Încotro ne îndreptăm

[ OPINIE ] Încotro ne îndreptăm?

Scris de Aurora Ionescu
436 vizualizari

Trăim vremuri în care, deși tehnologia avansează într-un ritm rapid, mintea omului parcă că se devalorizează cu fiecare zi care trece. În loc de pace avem războaie, aproape peste tot sunt conflicte, iar marii oameni ai lumii nu pot stăpâni acest fenomen.

De la un an la altul, parcă răul învinge binele.

Oare nu suntem toți vinovați? Nu toți contribuim într-un fel sau altul la aceste dezastre, susținând nedreptatea, chiar și prin indiferență? Ne mai cunoaștem valorile, mai știm să facem diferența între bine și rău?

Să luăm ca exemplu grupul de facebook „Stâlpeni, comuna noastră!” și Gazeta de Stâlpeni unde niște oameni de bine s-au gândit să scrie și să ia atitudine față de greșelile care se fac de mai marii comunei, în speranța că se vor îndrepta lucrurile și astfel vom avea o comună dezvoltată.

Toate bune și frumoase la început, articolele lor, deși au deranjat pe unii, au avut efecte pozitive și au mai stopat unele derapaje ale edililor. Cu timpul însă, o parte dintre cei ce criticau liderii comunei la gazetă sau pe facebook, au început să-i laude și să-i susțină.

Oare când erau de partea adevărului, atunci ori acum?!!!.. Dacă le citim articolele, pe cele vechi și postările astea noi, vedem că se contrazic singuri. Mai știu oare acești oameni să facă diferența între bine și rău, între adevăr și minciună? Ce îi determină să susțină răul în defavoarea binelui?

Dar ce ne facem cu conflictul din liceul Stâlpeni, dintre cele două doamne directoare, conflict care dăinuie de ceva vreme și pare că nu se mai termină. Acest conflict duce și la conflicte între copii, pentru că doamnele sunt luate de către aceștia drept exemplu.

Am văzut cu toții cum o fetiță de 10-11 ani și-a făcut gașcă și teroriza un băiețel, insultându-l și lovindu-l. În acest caz, ca și în cazul conflictului doamnelor directoare, sunt mai mulți care susțin fetița, care susțin violența și tupeul, ca și cei care apără una dintre părțile aflate în conflictul din vârful conducerii liceului, respectiv pe doamna directoare care a susținut comportamentul fetiței și a sugerat mutarea elevului bătut la o altă școală.

Vedem în această situație cum alimentarea relelor obiceiuri și conflictele la nivel înalt duc la comportamente și efecte grave și afectează gândirea noilor generații care, trăind într-un mediu conflictual, vor fi și mai violente și nu vor ști să facă diferența între bine și rău.

Care ne sunt valorile și de ce oamenii nu ar trebui respectați neapărat pentru funcția pe care o au ci pentru ceea ce sunt și ce fac? De ce respectăm fotoliile unor funcții și nu oamenii valoroși?

Suntem tentați să credem că cei cu funcții mari merită respect, dar nu este mereu așa. Chiar dacă o persoană ajunge într-o funcție înaltă, datorită studiilor, ori numită sau ajutată de partid, dacă nu-și face treaba pentru care a primit acea funcție și nu are rezultate, este egal cu zero. Acea persoană nu merită respect, pentru că duce instituția în jos și primește salariu degeaba.

Mai degrabă merită respect femeia de serviciu, dacă instituția lucește de curățenie, acea femeie făcându-și treaba și meritând să fie plătită.

Am auzit însă un domn care vorbea cu dispreț despre cei ce vând la tarabe în piețe. În mintea omului oamenii care muncesc să cultive legume, iar apoi vin să ni le vândă la tarabe, trebuie marginalizați pentru că deși sunt cinstiți și nu se bat pentru niște posturi la stat, nu au poziții de putere cu care să se laude. Că sunt mai puțin de apreciat decât căpușele care freacă menta prin birouri, pe salarii nesimțite primite din bugetul public sau local (din banii noștri). Aceștia, mentalității acelui domn merită respectate și preamărite. Mai contează valoarea și buna credință dacă gândim astfel?

Datorită celor de la tarabe avem târg în comună, datorită lor avem legume, fructe, carne, lactate proaspete, … altfel locuitorii comunei ar trebui să meargă la Mioveni, ori Câmpulung în piețe. Oamenii aceștia se trezesc cu noaptea-n cap duminica pentru a avea noi târg și plătesc pentru tarabele unde-și expun marfa, deci ar contribui și la bugetul comunei, asta dacă nu cumva vreo căpușă de care am amintit nu bagă banii în buzunar, așa cum se spune.

Respect și admirație pentru toți oamenii de bine! Oamenii aceștia care muncesc și ajută merită toată aprecierea noastră.

Astfel de exemple pot continua și le întâlnim la tot pasul. Suntem tentați să preamărim pe cei cu funcții, deși mulți nu le merită și să înjosim omul cinstit, care muncește pentru a-și asigura bunăstarea lor și a comunei.

Grav este că ne creștem copiii în acest fel, astfel încât ei nu vor ști să facă diferența dintre bine și rău, între valoare și non-valoare. Haideți să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să nu susținem tupeul, lenea, minciuna și incompetența, să ne învățăm copiii care este binele și care este răul, dacă vrem să avem o comună frumoasă, cu oameni harnici și inteligenți.

Să nu se înțeleagă greșit, am tot respectul pentru intelectualii cu funcții care-și fac treaba și au rezultate, dar din păcate, în instituțiile statului din Stâlpeni, sunt din ce în ce mai puțini. Sunt doar o persoană căreia îi pasă și se întreabă cu îngrijorare: încotro ne îndreptăm?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate