[BUGET] Veniți să dezbatem! Dar nu vă spunem ce

Scris de Andrei Vacaru
229 vizualizari

Primăria Stâlpeni a anunțat public organizarea, conform legii, a unei dezbateri publice a bugetului local pentru anul 2023, așa cum puteți citi mai jos:

„ANUNȚ

În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3) din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare și ale art.7. alin (4) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată cu modificările și completările ulterioare, anunță publicul
interesat asupra organizării consultării publice pentru: „Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2023″.

Ședința de dezbatere a Proiectului de hotărâre privind Bugetul Local 2023 va avea loc pe data de 25.01.2023 (miercuri), ora 16.00 la Căminul Cultural Rădești.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate, cu privire la acest proiect pot fi depuse până la data de 31.01.2023, ora 16:00, la sediul Primăriei comunei Stâlpeni și este deschisă tuturor cetățenilor din comună interesați de acest subiect.

Așteptăm cu interes poziția dvs. referitoare la acest proiect, precum propunerile și observațiile dvs. care vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul de HCL privind aprobarea bugetului local pe anul 2023”.

 Primar Gabi Șerbănoiu”

 

Dacă la dezbaterea privind taxele și impozitele pentru acest an, organizată anul trecut în 08 decembrie, proiectul de hotărâre de consiliu a fost făcut public, cetățenii fiind informați din timp despre modificările propuse, de această dată, în afară de anunțul de mai sus, nu există niciun proiect de buget sau informații publice despre cum arată acesta, pentru ca dezbaterea să aibă și obiect de discuție. Am căutat pe site-ul primăriei și nu am găsit nicio informație în acest sens.

Cum bugetul comunei Stâlpeni nu prevede un segment participativ, așa cum este spre exemplu la Timișoara sau la Cluj Napoca, unde un procent din banii publici se alocă proiectelor propuse de comunitate, nu știu dacă anul acesta cetățenii comunei au alocați bani de care să dispună prin voința lor și nici ce și-a propus primăria să facă cu banii în 2023.

Ce știu este că sunt aprobate patru proiecte locale: unul prin Compania Națională de Investiții, dispensarul uman; 2 prin PNDL „Anghel Saligny”, respectiv canalizarea la Livezeni și Dealul Frumos și modernizarea drumurilor din comună; iar prin PNRR, anveloparea primăriei și probabil 2 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Aceste proiecte au o componentă de cofinanțare, astfel că se vor aloca sigur niște bani din bugetul local, dar nu știu câți.

Mai știu că au crescut salariile angajaților primăriei, dar și a asistenților sociali pentru persoanele cu dizabilități. Deci la administrație se vor cheltui mai mult ca anul trecut, mai ales că schema de personal a fost încărcată prin aducerea unui consilier al primarului care să țină locul la Compartimentul financiar unei doamne aflată în concediu maternal. Plus ce se va mai angaja anul acesta, așa cum este obiceiul.

Dar nu știu care este proiecția bugetară pentru 2023, ce venituri proprii se colectează anul acesta și ce mai primește Stâlpeniul de la județ și de la guvern. Nu știu nici alocările propuse de primărie pentru educație, cultură, sport, ori pentru funcționarea societății de apă și canalizare a comunității, acolo unde penalitățile ANAF sunt foarte mari. Și, deși a promis public că se va mări capitalul social pentru plata acestor datorii acumulate cu știința și din cauza domnului primar, acesta a uitat complet, așa cum „îi stă bine” oricărui politician de rea credință care promite și apoi uită ce a promis.

Referitor la participarea la dezbatere, amintesc că la cea pentru impozitele și taxele pentru 2023 s-a prezentat un singur cetățean, interesat de acest subiect. La cele de miercuri sper totuși să fie mai mulți cetățeni care să pună presiune pe autorități ca să nu se mai irosească banii pe „investiții” prost făcute și bugetofage precum „Modernizarea” Căminului Livezeni. Banii să fie alocați pentru lucruri utile comunei, cum ar fi autobuze școlare, reducerea prezenței câinilor comunitari pe străzi, gunoiul care este omniprezent peste tot, curățarea șanțurilor pentru prevenirea inundațiilor sau mentenanța centralelor termice de la unitățile de învățământ din Stâlpeni.

Deși, după ce se discută și aprobă bugetul local, la câte rectificări face domnul Șerbănoiu lună de lună cu ajutorul ridicătorilor de mânuță din consiliul local, la finalul anului acesta sigur nu mai arată așa cum a fost dezbătut și propus de oamenii din Stâlpeni în luna ianuarie.

Foto: Gogu, revoltat că se surpă zidurile la primărie, zicând „iată! cât de bun gospodar este primarul”


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate