[ PE SURSE ] Directorul general al liceului „I. C. Petrescu” a solicitat partidului să închidă Gazeta de Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
517 vizualizari

Ședința

Ieri, 15.07.2022, a fost convocată o ședință a filialei PNL Stâlpeni, fără a se transmite și ordinea de zi, cum cred că ar fi fost statutar. Solicitat cu câteva ore înainte de desfășurarea acestei ședințe pentru a ne comunica scopul întâlnirii cu membrii de partid, președintele filialei, domnul profesor Lucian Panainte, a refuzat să ne transmită aceste informații, deși a văzut mesajul. Nu cunosc motivul acestui refuz.

Unii dintre participanții la această ședință de partid mi-au transmis, fără a dori să le dau numele, că la întâlnire au participat doi reprezentanți ai filialei județene a PNL Argeș, câțiva colegi liberali dintr-o comună de lângă Stâlpeni și membrii de partid din comună.

Domnul președinte al PNL Stâlpeni, cel care a convocat ședința, nu a fost prezent, ceea ce dă loc la multe speculații. Cum ar fi posibila sa demisie sau a demiterii sale de la conducerea filialei locale, ori faptul că știa ce se va întâmpla și nu a dorit să se expună. Pentru că, dorința invitaților de la filiala județeană a partidului de a discuta despre campania care se apropie peste 2 ani, motivul probabil pentru care a fost convocată ședința, s-a lovit în mod repetat de o cerere insistentă și inedită: aceea de a se face tot posibilul pentru a se închide de urgență Gazeta de Stâlpeni de către Partidul Național Liberal.

Această solicitare a fost făcută de doamna director al liceului „I. C. Petrescu” din Stâlpeni, dar și de soțul acesteia, ultimul apelând la un limbaj jignitor, caracteristic dumnealui, la adresa mea și a Gazetei, limbaj corectat de la tribuna ședinței de către domnul Iani (Ion) Popa, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și fost șef al PNL Argeș. Prezent la ședință acesta a explicat că, dacă este adevărat ceea ce spun cei doi soți că sunt atacați, să se adreseze instanței. Să urmeze exemplul dumnealui care, atunci când s-au spus minciuni despre el, a apelat la justiție.

Deși a explicat celor doi și tuturor celor care doresc să pună pumnul în gura presei că așa ceva nu este posibil, solicitarea ca desființarea să se facă prin intermediul partidului și nu prin instanța de judecată a fost menținută, sugestia de a-și căuta dreptatea în justiție fiind refuzată de doamna director general și de susținătorii săi.

Mai mult, după insistența ca partidul să închidă Gazeta de Stâlpeni, a urmat reproșul față de cei doi domni de la județ privind lipsa unui ajutor al partidului pentru doamna director în cazul sancțiunii disciplinare primită de dumneaei de la Inspectoratul Școlar Județean anul acesta. Sancțiune pe care ar fi putut să o conteste în justiție în teremenul legal, dar nu a făcut-o.

Este vorba despre o sancțiune disciplinară, de un avertisment, primit după nici 4 luni de directorat câștigat prin concurs. Și pentru care, mai precizează doamna director, PNL nu a făcut nimic, deși „ar fi trebuit”.

Aceiași membri de partid care au participat la ședință au mai completat că aceasta s-a terminat destul de târziu, fără să poată preciza însă concluzia acestei întâlniri, măsurile care ar trebui să le ia filiala comunală, ori alte aspecte importante pentru aceștia și partid. Cu excepția acestei solicitări inedite, pe care și alți doi membri de partid au susținut-o, dar cu care dumnealor personal nu sunt de acord.

Liberali? Dictatori?

Ca să punem lucrurile într-o normalitate firească, specific că liberalismul este un curent ideologic și social-politic care promovează libertatea și egalitatea în drepturi și libertatea de gândire a indivizilor, prin domnia dreptului natural și liberul schimb de idei. Iar democrația liberală, ca formă de democrație avansată, presupune libertatea cuvântului, libertatea presei, libertatea religiei sau statul de drept. Când spunem liberal sau liberalism, în mod normal asociem acest termen cu libertatea de opinie, libertatea de exprimare și cu libertatea presei.

Prin urmare, a fi liberal este incompatibil cu totalitarismul, cel care acționează contrar liberalismului, prin intimidare, forță, folosirea instituțiilor statului pentru reducerea de drepturi și libertăți și aservirea presei și eliminarea libertății de exprimare liberă. Ce legătură au astfel de solicitări de a închide un site de știri local și de a pune pumnul în gura presei cu liberalismul și calitatea de membru de partid liberal? Desigur niciuna.

Și oare astfel de solicitări, din perspectiva celor scrise până acum de gazetă, nu arată exact efectele nocive ale comportamentului directorului general față de cadrele didactice, nedidactice și asupra elevilor de la Liceul din Stâlpeni? Nu confirmă oare cele spuse până acum, că există un stil dictatorial, ca mod de a exercita conducerea unei școli din partea acestui director, crezând că funcția îi permite totul și liceul este proprietatea sa personală.

Cum spunea unul dintre cei care ne-au informat despre ședință, că pare a nu mai fi vorba despre Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni, ci despre Liceul Tehnologic al doamnei director. Citez din memorie: „să se schimbe sigla liceului, domnule și să scrie mare, acolo liceu privat”. Da, ar putea, dar liceul este de stat: clădirile aparțin primăriei ca gestionar și reprezentant al comunei, iar cadrele didactice și elevii sunt persoane independente, cu personalitate, idealuri și nevoi specifice. Așadar nimic nu îi aparține acolo doamnei director, dar se comportă ca și cum totul ar fi al dumneaei.

Întrebări

Închei acest articol cu unele întrebări de la care mă aștept să nu primesc răspuns din partea celor care răspund de fiecare domeniu în parte, dar aștept de la dumneavoastră, cei care ne citiți:

– înțeleg că doamna are susținere la ISJ Argeș, altfel nu ar fi fost numită director interimar, dar ce caută un astfel de director cu mentalitate de dictator, doamnelor și domnilor de la Inspectoratul Școlar Argeș, în fruntea unui liceu care ar trebui să formeze personalități și caractere într-o țară integrată în Uniunea Europeană, caracterizată de respectul pentru drepturi și libertăți. Ce director de liceu poate fi o persoană care apelează la partid pentru a închide un site care informează despre comportamentul dumneaei?

– înțeleg și apreciez poziționarea reprezentanților veniți de la județ în această ședință, dar ce caută printre voi, doamnelor și domnilor de la Partidul Național Liberal, astfel de membri de partid cu apucături totalitare, incompatibile cu liberalismul și democrația liberală?

cine este și continuă să fie jignit? Cei cărora le-am vorbit de fiecare dată respectuos, civilizat sau eu, jignit de aceștia chiar în plină ședință de partid, ca fiind „un jegos”, iar pe stradă amenințând cu bătaia?

– și oare nu confirmă acest comportament dictatorial și inadecvat ceea ce am arătat noi la gazetă, justificând solicitarea mea ca doamna director să își prezinte demisia?

Am cerut celor care se simt afectați de ceea ce scriem să ne trimită dreptul lor la replică, pe care îl vom posta de îndată și gratuit. Iar atunci când consideră că noi am mințit, așa cum susțin, să ne prezinte dovezile care să le confirme adevărul. Ori asta nu s-a întâmplat. Poate pentru că nu au ce arăta? Și atunci, asta nu indică faptul că noi am spus de fiecare dată adevărul?

Ceva este putred și miroase urât în povestea asta și vă asigur că nu este Gazeta de Stâlpeni. Demisia, doamnă director general!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate