Bugetul familiei Stalpeni

Scris de Andrei Vacaru
962 vizualizari

Fiind un subiect destul de tehnic pentru multi dintre cititorii acestui articol, voi incerca sa analizam bugetul comunei Stalpeni ca pe un buget de familie. Intentia mea nu este de a da lectii, Doamne fereste!, nici nu am cum nefiind economist. Ci doar de a putea implica in anii urmatori cat mai multi dintre dvs in ceea ce, de fapt, ne priveste pe toti. Si de a nu mai lasa sa decida doar pe cineva al carui singur scop e ca in 2021 sa se plimbe cu un Duster, ca sa vada lumea cine e seful, ci de a cere cat mai multi cetateni sa se faca investitii in comuna, investitii care sa imbunatateasca viata tuturor.

Cateva notiuni simple, usor de inteles

Primul termen ce trebuie explicat este bugetul. Ce inseamna el?

Cred ca multi dintre dvs., cand stati la masa cu familia, va intrebati sotul, ori sotia, ce facem astazi? Punem rosii, curatam vita de vie sau facem curatenie la pasari, sa zicem? Si, impreuna cu partenerul dvs de viata faceti o planificare, adica va propuneti sa faceti cateva lucruri. Si veti planifica cat timp este necesar, de cati bani cheltuiti sau cu cine veti face acele activitati.

La fel este si un buget: o planificare de bani pe care va puteti baza pe o anumita perioada de timp si din care veti face investitii sau veti cheltui pentru familie. El are doua parti, una de venituri (ce bani ne intra in casa) si una de cheltuieli (ce ne propunem sa cumparam/platim).

Apoi trebuie explicat ca bugetul contine capitolele si anexe. Veti gasi aceste capitole numerotate, la fel si anexele. Ele sunt necesare pentru a diferentia sursele de venit sau pe ce vom cheltui banii. Spre exemplu, veniturile dvs din salarii sunt un capitol. In timp ce ratele la banca, sunt alt capitol dar de la sectiunea cheltuieli. Asta pentru a urmari mai usor fiecare banut din buget.

Cat este bugetul anul acesta

Ieri s-a aprobat bugetul comunei care presupune ca se vor incasa venituri de 8.762.960 lei. Partial din veniturile pe care le realizeaza comuna, iar restul din ce se primeste de pe la altii (CJ Arges, subventii de la stat, etc).

Raportat la exemplul cu familia, este ca si cum dvs faceti un calcul pe un an in care adunati salariul sotului, cu cel al sotiei, cu pensia bunicului, cu alocatiile copiilor, cam cat ati obtinut anul trecut vanzand rosii sau miere sau branza si va va da un total de, sa zicem, 7.400.000 de lei. Dar vreti sa luati si un imprumut de la banca, v-au mai ramas niste bani necheltuiti anul trecut si pe care vreti sa ii cheltuiti in 2021, iar de la APIA mai primiti niste bani, conform legii. Adunate toate, dau o proiectie de 8.762.960 de lei.

De ce proiectie (sau presupunere)? Pentru ca nimic nu este sigur. Veti vedea prin iunie-iulie cum sta treaba, care este diferenta dintre ce ati spus ca veti incasa si ce ati incasat. Spre exemplu imprumutul de la banca nu s-a aprobat, caz in care reduceti din cheltuieli, nu? Aceasta reglare de venituri si cheltuieli de la jumatatea anului se numeste rectificare de buget.

Ce facem cu banii?

Ce trebuie sa stim mai intai este daca veniturile de anul acesta sunt mai mari sau mai mici ca cele de anul trecut. Pentru ca daca sunt mai mici cu 333.000 lei, atunci trebuie sa vedem care este cauza si daca se pot suplini cu ceva. Spre exemplu, daca scade salariul sotiei, poate lua 10 ore pe saptamana lucru suplimentar, cu contract la o firma. Si atunci banii se completeaza in bugetul familiei.

