adica actionarii, ca nu mai este administrator… nimic. Doar o plecare intempestiva din functie, cu o pensie bunicica, raportat la munca depusa (ca, asa cum spunea dl. Nitu, merita salariu mare, ca a dat cu matura la sediu).

Si ce face domnul primar? Nimic. Ba nu, face ceva, in stilul sau obisnuit, pe sub masa: cauta inlocuitor. Unul in care sa se sparga toate mismasurile si ilegalitatile cardasiei Serbanoiu – Nitu. Si il gaseste. Nu stiu cum, dar scoate un „as” din maneca (unii spun ca din sticla, dar ma rog!), in persoana unui individ apropiat de PSD, dispus sa se sacrifice.

Pentru asta are nevoie de ridicatorii de manuta pe care ii convoaca intr-o sedinta pentru 25 mai. Numai ca aceasta sedinta se amana din motive aparent inexplicabile, asa cum scriam aici. Ciudat, nu? Sa anulezi cu cateva ore inainte o sedinta ce parea „batuta in cuie”.

Intrebarea nr. 4: Este adevarat, domnule primar, ca sedinta s-a amanat, asa cum se spune in comuna si, indirect, au recunoscut tovarasii dvs de partid, din motive de ilegalitate?

CE LIPSEA DE S-A AMANAT SI SE CONVOACA O NOUA SEDINTA?

Putem afla doar daca comparam ce nu era pe ordinea de zi de la sedinta amanata si ce apare in convocatorul pentru sedinta din 07 iunie 2021. Si iata ce: „Proiect de hotarare privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Local Stalpeni la SC APA SERV TOP STALPENI S.R.L.”.

Pffff! Adica nu era „rezolvata” Comisia de Apa, cea care se putea opune legal numirii „omului primarului” si care poate cere anularea hotararii de numire. De ce? Pentru ca, asa cum se specifica in HCL 9/2021, aceasta are atributiuni stabilite de CL Stalpeni, respectiv de monitorizare, evaluare si control. Ceea ce da dreptul inclusiv la verificarea „administratorului” pe care il vrea primarul Serbanoiu si la o eventualan propunere de demitere, care nu mai poate fi ignorata asa cum a facut cu Raportul prezentat public de cei doi consilieri locali de la ProRomania, din comisia de apa.

Si cum acum raportul de voturi in comisie e de 2 la 2, probabil ca va fi desemnat un alt individ obedient de pe lista de consilieri, care, alaturi de Tanase Valerica si Stanescu Ion, sa impiedice orice activitate indreptata spre binele public, ori sa pice la vot orice document pe care cei din opozitie l-ar putea dori adoptat.

Intrebarea finala: Cum e cu prevederea asta din Codul Admininistrativ domnule primar de rea credinta Serbanoiu, pe care am postat-o si la inceputul articolului?

Consilierii locali si consilierii judeteni, aflati in serviciul colectivitatii locale, precum si primarii si presedintii consiliilor judetene, dupa caz, in calitatea lor de reprezentanti legali ai unitatilor/subunitatilor administrativ-teritoriale, au indatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea competentelor autoritatilor administratiei publice locale din care fac parte sau pe care le reprezinta, dupa caz, cu buna-credinta si fidelitate fata de tara si de colectivitatea care i-a ales.

Ei? Te-ai prins ca esti incompetent si de rea credinta?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate