[TAXE] Rovinietă auto pentru o zi și de două luni din 2024

Scris de Redacție
254 vizualizari

Conform site-ului Alba24, Ministerul Transporturilor a anunțat o serie de modificări esențiale în sistemul de roviniete pentru anul 2024, marcând o schimbare importantă în modalitatea de taxare pentru vehiculele care circulă pe drumurile din România. În conformitate cu o directivă europeană adoptată în 2022, este necesară introducerea trei noi tipuri de rovinietă, marcând sfârșitul vinietei de 90 de zile pentru vehiculele de marfă, tiruri și camioane.

Din 2024 va fi disponibilă rovinieta de o zi pentru autoturisme, alături de variantele existente pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni. În plus, va apărea rovinieta pentru 10 zile și cea pentru două luni, extinzând astfel opțiunile disponibile pentru șoferi.

O noutate importantă constă în modificarea modului de calcul al tarifelor. Noile tarife pentru 2024 rămân stabile față de anul precedent și vor fi determinate în funcție de perioada de timp pentru care este emisă rovinieta, numărul de kilometri parcurși și norma de poluare a vehiculului.

Pentru autoturisme, tarifele actuale pentru rovinietă sunt următoarele:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 90 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro

Pentru vehiculele de transport de marfă, tarifele diferă în funcție de masa totală maximă autorizată (MTMA), începând de la vehiculele cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone și până la cele cu MTMA mai mare sau egală de 12 tone și maximum 4 axe.

Aceste modificări vin ca răspuns la cerințele impuse de directivele europene și reprezintă un pas către o taxare diversificată și mai adaptată la necesitățile și caracteristicile vehiculelor care circulă pe drumurile din România. În urma acestor modificări, începând cu 2024 șoferii vor avea mai multe opțiuni pentru achiziționarea rovinietelor, în funcție de nevoile lor specifice și de perioadele de utilizare a drumurilor, fără taxe suplimentare.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate