Știrea principală este aceea că am reușit să blochez o hotărâre de consiliu local ilegală, iar cea secundară este că autoritățile locale încă fac tot posibilul ca să nu aflați cum se prefac ei că lucrează pentru binele comunei, în cârdășie cu opoziția care mimează doar că este opoziție. Dar să le luăm pe rând:
Contextul
Când am intrat prima dată pe grupul de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră!”, am fost uimit să aflu că nimeni nu știa ce face primarul și consiliul local, iar al doilea lucru era că nu exista un site al primăriei pe care oamenii să afle ce decizii se iau pentru ei și în numele lor.
Tot în 2020 a început să se aplice Codul administrativ, lege care impunea, printre altele, condiția de transmitere și de arhivare a ședințelor consiliului local, inclusiv a comisiilor de specialitate, pentru a asigura accesul locuitorilor la ședință și caracterul public al acestora. Fără această condiție, orice HCL poate fi anulată din acest motiv, acela că nu respectă condiția transparenței decizionale.
Epopeea impunerii transmisiei online a ședințelor publice la Stâlpeni
Cert este că primăria a ignorat legea, iar în urma unor discuții intense pe grupul de Facebook, tânărul Daniel Dobrișan depune o inițiativă de transmitere online a ședințelor CL. Inițiativa este înregistrată la primărie și apoi introdusă pe ordinea de zi a unei ședințe de CL local, unde a picat cu brio, PSD având majoritate.
Așadar, cei ce se opuneau cu obstinație unei condiții legale erau primarul Șerbănoiu și consilierii PSD, la ordinul acestuia. Primar care, în cei 4 ani de mandat, între 2016 și 2020, în primii trei ani, nu a făcut publică nicio dispoziție de primar. Dându-i o notă privind modul transparent de conducere și decizie, Șerbănoiu & Co. poate primi un binemeritat 4, ceea ce îi face repetenți la bună credință. Nu că cei de la ALDE sau PNL musteau de bune intenții.
În februarie 2021, tânărul Daniel Dobrișan este invitat la o emisiune în direct realizată de dl. Traian Paparete, emisiune în care realizatorul promite că va transmite online următoarea ședință de CL de la Stâlpeni. Ceea ce se și întâmplă: pe 25 februarie 2021, ajuns și cu ceva întârziere, dl. Paparete începe să instaleze camerele și aparatura în Căminul de la Rădești, fără să se prezinte primarului. Motiv pentru care este dat afară de „inflamații” puși să guverneze comuna, supărați că jurnalistul nu i-a băgat în seamă. O dată cu el este evacuat și tânărul Dobrișan, prezent în sală, chiar de către șeful său de partid cu pretenții de opoziție locală.
Cum dădea prost să te pui cu presa, primarul, președintele de ședință, dar și alții, au decis să îl lase totuși pe dl. Paparete să înregistreze ședința. Ceea ce se și întâmplă, fiind pentru prima oară în istoria comunei Stâlpeni când transparența decizională este respectată conform legii.
Acreditarea de la Casa Albă și sfaturile date amărâților de … jurnaliști
Faptul că s-a reușit prima transmisie online de ședință de CL și refuzul jurnalistului de a pupa inelul său l-a răcait atât de tare pe dl. primar, în amorul propriu, încât a decis să mai găsească o găselniță ca să nu se schimbe nimic: acreditarea. Astfel că inițiază un proiect de HCL în care impune un regulament total ilegal și de rea-credință prin care să-și dea puteri de a selecta, după cum avea chef, cine transmite și cine participă la … conferințele de presă. De parcă primăria Stâlpeni era Casa Albă de la Washington, unde ziariștii dau buluc să afle ce se întâmplă pe Terra și care mai trebuie să fie selectați, că sunt prea mulți. Apropos! Încă aștept de la dl. Șerbănoiu să facă dovada că în Stâlpeni a organizat vreodată o conferință de presă.
Revin. Proiectul primarului a trecut cu unanimitate, deși descrierea din procesul verbal de ședință este una demnă de Caragiale:
„Se trece la punctul 4 al ordinii de zi, privind acreditarea:
- Dumitru Constantin: Este o discuție amplă care necesită discuții amănunțite, apoi citează din Legea 544/2001;
- Nae Eugen: Am venit cu un amendament, ca să știm și noi cine e și ce trust reprezintă (dl. Nae e cu trustul, fiind singura doleanță a PNL la proiectul ilegal);
- Dinculescu Marius: Aici ține de codul deontologic (adică dacă jurnalistul nu vrea să spună despre trust e cam nedeontologic și poate fi tras de urechi);
- Tanase Valerica, aruncând petarda pe care o bănuiți: Primarul poate să delege purtător de cuvânt pentru conferințele de presă (adică Șerbănoiu cam obosise cu atâtea conferințe și îl trimitea pe altul, poate chiar pe dl. Tănase în locul său. Că doar se știe apetitul primarului de a vorbi în public, de când cu Ziua Stâlpeniului când a refuzat să scoată 3 vorbe, lăsându-i pe alții să țină discursuri. El e cu ciupercile, cu fierul vechi și cu faptele mărețe, nu cu vorbele);
- Primarul Șerbănoiu Gabi: Suntem (care suntem?) de acord (de acord cu ce, cu propunerea dl. Nae?), cu condiția să se prezinte (a se citi să pupe inelul, că dacă nu, nu îl acreditez);
- Nae Eugen, revine: Să se legitimeze (adică fără legitimație, probabil îi dăm un șut în fund și îl evacuăm din sală, impostorul naibii, că doar avem experiență);
- Cutic Constantin, mintea limpede: Discuțiile astea nu au legătură cu hotărârea (corect, dar tot a votat-o);
- Dumitru Constantin, într-un ultim efort: Hotărârea trebuie modificată.”
Apoi se așează consensul și proiectul devine HCL 26/2021. Una în care, deși nu s-a discutat nimic pe tema asta, cineva a introdus și niște urecheli pentru Andreea Esca, Cosmin Prelipceanu, Traian Paparete și alți novici de prin presă care să vină și să ia lumină de la Primăria Stâlpeni.
Anularea acreditării, chiar de la … Casa Albă
După ce am atras atenția în gazeta despre ilegalitatea făcută, am sesizat Prefectura Argeș (aflată chiar la Casa Albă, așa cum i se mai spune în Pitești clădirii unde funcționează), cerând anularea HCL 26/2021 și, implicit, Regulamentul acreditării emanat de lipsa de transparență a administrației Șerbănoiu.
Iar ieri a sosit și comunicarea cu nr. 724/12.05.2021 de la prefectură, prin care hotărârea este considerată ilegală, iar motivele sunt:
- Încalcă prevederile art. 8 din Legea 52/2003 privind Transparența Decizională;
- Încalcă art. 136, alin. 8), 9) și 10) din Codul Administrativ;
- Încalcă Legea 544/2001 privind Accesul la Date Publice în care se specifică clar că Participarea ziariștilor la activitățile autorităților sau instituțiilor publice nu va putea fi limitată ori restricționată prin reglementări interne care exced prevederilor legale.
În nota disprețului față de lege și a guvernării heirupiste, după ureche, iată cum „acreditarea” lui Șerbănoiu, care se credea la Casa Albă, încalcă nu una, nu două, ci trei legi. Atât era de nelegală.
Acum Prefectura Argeș așteaptă la Casa Albă să i se transmită HCL de anulare a regulamentului, ca să nu dea primăria în judecată pe contencios administrativ. Iar eu personal voi urmări dacă asta se va întâmpla. Vă promit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News