Anul trecut, inainte de alegeri, am realizat un sondaj pe grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra!”, in care intrebam care a fost cel mai bun presedinte al Romaniei. Peste 63% dintre respondenti declarau ca Ceausescu a fost, iar restul se imparteau intre Basescu si Iohannis.
Acest rezultat nu este unul rupt de ce se intampla in societatea romaneasca. In functie de zonele istorice perceptia este tot cam pe acolo: ceva mai mult in Moldova, Muntenia si Oltenia, ceva mai putin in Ardeal sau Banat. Pe internet gasiti o multime de articole despre sondaje in care comunismul, nu numai ca este regretat, dar multi l-ar vota si astazi pe Ceausescu.
Nostalgia selectiva
Continuand discutia despre trecut cu orice nostalgic fata de perioada comunista, vom constata latura psihologica si selectiva a memoriei trecutului. Psihologica pentru ca are o valoare personala, cum ar fi ca acea perioada este legata de tineretea sau adolescenta celui cu care discutam, iar selectiva pentru ca nu tot din ce a insemnat comunismul este si regretat de catre acesta. Spre exemplu ne va spune ca era bine ca se dadeau locuinte si oamenii aveau un serviciu. Insa multi vor evita subiectul securitatii, al foametei, obligatia obedientei fata de partid, ori a furtului generalizat din intreprinderile falimentare.
Selectivitatea aceasta se aplica si pentru tinerii care nu au trait aceasta perioada si are si ea aceleasi componente. Cea psihologica determinata de atasamentul fata de persoana din familie care i-a inoculat acesta nostalgie, cea selectiva, pentru ca se va simti atasat de acele aspecte selectate deja de cel care a trait in comunism si care i le transmite mai departe.
Asadar nu doar ca ne pierdem memoria, ca tindem sa apreciem doar parti convenabile din intregul care a insemnat comunismul, dar si transmitem eronat, generatiilor viitoare, memoria noastra selectiva care, uneori, mai are doar foarte putina legatura cu realitatea.
Linia viitorului
Cei mai multi credem ca timpul este liniar. Ca daca avem un punct de plecare de referinta in trecut, stim ce se intampla in prezent, atunci viitorul va decurge catre o continuare fireasca a acestei linii imaginare in timp. Spre exemplu, pentru cineva care traia in 1988, iar punctul de referinta din trecut era comunismul, atunci viitorul era de neconceput fara Ceausescu si fara comunism. Pentru altcineva, daca punctul de referinta din trecut era, sa zicem liberalismul interbelic (distrus ca perceptie de educatia comunista), iar prezentul era cel in care regele a revenit in tara, atunci este posibil ca viitorul sa fi fost perceput ca o continuare a Romaniei pe linia regalitatii, ori macar a democratiei euroatlantice.
Si in primul, si in al doilea exemplu liniaritatea se poate observa ca nu exista. Ca si intr-un caz si in celalalt, cei care si-au proiectat astfel viitorul, s-au inselat: Romania a iesit din comunism, dar nu in totalitate, iar regalitatea pare ca nu mai are nicio sansa sa fie la conducere in urmatorii zeci de ani.
Adevarul, unealta la indemana, dar atat de neglijat
Psihologic aceasta liniaritate este folosita pentru a ne manipula. Spre exemplu, in politica, se alege un trecut convenabil, se arata si o fapta din prezent si se sugereaza ca lucrurile vor merge in aceeasi directie. Pro, ori contra. Spre exemplu partidele antiPSD vor putea arata ca acest partid a avut sau are presedinti in puscarie, se pot lega de un dosar al vreunui membru marcant din prezent si se poate sugera ca PSD va fi un partid penal si in viitor. Insa nu exista nicio garantie ca asa va fi.
La fel poate fi folosit de catre, sa zicem PSD, care poate arata ca Iohannis are 6 case, ca acum merge la schi si se poate sugera ca Iohannis este doar un individ pus pe capatuiala si care in viitor isi va mai cumpara inca 6 case, motiv pentru care trebuie demis. Exemplele sunt un pic fortate, insa ati inteles ideea.
Ma pot eu apara de astfel de manipulari? Exista vreo arma, vreo unealta la indemana care sa demanteleze aceste proiectii manipulatorii?
Exista, iar aceasta unealta este ADEVARUL. Privind neselectiv catre trecut, studiind toate aspectele acelei perioade in care cel ce manipuleaza vrea sa ne ancoreze, atunci vom avea toata imaginea a ceea ce trecutul a insemnat. Spre exemplu, o vizita la Memorialul Durerii de la Sighetu Marmatiei este revelator pentru tinerii care astazi vor sa vada ce a insemnat comunismul. Vor avea astfel inca o piesa din puzzle care sa le prezinte comunismul asa cum a fost el.
De aceea incercati sa va faceti obiceiul de a cauta adevarul, pentru ca nu numai ca va va feri de decizii gresite, nu numai ca va va proteja, dar el va va putea schimba viitorul, prin deciziile bune pe care le luati in prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News