[ANUNȚ] Ajutorul pentru încălzirea locuinței disponibil din această lună

Scris de Andrei Vacaru
112 vizualizari

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Argeș anunță că începând cu luna octombrie, cetățenii pot solicita ajutorul pentru încălzire pentru perioada sezonului rece 2023-2024. Acest sprijin este acordat în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, precum și a H.G. nr. 1073/2021, care a aprobat normele metodologice de aplicare a acesteia.

Scopul acestei inițiative este să vină în ajutorul cetățenilor și al autorităților publice locale, asigurând că locuințele sunt încălzite corespunzător în sezonul rece. Cererea-declarație, necesară pentru a solicita acest ajutor, trebuie completată și depusă la sediul primăriei Stâlpeni.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se adresează familiilor sau persoanelor singure care nu dețin alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt specificate în cerere. De asemenea, aceștia trebuie să îndeplinească condiții legate de venituri. Astfel, pentru a fi eligibili pentru acest ajutor, familiile trebuie să aibă un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei per persoană. În cazul persoanelor singure, limita este de 2.053 lei pe lună.

Este important de menționat că veniturile bănești se cumulează cu alte tipuri de venituri materiale, iar la completarea cererii, solicitantul are obligația de a furniza corect toate informațiile solicitate privind componența familiei, veniturile membrilor acesteia și bunurile mobile și imobile deținute.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței variază în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau persoană singură. Suma decontată de AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) furnizorului de energie electrică sau termică se acordă după cum urmează:

  • pentru un venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură mai mic de 200 lei, se decontează 100% din valoarea prevăzută de lege, dar nu mai mult de valoarea totală a facturii.
  • pentru un venit mediu lunar cuprins între 200,1 și 320 lei, se decontează 90% din valoarea prevăzută de lege.
  • pentru un venit mediu lunar cuprins între 320,1 și 440 lei, se acordă 80% din valoarea prevăzută de lege.

În continuare, suma decontată scade progresiv pe măsură ce venitul mediu lunar crește, ajungând la 10% pentru venituri medii lunare pe membru de familie între 1.280,1 și 1.386 lei și între 1.280,1 și 2.053 lei pentru persoanele singure.

Această inițiativă are drept scop să ofere sprijin financiar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece și să ajute familiile și persoanele singure cu venituri mai reduse să facă față costurilor de încălzire.

Foto: freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate