Consiliul Local Stâlpeni va aproba cel mai probabil, în ședința din 29 mai 2025, și o rectificare bugetară pozitivă ce aduce peste 500.000 de lei în plus la bugetul de dezvoltare al comunei. Suma provine integral dintr-o suplimentare acordată prin Programul Național „Anghel Saligny” și va fi folosită cel mai probabil pentru Proiectul de canalizare pentru satele Oprești și Stâlpeni depus inițial pe PNDL, a cărui finanțare s-a putut depune și prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) cum am scris anul trecut.
Decizia de rectificare vine după un an 2024 în care execuția bugetară a fost marcată de discrepanțe semnificative între sumele prevăzute și cele efectiv încasate sau cheltuite. Deși bugetul local a fost majorat pe parcursul anului trecut de la 13,7 milioane lei la aproape 18,7 milioane lei la capitolul venituri, încasările efective s-au oprit la doar 13,9 milioane lei, indicând dificultăți în atragerea fondurilor sau în colectarea taxelor și impozitelor.
La nivelul cheltuielilor, din cele aproape 20 de milioane lei aprobate, s-au utilizat doar 12,7 milioane lei, lăsând neutilizate peste 6 milioane lei, parte din ele datorate deficitului din 2024 amintit mai sus. Domenii cheie precum transporturile, învățământul și serviciile de dezvoltare au înregistrat niveluri de execuție mult sub alocările bugetare, ceea ce ridică semne de întrebare privind capacitatea de implementare a investițiilor.
Un caz special îl reprezintă Programul Național „Anghel Saligny”, prin care comuna Stâlpeni avea prevăzuți 3,87 milioane lei în 2024, dar a reușit să atragă efectiv doar 1,06 milioane lei. În acest context, rectificarea din 2025 aduce o gură de oxigen printr-o alocare suplimentară de 506.500 lei, destinată unor proiecte de mediu, posibil pentru proiectul de canalizare pentru satele Oprești și Stâlpeni.
Datele mai arată că, deși comuna a înregistrat un excedent bugetar de peste 1,1 milioane lei necheltuiți la finalul lui 2024, relocați pentru salarii și funcționarea primăriei la începutul anului 2025, excedentul provine în bună parte din sume necheltuite și nu dintr-o performanță financiară spectaculoasă. De altfel, cheltuielile pentru educație, sănătate, transporturi sau servicii de dezvoltare au fost departe de nivelurile bugetate.
Rectificarea actuală este, așadar, un pas din mulți alții cu care administrația Șerbănoiu ne-a obișnuit pentru a valorifica resurse disponibile, dar și un semnal că administrația locală trebuie să acorde o atenție sporită execuției bugetare, atragerii de fonduri și finalizării proiectelor începute.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News