La început de aprilie 2025, comuna Stâlpeni a rămas a din nou fără administrator la societatea locală de apă și canalizare, APA SERV TOP STÂLPENI SRL. Fostul administrator, Fica Adrian, și-a depus demisia începând cu 1 aprilie, așa cum a anunțat încă din februerie 2025, iar Consiliul Local a fost nevoit să caute un înlocuitor. La această sarcină s-a angajat o comisie mixtă primărie – Consiliul local, care însă nu l-au găsit nici în 4 luni de selecție.
Așa că primarul Șerbănoiu a recurs la încă o variantă de avarie, un proiect de HCL de numire „provizorie” a lui Ionescu Alin Florin, casier angajat al societății. Problema? Acest „provizorat” seamănă mai mult cu un gest neserios, determinat de un mandat deplin, cu atribuții și responsabilități care pot depăși pregătirea educațională a celui propus și care merg dincolo de titulatura temporară.
De ce „provizoriu”, dacă mandatul e contractual?
Primul semn de întrebare apare chiar din denumirea aleasă: administrator provizoriu. Din punct de vedere juridic, titulatura de administrator provizoriu este reglementată doar de instanțele de judecată și doar în condiții speciale, cum ar fi sechestrul judiciar (Codul de Procedură Civilă, art. 977). În cazul societăților comerciale, Codul Civil și Legea 31/1990 vorbesc, în schimb, despre administratori numiți pentru mandate determinate sau interimari, în baza hotărârii asociatului unic. Așadar, Consiliul Local putea foarte bine să folosească acești termeni fără a apela la „provizoriu”, care induce în eroare și ridică suspiciuni privind legalitatea hotărârii.
Noul administrator, Alin Ionescu, nu a dorit să răspundă întrebărilor adresate de către mine. Întrebări firești, de genul cum de a fost ales el și nu altcineva? De ce a acceptat un post cu răspundere mai mare față de studiile sale și un salariu mic? Dacă este suficientă o mărire de doar 150 de lei net la salariu pentru a acoperi atribuții non-stop? Și de ce crede că se cer studii superioare pentru o funcție de administrator de societate comercială deși, să luăm cazul lui Șerbănoiu înainte de a ajunge primar, acesta conducea o societate comercială sau mai multe, având doar 8 clase? Sunt importante studiile în acest nou demers de administrator interimar?
Deși proiectul de hotărâre de Consiliu Local prevede o indemnizație netă de 3.500 lei/lună, Alin Ionescu a susținut totuși că salariul său net nu va fi acesta. De unde știe? A primit garanții sau promisiuni informale din partea primarului Șerbănoiu, diferite de ceea ce s-a transmis consilierilor locali prin proiectul oficial de hotărâre? Dacă da, este grav, deoarece arată că Șerbănoiu conduce netransparent și abuziv o societate comercială ce aparține de facto CL Stâlpeni și pe la spatele acestora. Dacă nu, este neclar de ce s-a exprimat administratorul propus pentru interimat, Alin Ionescu, în acest sens.
Mandatul de administrator la APA TOP SERV STÂLPENI SRL înseamnă responsabilități uriașe, beneficii modeste
Contractul propus de primărie spre a fi semnat de Alin Ionescu prevede un mandat de 7 luni, cu drepturi depline: reprezentarea societății în fața autorităților, semnarea actelor și luarea deciziilor de afaceri și alte prevederi care fac acest mandat să aibă aspectul unuia deplin, nu interimar. Cu alte cuvinte, „provizoriu” este doar un eufemism de timp și nu de atribuții. Astfel, prin semnarea acestui contract, Alin Ionescu va fi administrator plin, cu toate riscurile și obligațiile unui astfel de post, dar cu un mandat de doar 7 luni. Mai mult, în caz de revocare fără „justă cauză”, contractul îi garantează 12 salarii compensatorii, o clauză frecvent întâlnită în astfel de contracte, dar deloc în acord cu ideea de „numire temporară”.
În plus, sursele apropiate de societate vorbesc despre un salariu mic comparat cu responsabilitățile, de doar 3.500 lei net/ lună, mai mult cu 150 lei net, față de salariul actual de casier al lui Alin Ionescu. Asta în condițiile în care lui Radu Cristinel i se ofereau acum doi ani, prin HCL 19/2023, 3.600 lei net/lună, cu 100 de lei mai mult. Și fără alte beneficii, cu telefoane care sună și la ora 8 seara și cu intervenții personale ale administratorului după program în caz de avarii și urgențe.
În aceste condiții, oare nu este lesne de înțeles de ce nimeni nu a dorit funcția în cele două selecții organizate anul acesta? Și este oare Alin Ionescu omul potrivit, dar într-un context greșit?
Potrivit surselor, acesta este angajat de aproape 3 ani al societății, are bacalaureatul, este muncitor, serios și apreciat în colectiv. Din acest punct de vedere, pare o alegere logică: cineva care cunoaște din interior cum funcționează rețeaua de apă și canalizare și care poate interveni prompt în caz de urgență. Totuși, nu are nici studiile necesare și nici experiență managerială și, din faptul că nu dorește să comunice în exteriorul societății, pare mai degrabă timorat și nelămurit în legătură cu ce presupune mandatul. Nu e clar dacă a fost consultat privind numirea sau doar va fi invitat să semneze „ca primarul” un contract cu multe erori de redactare.
Continuă haosul administrativ la Stâlpeni asociat primarului Șerbănoiu
Situația de la APA SERV TOP STÂLPENI SRL este un exemplu clasic de administrare locală defectuoasă, în care Consiliul Local este pus în fața faptului împlinit, cu un proiect inițiat de primarul Șerbănoiu, care propune o soluție de avarie, dar care angajează societatea pe termen mai lung decât se recunoaște public. Primarul pare să decidă singur, într-un proces lipsit de transparență și dialog cu cetățenii sau cu toți cei 13 consilieri locali, punându-i, printr-un vot „electronic”, fără să aibă posibilitatea de a discuta pe proiectele de HCL, în fața unei decizii evident manipulate de primarul din Stâlpeni prin această procedură.
Funcția de administrator este tratată în afara legii (provizorat) și superficial, deși presupune responsabilitate financiară, tehnică și juridică uriașă. Iar salariul mic și clauzele restrictive, la o remunerație minoră descurajează candidații competenți, iar compromisul ales nu face decât să prelungească o problemă care ar fi trebuit rezolvată printr-o selecție transparentă și profesionistă.
Alin Ionescu este, poate, un om de bună credință. Dar pare a fi și victima unui sistem în care responsabilitatea e pasată, iar meritele sunt politizate, deși vorbim de servicii vitale pentru sănătatea și confortul cetățenilor comunei Stâlpeni. Dacă autoritățile locale nu vor trata cu seriozitate numirea viitorului administrator și vor continua acest haos administrativ ce are la bază orgolii mărunte și incompetență, dacă nu vor corecta derapajele juridice și organizatorice, societatea de apă din Stâlpeni riscă să rămână în derivă. Culmea, după ce abia a fost adusă pe linia de plutire de un administrator care și-a făcut pe deplin datoria, Adrian Fica, dar care a plecat sătul de ceea ce a făcut și face Șerbănoiu și de presiunea pusă inutil pe el de unii consilieri locali și de cei din jurul primarului din Stâlpeni. Păcat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News