Daca nu se poate, avand un buget mai mic, facem cheltuieli inutile, cum ar fi sa ii luam un Duster lui bunicu ca vrea sa se plimbe prin sat, sa vada lumea ce smecher este, ori ne uitam sa vedem cum sa cheltuim banii mai cu folos?

La o prima lectura a bugetului de anul acesta, banii din Stalpeni se duc cam asa: o treime pe salariile celor din primarie si ale celor din zona sociala. Inca ceva se cheltuie pentru functionarea pietei, pentru invatamant, cultura, paza si gunoi. O alta parte pe datorii. Iar ce ramane ar trebui sa se duca pe investitii. Unele mai vechi si care trebuie continuate sau finalizate, iar daca ne ajung banii, incepem altele noi sau dotam casa ori gradina cu cele necesare. Si daca ele sunt urgente, ne putem imprumuta.

Investim sau cheltuim?

Termenul de „investitii” este si el relativ. Pentru ca daca intrebati pe cineva care are o firma ce inseamna o investitie, va va spune ca sunt bani care trebuie sa produca si mai multi bani. Adica profit. Spre exemplu, daca cumparati o masina si o transformati in TAXI, iar la finalul anului cheltuielile cu masina, inclusiv benzina si reviziile/reparatiile sunt mai putine decat venitul incasat din plimbat clientii, inseamna ca ati facut o investitie. Pentru ca a adus profit. Si ramaneti si cu masina.

Dar daca cumparati un Duster cu care se plimba doar bunicul prin sat, atunci este o cheltuiala, pentru ca este aducatoare de pierderi. Ca sa nu mai spun ca este doar un moft, atata timp cat cei mici se duc inca pe jos cativa km la si de la scoala si bunicul nu vrea sa-i duca cu masina, pentru ca spune ca are altceva mai bun de facut.

Care sunt „investitiile” de anul acesta? Desi ieri doamna vice nu a stiut sa spuna exact care sunt, pare ca pana acum se investeste cel mai mult in Caminul de la Livezeni. Lucrare care trebuie sa fie finalizata la 30.06.2021. Dar care a inghitit pana acum peste 3.248.000 de lei, aproape jumatate din veniturile pe un an ale comunei. Sa zicem ca asta este. Dar cat va produce acel camin? Isi va scoate el banii investiti, ori este tot un moft al bunicului cum este Dusterul? Unul care ii aduce un spor la pensie de 15% pe an, platit tot de familie.

Cine decide cum se cheltuie banii

Daca in familie ar decide doar sotul, sigur cei mai multi bani s-ar duce pentru imbunatatit performanta si aspectul Daciei Logan pe care a detineti. Daca ar decide doar sotia, banii s-ar duce pe perdele noi, pe mobila si un robot de bucatarie. Daca ar decide doar bunicul, pe medicamente si pe un Duster, plus un spor de bunic. Iar daca ar decide doar copiii, cheltuielile majoritare s-ar duce catre dulciuri si inghetata.

Prin urmare, toata lumea ar trebui sa isi reprezinte interesele, iar decizia sa se ia in functie de ce este important pentru toata familia: ce este necesar, ce este urgent si abia in ultimul rand, daca putem, satisfacem moftul cuiva.

De aceea am cerut dezbatere publica. De aceea ProRomania a organizat dezbateri pe buget. Si de aceea trebuie transparenta decizionala pentru a vedea cum se construieste bugetul, care sunt sursele de venit si pe ce se duc banii. Dar mai intai care sunt prioritatile comunei.

Prioritati pe care, din pacate, in Stalpeni, nu le decid cetatenii. Ci niste persoane care spun ca ii reprezinta, dar care de fapt ii reprezinta doar pe unii care ii voteaza si, evident, interesele lor. Ceea ce e grav. Pentru ca in familia Stalpeni membrii ei sunt divizati, prostiti, neinformati, neconsultati, iar cineva a carei rea credinta am dovedit-o de atatea ori, doar incearca sa vorbeasca pe limba fiecaruia, dar care va face tot ce vrea el. Si isi va lua Duster.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate