Anularea de la Casa Alba a acreditarii impusa de Serbanoiu, cel care se visa la Casa Alba

Scris de Andrei Vacaru
467 vizualizari

Stirea principala este aceea ca am reusit sa blochez o hotarare de consiliu local ilegala, iar cea secundara aceea ca autoritatile locale inca fac tot posibilul ca sa nu aflati cum se prefac ei ca lucreaza pentru binele comunei, in cardasie cu opozitia care mimeaza doar ca este opozitie. Dar sa le luam pe rand:

Contextul

Cand am intrat prima data pe grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra!”, am fost uimit sa aflu ca nimeni nu stia ce face primarul si consiliul local, iar al doilea lucru, ca nu exista un site al primariei pe care oamenii sa afle ce decizii se iau pentru ei si in numele lor.

Tot in 2020 a inceput sa se aplice Codul administrativ, lege care impunea printre altele, conditia de transmitere si de arhivare a sedintelor consiliului local, inclusiv a comisiilor de specialitate, pentru a asigura accesul locuitorilor la sedinta si caracterul public al acestora. Fara aceasta conditie, orice HCL poate fi anulata din acest motiv, acela ca nu respecta conditia transparentei decizionale.

Epopeea impunerii transmisiei online a sedintelor publica la Stalpeni

Cert este ca primaria a ignorat legea, iar in urma unor discutii intense pe grupul de facebook, tanarul Daniel Dobrisan depune o initiativa de transmitere online a sedintelor CL. Initiativa este inregistrata la primarie si apoi introdusa pe ordinea de zi a unei sedinte de CL local, unde a picat cu brio, PSD avand majoritate.

Asadar cei ce se opuneau cu obstinatie unei conditii legale erau primarul Serbanoiu si consilierii PSD, la ordinul acestuia. Primar care in cei 4 ani de mandat intre 2016 si 2020, in primii trei ani nu a facut publica nicio dispozitie de primar. Dandu-i o nota privind modul transparent de conducere si decizie, Serbanoiu & Co. poate primi un binemeritat 4, ceea ce ii face repetenti la buna credinta. Nu ca cei de la ALDE sau PNL musteau de bune intentii.

In februarie 2021, tanarul Daniel Dobrisan este invitat la o emisiune in direct realizata de dl. Traian Paparete, emisiune in care realizatorul promite ca va transmite online urmatoarea sedinta de CL de la Stalpeni. Ceea ce se si intampla: in 25 februarie 2021, ajuns si cu ceva intarziere, dl. Paparete incepe sa instaleze camerele si aparatura in Caminul de la Radesti, fara sa se prezinte primarului. Motiv pentru care este dat afara de „inflamatii” pusi sa guverneze comuna, suparati ca jurnalistul nu i-a bagat in seama. O data cu el este evacuat si tanarul Dobrisan, prezent in sala, chiar de catre seful sau de partid cu pretentii de opozitie locala.

Cum dadea prost sa te pui cu presa, primarul, presedintele de sedinta, dar si altii, au decis ca sa il lase totusi pe dl. Paparete sa inregistreze sedinta. Ceea ce se si intampla, fiind pentru prima oara in istoria comunei Stalpeni cand transparenta decizionala este respectata conform legii.

Acreditarea de la Casa Alba si sfaturile date amaratilor de … jurnalisti

Faptul ca s-a reusit prima transmisie online de sedinta de CL si refuzul jurnalistului de a pupa inelul sau, l-a racait atat de tare pe dl. primar, in amorul propriu, incat a decis sa mai gaseasca o gaselnita ca sa nu se schimbe nimic: acreditarea. Astfel ca initiaza un proiect de HCL in care impune un regulament total ilegal si de rea credinta prin care sa-si dea puteri de a selecta dupa cum avea chef, cine transmite si cine participa la … conferintele de presa. De parca primaria Stalpeni era Casa Alba de la Washington, unde ziaristii dau buluc sa afle ce se intampla pe Terra si care mai trebuie sa fie selectati, ca sunt prea multi. A-propos!, inca astept de la dl. Serbanoiu sa faca dovada ca in Stalpeni a organizat vreodata o conferinta de presa.

Revin. Proiectul primarului a trecut cu unanimitate, desi descrierea din procesul verbal de sedinta este una demna de Caragiale:

„Se trece la punctul 4 al ordinii de zi, privind acreditarea:

– Dumitru Constantin: Este o discutie ampla care necesita discutii amanuntite, apoi citeaza din Legea 544/2001;

– Nae Eugen: Am venit cu un amendament, ca sa stim si noi cine e si ce trust reprezinta (dl. Nae e cu trustul, fiind singura doleanta a PNL la proiectul ilegal);

– Dinculescu Marius: Aici tine de codul deontologic (adica daca jurnalistul nu vrea sa spuna despre trust e cam nedeontologic si poate fi tras de urechi);

– Tanase Valerica, aruncand petarda pe care o banuiati: Primarul poate sa delege purtator de cuvant pentru conferintele de presa (adica Serbanoiu cam obosise cu atatea conferinte si il trimitea pe altul, poate chiar pe dl. Tanase in locul sau. Ca doar se stie apetitul primarului de a vorbi in public, de cand cu Ziua Stalpeniului cand a refuzat sa scoata 3 vorbe, lasandu-i pe altii sa tina discursuri. El e cu ciupercile, cu fierul vechi si cu faptele marete, nu cu vorbele);

– Primarul Serbanoiu Gabi: Suntem (care suntem?) de acord (de acord cu ce, cu propunerea dl. Nae?), cu conditia sa se prezinte (a se citi sa pupe inelul, ca daca nu, nu il acreditez);

– Nae Eugen, revine: Sa se legitimeze (adica fara legitimatie, probabil ii dam un sut in fund si il evacuam din sala, impostorul naibii, ca doar avem experienta);

– Cutic Constantin, mintea limpede: Discutiile astea nu au legatura cu hotararea (corect, dar tot a votat-o);

– Dumitru Constantin, intr-un ultim efort: Hotararea trebuie modificata.”

Apoi se aseaza consensul si proiectul devine HCL 26/2021. Una in care, desi nu s-a discutat nimic pe tema asta, cineva a introdus si niste urecheli pentru Andreea Esca, Cosmin Prelipceanu, Traian Paparete si alti novici de prin presa care sa vina si sa ia lumina de la Primaria Stalpeni.

Anularea acreditarii, chiar de la … Casa Alba

Dupa ce am atras atentia in gazeta despre ilegalitatea facuta, am sesizat Prefectura Arges (aflata chiar la Casa Alba, asa cum i se mai spune in Pitesti cladirii unde functioneaza), cerand anularea HCL 26/2021 si, implicit, Regulamentul acreditarii emanata de lipsa de transparenta a administratiei Serbanoiu.

Iar ieri a sosit si comunicarea cu nr. 724/12.05.2021 de la prefectura, prin care hotararea este considerata ilegala, iar motivele sunt:

  • Incalca prevederile art. 8 din Legea 52/2003 privind Transparenta Decizionala;
  • Incalca art. 136, aln 8), 9) si 10) din Codul Adminsitrativ;
  • Incalca legea 544/2001 privind Accesul la Date Publice in care se specifica clar ca Participarea ziaristilor la activitatile autoritatilor sau institutiilor publice nu va putea fi limitata ori restrictionata prin reglementari interne care exced prevederilor legale.

In nota dispretului fata de lege si a guvernarii heirupiste, dupa ureche, iata cum „acreditarea” lui Serbanoiu care se credea la Casa Alba, incalca nu una, nu doua, ci trei legi. Atat era de nelegala.

Acum Prefectura Arges asteapta la Casa Alba sa i se transmita HCL de anulare a regulamentului, ca sa nu dea primaria in judecata pe contencios administrativ. Iar eu personal voi urmari daca asta se va intampla. Va promit.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate